«Απολύεστε»: Οι Ελληνοαμερικανοί συνεργάτες του Τραμπ που δεν τα κατάφεραν

Στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο-τότε υποψήφιος για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών-Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριέλαβε στον κύκλο των στενών συνεργατών του τέσσερις Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο και συνέβαλαν στη νίκη του στις εκλογές. Οι ομογενείς ήταν οι: Τζωρτζ Παπαδόπουλος, Τζωρτζ Τζιτζίκος, Ράινς Πρίμπους και Χρήστος Μαραφάτσος. Ποιο ήταν ακριβώς το έργο τους και ποια η τύχη τους κατά τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ
από τον Τραμπ;

Ο 44χρονος Ράινς Πρίμπους είναι νομικός και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. Ο ρόλος του για την αποδοχή της υποψηφιότητας Τραμπ από όλο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, διορίστηκε Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο αξίωμα. Έξι μήνες αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Πρίμπους, διορίζοντας τον στρατηγό Τζον Κέλι στη θέση του. Αν και ο Πρίμπους παρουσίασε την αποχώρησή του ως προσωπική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Προέδρου, η αντικατάστασή του οφείλεται στο ότι ο Τραμπ θεώρησε τον Πρίμπους υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο, ιδιαίτερα σημαντικά νομοσχέδια της κυβέρνησής του. Μετά την απομάκρυνσή του από τη συγκεκριμένη θέση, ο Πρίμπους δήλωσε ότι παραμένει πιστός υποστηρικτής του προγράμματος Τραμπ.

I would like to thank Reince Priebus for his service and dedication to his country. We accomplished a lot together and I am proud of him!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 28, 2017

Ο ιδρυτής της εταιρείας επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων TELION, Τζώρτζ Τζιτζίκος, υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ, κυρίως στις ομιλίες του τελευταίου από την αρχή της θητείας του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Ο Τραμπ απέλυσε τον Τζιτζίκο, όταν αυτός απέτυχε να συγκεντρώσει τον επιθυμητό αριθμό προσέλευσης του κοινού σε ομιλία του σε συνεδριακό κέντρο στο Φοίνιξ. Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Τραμπ ήταν επιθετικός προς τον Τζιτζίκο, καθώς συχνά τον κατηγορούσε για τον όχι ιδανικό προϋπολογισμό της καμπάνιας.

Ο Χρήστος Μαραφάτσος είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας Blue Sky Capital, τον οποίο επέλεξαν συνεργάτες του Τραμπ ως σύμβουλο και εκπρόσωπο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με σκοπό να την κινητοποιήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, για τη νίκη.

Η πλέον πολυσυζητημένη, αποτυχημένη εμπλοκή Ελληνοαμερικανού στη διακυβέρνηση Τραμπ, είναι αυτή του Τζώρτζ Παπαδόπουλος.

Ο 30χρονος πολιτικός επιστήμονας με εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, πριν αναλάβει τη θέση του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής τον Μάρτιο του 2016, υπήρξε σύμβουλος στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον.

Συγκεκριμένες δραστηριότητές του, σημαντικές σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα, αφορούσαν στην προώθηση μιας ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κατά τη διάρκεια εργασίας του ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Χάντσον που τελείωσε το 2015, ενώ νωρίτερα είχε ταχθεί κατά του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, προβάλλοντας τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου για τη σταθερότητα της περιοχής.

Στις 27 Ιανουαρίου 2017 όμως, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου, προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του για επαφές με αξιωματούχους του Κρεμλίνου με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας Τραμπ, ο Παπαδόπουλος κατέθεσε ψευδή στοιχεία στο FBI, όπως παραδέχτηκε τελικά στο δικαστήριο στις 5 Οκτωβρίου. Έτσι, μετά τη σύλληψή του τον Ιουλίου του 2017, ο Παπαδόπουλος φαίνεται ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές προς την κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης. Πρόσφατα ο Τραμπ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του Παπαδόπουλου στην προεκλογική του καμπάνια του και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του. Η υπόθεση του Παπαδόπουλου ερευνάται, καθώς στις 5 Νοεμβρίου βγήκαν στο φως στοιχεία που μαρτυρούν την πιθανή επικοινωνία και συνάντηση του Παπαδόπουλου με τον Πούτιν, τον Μάιο του 2016.

Η πορεία και καριέρα των Ελληνοαμερικανών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ ενώ φαινόταν ευοίωνη από την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας, ήταν σύντομη όπως αποδείχτηκε από τα γεγονότα. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο οι ομογενείς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του Τραμπ.

Πηγές: The Guardian
Ellines.com
Keywords
Τυχαία Θέματα