Αλπέρτο Φουχιμόρι: Ο Ιάπωνας πρόεδρος του Περού των σφαγών και των ταγμάτων ασφαλείας διχάζει ξανά τη χώρα

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έλαβε εξιτήριο κι αποχώρησε την Πέμπτη από την κλινική Σεντενάριο της Λίμας, όπου νοσηλευόταν, αφού την 24η Δεκεμβρίου του απένειμε χάρη ο νυν πρόεδρος της χώρας, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πυροδοτώντας νέα πολιτική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Συνοδευόμενος από αστυνομικούς και σωματοφύλακες, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Περού (1990-2000),

ηλικίας 79 ετών, βγήκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα αυτό περί τις 21:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας), με αναπηρικό αμαξίδιο, από την κεντρική πύλη της κλινικής. Ύψωσε το δεξί του χέρι χαιρετώντας ένα πλήθος υποστηρικτών του πριν επιβιβαστεί σε ένα μαύρο 4x4 με φιμέ τζάμια μαζί με τον γιο του Κένχι, έναν από τους πολιτικούς του κληρονόμους.

Καθώς το αυτοκίνητο διαπερνούσε αργά το συγκεντρωμένο πλήθος ορισμένοι από τους οπαδούς του φώναζαν «σ′ αγαπάμε! ».

Ο πρώην ηγέτης του Περού διακομίστηκε εσπευσμένα, με προβλήματα αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και γαστρολογικά προβλήματα, από τη φυλακή όπου κρατείτο στην κλινική την 23η Δεκεμβρίου, την παραμονή της απονομής χάριτος από τον σημερινό πρόεδρο. Θα νοσηλευόταν για συνολικά 12 ημέρες.

«Με τον μπαμπά μου!», έγραψε ο Κένχι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter κάτω από μια σέλφι στην οποία εικονίζεται γελαστός πλάι στον πατέρα του, εμφανώς κουρασμένο, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Περίπου μια ώρα μετά την αποχώρησή του, η αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου έμπαινε στον προαύλιο χώρο της έπαυλης της οικογένειας στην συνοικία Λα Μολίνα, στο ανατολικό τμήμα της περουβιανής πρωτεύουσας, όπου ζουν ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα.

Κατά τον γιατρό του, Αλεχάντρο Αγινάγα, τα «πρώτα του λεπτά» αφού πήρε εξιτήριο έχοντας ανακτήσει την ελευθερία του, ο Φουχιμόρι παρέμεινε «ήρεμος», «δεν είναι κάποιος που υπερβάλλει (όταν εκδηλώνει) τα συναισθήματά του, ξέρει ότι πρέπει να προσέχει, πάσχει από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση». Επρόκειτο να δει τα τέσσερα παιδιά του, πρόσθεσε ο Αγινάγα.

Διαδηλώσεις και παραιτήσεις

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ιαπωνικής καταγωγής, που κυβέρνησε το Περού με σιδηρά πυγμή, δεν έπαψε ποτέ να διχάζει τη χώρα των Άνδεων: για κάποιους, παραμένει ο ηγέτης που κατάφερε να κατατροπώσει τους μαοϊστές αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Άλλοι υπενθυμίζουν τις αυταρχικές μεθόδους του και τις φρικαλεότητες των ταγμάτων θανάτου—ένα από αυτά είχε εκτελέσει υπό τις διαταγές του σφαγές η μία από τις οποίες οδήγησε, ακριβώς, στην καταδίκη του.

Ο Φουχιμόρι εξέτισε τα 12 από τα 25 χρόνια κάθειρξης που του είχαν επιβληθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά ώσπου του απένειμε χάρη ο νυν πρόεδρος.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα: από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες μελών των οικογενειών των θυμάτων μέχρι παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του «ΠΠΚ», κατά το αρκτικόλεξο του ονόματος και του κόμματός του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι («Περουβιανοί για την Αλλαγή»· η ονομασία του κόμματος γράφεται εσκεμμένα ανορθόδοξα, Peruanos Por el Kambio, αντί για cambio, ώστε τα αρχικά να συμπίπτουν με αυτά του ιδρυτή της παράταξης) που είναι και το προσωνύμιό του.

Ο Κουτσίνσκι, επίσης 79 ετών, δεσμευόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016, ότι δεν θα έδινε χάρη στον Φουχιμόρι. Πολλοί στο Περού κατηγορούν τον «ΠΠΚ» ότι παζάρεψε τη χάρη για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην προεδρία, καθώς απειλείτο να παυθεί από το Κογκρέσο εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο σχετίζεται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Οντεμπρέχτ. Στην κρίσιμη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου, μερικά στελέχη του κόμματος του Φουχιμόρι, συμπεριλαμβανομένου του Κένχι, έσωσαν τον Κουτσίνσκι από την καθαίρεση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα