Ανησυχία για τους πυρηνικούς σταθμούς της Βραζιλίας μετά από επιδρομές σε σπίτια εργαζομένων

Ανησυχίες έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια των δύο πυρηνικών σταθμών της Βραζίλίας, μετά από την επιδρομή βαριά οπλισμένης συμμορίας σε ένα συγκρότημα κατοικιών εργατών και την ανατίναξη δύο μηχανημάτων ΑΤΜ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, περίπου 10 άνδρες κράτησαν τους φύλακες ομήρους και λήστεψαν τους καλεσμένους σε ένα πάρτι πριν διαφύγουν με ταχύπλοο από το συγκρότημα Praia Brava για εργαζομένους στους αντιδραστήρες Angra

1 και 2, τους οποίους διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία Eletronuclear.

Πρόκειται για το δεύτερο συμβάν τέτοιου είδους μέσα σε έναν μήνα, καθώς στις 9 Δεκεμβρίου ληστές ανατίναξαν ένα ΑΤΜ στο Mambucaba Condominium, άλλο ένα συγκρότημα κατοικιών για εργαζομένους σε σταθμούς, το οποίο βρισκόταν επίσης κοντά τους, όπως και στην περίπτωση του Praia Brava.

Αν και οι αντιδραστήρες οι ίδιοι είναι καλά προστατευμένοι με ατσάλι και στρώματα τσιμέντου, τα πυρηνικά καύσιμα που έχουν τελειώσει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο- ενώ παλαιότεροι αντιδραστήρες, όπως ο Angra 1, έχουν λιγότερο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας.

Η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό είναι οι τρεις μόνες λατινοαμερικανικές χώρες με λειτουργικούς πυρηνικούς σταθμούς. Επίσης, η Βραζιλία θεωρείται πως είχε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αν και είναι ασαφές εάν όντως κατάφερε ποτέ να φτιάξει ένα- ενώ αποκήρυξε αυτές της τις φιλοδοξίες το 1990. Ωστόσο, εξακολουθεί να εξορύσσει το δικό της ουράνιο, και ναυπηγεί ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με γαλλική βοήθεια.

Οι Angra 1 και 2 παρέχουν το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βραζιλίας. Οι εργασίες πάνω σε έναν τρίτο αντιδραστήρα, τον Angra 3, άρχισαν το 1984, «πάγωσαν» δύο χρόνια μετά, άρχισαν ξανά το 2010 και «πάγωσαν» ξανά το 2015, μετά από συλλήψεις στελεχών της Eletronuclear στο πλαίσιο ερευνών κατά της διαφθοράς. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως ψάχνει συνεργάτες για την ολοκλήρωση του αντιδραστήρα και έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με τη ρωσική Rosatom και την κινεζική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα