Αναγκάστηκε να κάνει copyright στις γυμνές της φωτογραφίες για να γλιτώσει από το «εκδικητικό πορνό»

Μπορεί ο κόσμος να θεωρεί πως το γυμνό σώμα δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία, όμως σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικού πορνό», η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων ήταν η μόνη που βοήθησε τα θύματα να κατεβάσουν τις γυμνές φωτογραφίες τους.

Το CNN παρουσιάζει την ιστορία της Hilary, η οποία είχε να αντιμετωπίσει την εκδικητικότητα του πρώην της. Εκείνος είχε αναρτήσει γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο και έπρεπε να βρει τρόπο να τις κατεβάσει.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, η νομοθεσία στην Αμερική δεν έχει προσαρμοστεί για να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις «εκδικητικού πορνό», καθώς αυτό αποτελεί έγκλημα μόνο σε 17 Πολιτείες. Πολλές φορές οι σελίδες που αναρτούν τέτοιες φωτογραφίες επικαλούνται την ελευθερία του λόγου και, όπως επισημαίνει το CNN, η αλλαγή της νομοθεσίας είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να εναντιώνεται στην Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα, τα θύματα τέτοιων περιπτώσεων δεν ξέρουν προς τα που να κινηθούν νομικά. Ενάντια σε αυτούς που έστειλαν τις φωτογραφίες ή ενάντια στις ιστοσελίδες που τις δημοσίευσαν;

Καθώς η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη, τα θύματα, όπως η Χίλαρι, πρέπει να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους για να κινηθούν νομικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρησιμοποιείται η νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αν οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν εθελούσια και η σελίδα αρνείται να τις κατεβάσει, το επόμενο βήμα είναι να γίνει μήνυση για παραβίαση των copyright.

Φυσικά, η καταχώρηση ενός εγγράφου που να αποδίδει τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι εύκολη και πρέπει να δοθεί στο αντίστοιχο κρατικό γραφείο ένα αντίγραφο του υλικού που πρέπει να προστατευθεί. Στην περίπτωση της Χίλαρι αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα καθώς προκειμένου να κατέβουν οι γυμνές της φωτογραφίες θα έπρεπε να δώσει τα αντίγραφά τους στο Κράτος. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι η ίδια τράβηξε τις φωτογραφίες την βοήθησε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα.

«Αν το άτομο που βγάζει τις φωτογραφίες είναι το... θύμα, τότε έχει περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά την αφαίρεση των πληροφοριών από το διαδίκτυο», δήλωσε η δικηγόρος της Χίλαρι, Ελίζα Νταμίκο.

Η Χίλαρι τελικά δικαιώθηκε και οι φωτογραφίες κατέβηκαν από κάποιες σελίδες, όμως κάθε φορά που ψάχνει το όνομά της στο διαδίκτυο, βρίσκει περισσότερες.

Πηγή: CNN

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
γιμνες.πορνρς
Τυχαία Θέματα