Αχτσιόγλου: Διαπραγματευόμαστε, ελπίζουμε ότι θα αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις

Την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιτευχθεί η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να βελτιωθεί η «δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας» και να παταχθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, εξέφρασε η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου.

Με αφορμή τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας λόγω των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης, η κ. Αχτσιόγλου αντιγύρισε τα πυρά, λέγοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο που απορρύθμιζε και ελαστικοποιούσε τις εργασιακές σχέσεις ήταν αυτό που υιοθετήθηκε
την περίοδο 2010-2015. «Η πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012, έδωσε το τελικό χτύπημα στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που εμείς διαπραγματευόμαστε να αποκαταστήσουμε», είπε και προσέθεσε πως «δεν κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων -παρά τώρα διαπραγματευόμαστε επί μήνες για να την αποκαταστήσουμε- ούτε εκτίναξε τις ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας».

Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, εκτινάχθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, τόνισε η υπουργός Εργασίας, η οποία πάντως παραδέχθηκε πως «ναι επί της σημερινής κυβέρνησης υπήρξε αύξηση 2%», αλλά αιτιολόγησε ότι «η μεγάλη δομική αλλαγή, έρχεται όταν υπάρχει αλλαγή 20 ποσοστιαίων μονάδων όχι 2 μονάδων».

«Καταφέραμε να την συγκρατήσουμε. Αλλά δεν επιχαίρουμε. Εσείς κάνατε λόγο για succsess story. Eμείς μιλάμε για χρονιά σταθεροποίησης. Αυτή είναι η φρασεολογία μας. Όταν καταγράφονται 136.000 θέσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, η ανεργία πέφτει τρεις με τέσσερις μονάδες, μπαίνει φρένο στην μερική απασχόληση, όταν διαπραγματευόμαστε να αποκαταστήσουμε τις ΣΣΕ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας απευθυνόμενη προς την πτέρυγα της ΝΔ.

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση στην προηγούμενη κυβέρνηση, η κ. Αχτιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση, η οποία νομιμοποίησε τις ενώσεις προσώπων να κάνουν εικονικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ούτε έκανε οριζόντιες μειώσεις στον κατώτατο μισθό (22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), ούτε κατήργησε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης (όταν συρρέουν ΣΣΕ) κάτι που υπήρξε κατάκτηση των εργαζόμενων. Ακόμη, παρατήρησε πως δεν εκτίναξε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεργία από το 10 στο 27%, παρά αυτή η κυβέρνηση είναι που μείωσε την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

«Δεν θα κάνουμε εμείς μεγάλες δηλώσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία είναι δραματική και παλεύουμε να την αποκαταστήσουμε», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
«Γι αυτό, ενισχύονται οι δυνάμεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να μπορέσει, μαζί με την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου -που ελπίζουμε σύντομα να επιτύχουμε- να τεθεί ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως με εκβιασμούς για ατομικές συμβάσεις με χείριστους όρους, μη καταβολή μισθών και δώρων κ.ά.», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών, η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Σχετικώς με το νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου εξειδίκευσε ότι επανακαθορίζεται η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ώστε να γίνεται ηλεκτρονικά, εισάγεται διάκριση στις επικίνδυνες εργασίες για ξηρά και λιμάνια κ.ά.\

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα