Ακραία ρατσιστική επίθεση σε προσκυνητές εβραϊκής συναγωγής στην Ουκρανία

Ένας χώρος προσκυνήματος για χιλιάδες Εβραίους βεβηλώθηκε, προκαλώντας σοκ στο Ισραήλ. Ο τάφος του ραβίνου Nachman από την Μπρατισλάβα βάφτηκε με κόκκινη μπογιά και το αίμα που προερχόταν από την κομμένη κεφαλή ενός χοίρου, ενώ πάνω του σκαλίστηκε μία σβάστικα. Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους προσκυνητές φέρεται να δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα.

Η αποτρόπαια πράξη συνέβη στην ουκρανική πόλη Ούμαν, το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ynet, ο ραβίνος Yisrael Elhadad. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπήρχαν τέσσερις με πέντε
προσκυνητές όταν δύο άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο κι άρχισαν να τους επιτίθενται και να τους ψεκάζουν με δακρυγόνα. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αμέσως μετά την επίθεση.

Εικόνες από το σημείο που διαδραματίστηκε το τραγικό συμβάν δείχνουν την κόκκινη μπογιά που είχε βάψει όλο το πάτωμα και τους τοίχους του χώρου. Παράλληλα, κομμάτια ενός διαμελισμένου χοίρου, συμπεριλαμβανομένης και της κεφαλής του καθώς και μία σβάστικα ήταν κάποια από αυτά που έφεραν στον χώρο προσκυνήματος μαζί τους οι δράστες. Ο Elhadad περιέγραψε τους δράστες ως νεοναζί οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα καθ΄όλη τη διάρκεια της επίθεσης.

Μετά το περιστατικό δεν έγιναν συλλήψεις, ωστόσο η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά το εν λόγω συμβάν ως πράξη χουλιγκανισμού, μετέδωσε το κανάλι 112 της ουκρανικής τηλεόρασης.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους για την αντισημιτική επίθεση κι ζήτησαν εξηγήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Aryeh Deri, επικεφαλής του ορθόδοξου κόμματος Shas, είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko και ότι θα τον καλέσει ώστε να «δράσει γρήγορα κατά των χούλιγκαν και να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας».

«Σοκαρίστηκα με τον τρόπο που έλαβε χώρα χθες το βράδυ η τρομερή αυτή και βάρβαρη βεβήλωση στον ιερό χώρου του ραβίνου Nachman από την Μπρατισλάβα» είπε, σύμφωνα με το κανάλι 2 στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Yair Lapid, Yesh Atid ζήτησε από τον Ουκρανό πρέσβη στο Ισραήλ, Gennadiy Nadolenko να διερευνήσει το περιστατικό και απαίτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και να διασφαλίσει την προστασία των Εβραίων προσκυνητών, στην Ούμαν.

«Σοκαρίστηκα όταν το πρωί άκουσα για την αρρωστημένη και βίαιη επίθεση που σημειώθηκε στον ιερό χώρου του ραβίνου Nachman από την Μπρατισλάβα» είπε ο Lapid, όπως αναφέρει η Jerusalem Post. Περιέγραψε το περιστατικό ως «μία απαράδεκτη κίνηση που θυμίζει τις σκοτεινές ημέρες της ιστορίας του εβραϊκού λαού στην Ευρώπη» και τόνισε πως αναμένη από την ουκρανική κυβέρνηση να καταδικάσει την εν λόγω επίθεση.

Πηγή: RT

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα