Αποζημίωση 1 εκατ ευρώ στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του

Αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ – ποσό ρεκόρ - επιδίκασε σήμερα γερμανικό δικαστήριο να καταβάλλουν ο εκδοτικός όμιλος Random House και δύο δημοσιογράφοι στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για παραβίαση της ιδιωτικότητάς του, για μια βιογραφία του που εκδόθηκε χωρίς έγκριση του πρώην καγκελάριου.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ επιδικαστεί υπό την γερμανική νομοθεσία για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση
του δικαστήριο της Κολωνίας.

Ο 87χρονος σήμερα Κολ άσκησε αγωγή στον εκδοτικό όμιλο και τους αόρατους συγγραφείς του, Χέριμπερτ Σβαν και Τίλμαν Γενς, για την δημοσίευση, χωρίς την συγκατάβασή του, 116 δηλώσεων που έκανε ο Κολ κατά την διάρκεια 600 ωρών συζητήσεων με τον πρώην Καγκελάριο την περίοδο 2001-2002, και κυκλοφόρησαν σε μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Κολ, με τίτλο «Κληρονομιά: Τα πρωτόκολλα του Κολ».

Η απόφαση του δικαστηρίου επίσης επικύρωσε πρωτύτερο αίτημα του Κολ να απαγορευθεί η χρήση των συνεντεύξεων και να του επιστραφεί το ηχογραφημένο υλικό.

Στις δηλώσεις που δημοσιεύονται στο βιβλίο, ο πρώην καγκελάριος φέρεται να κάνει περιφρονητικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς, ανάμεσα τους την Άγγελα Μέρκελ, την πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς και για το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ο Κολ είχε συνεργαστεί στενά με τον Σβαν και από το 2004 ως το 2007 εκδόθηκαν τρεις πρώτοι τόμοι με τα απομνημονεύματα του πρώην καγκελάριου, αλλά υπήρξε διαφωνία για τον τέταρτο τόμο που εκδόθηκε το 2014, χωρίς τη συγκατάθεση του Κολ.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τον Σβαν να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα αρχεία των ηχογραφήσεων των 600 ωρών συζητήσεων που είχε με τον Κολ.

Ο εκδοτικός οίκος και οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση εντός μηνός, διευκρίνισε το δικαστήριο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα