Αλέξης Τσίπρας: Ακυρώνονται οι πολιτικές λιτότητας την επομένη των εκλογών

Τη δέσμευση ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει ή να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, όπως
είχε συμβεί το 1953, όταν οι διεθνείς πιστωτές είχαν διαγράψει μεγάλο χρέος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας.

«Η δημιουργία ενός κλίματος φόβου το 2012 και ο φόβος που εκφράζεται σήμερα περί του ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία στην Ελλάδα η Ευρώπη θα καταστραφεί, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία» έκρινε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το άσχημο κλίμα και θα απελευθερώσει τις αγορές. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι εάν εκλεγεί θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση αλλά, πρόσθεσε, ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες «εκτός εάν μας εξαναγκάσουν», συμπλήρωσε. «Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως στην αρχή η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι «σκληρή».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να παραταθεί η λήξη των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών», σημείωσε και επεσήμανε ότι στόχος είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε πρωτογενή βάση.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το συντηρητικό και το κεντροαριστερό κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα επιτευχθεί μετά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

«Η άποψή μας είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε, όχι επειδή βιαζόμαστε να καταλάβουμε την εξουσία, αλλά επειδή καθημερινά οι πληγές του μνημονίου γίνονται όλο και πιο βαθιές».
Keywords
Τυχαία Θέματα