Μπαραζ επαφών και προσπάθειες συμμαχιών της κυβέρνησης με τους δανειστές

Επί ποδός για αναζήτηση συμμαχιών στην Ευρώπη είναι η ελληνική κυβέρνηση. Στο Παρίσι την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης όπου συναντάται με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν. Πιθανή και συνάντησή του με τον αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Ευρωπαίο Επίτροπo, Πιερ Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί και το Λονδίνο αλλά και τη Ρώμη. Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζει μία «μίνι» ευρωπαϊκή περιοδεία
από την Κύπρο με σταθμούς τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και τη γαλλική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά την εν εξελίξει συνάντηση μεταξύ του κ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

Με το Μαξίμου να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε και ότι τα μηνύματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι καθαρά, τελεί σε στάση αναμονής για την περαιτέρω αντίδραση των δανειστών. Ήδη, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά το επεισόδιο μεταξύ Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μία κατευναστική δήλωση στο Bloomberg όπου και ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τους εταίρους ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το χρέος. Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει δημοσιονομικό χώρο για να καταθέσει η ελληνική πλευρά τις προτάσεις της.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με το Γιάνη Βαρουφάκη ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορούμε να επιμηκύνουμε τον χρόνο αποπληρωμής του.
Keywords
Τυχαία Θέματα