«The poison squad»: Η ιστορία μιας ομάδας νεαρών που έπιναν δηλητήρια για να προφυλάξουν τους καταναλωτές

To 1882 ο Harvey W. Wiley- διανοούμενοs πους δίδασκε Ελληνικά, Λατινικά και Χημεία, έγινε επικεφαλής της Τμήματος Χημείας της αρμόδιας Υπηρεσίας Γεωργίας των ΗΠΑ και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε θέμα τυποποίησης και υιοθέτησης κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων. Μαζί με ακτιβιστές όπως η Alice Lakey, ηγήθηκε μιας κίνησης προκειμένου να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλέστερα για τους καταναλωτές και τελικά το 1902 κατάφερε να καθιερώσει αυτό που τα μέσα ενημέρωσης της εποχής αποκαλούσαν «Τhe Poison
Squad».

Την περίοδο εκείνοι οι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούσαν συχνά βορικό οξύ και άλλες μη δοκιμασμένες χημικές ουσίες, ως συντηρητικά. Ο Wiley σκέφτηκε ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και έτσι του ήρθε μια πολύ ιδιαίτερη ιδέα για να το αντιμετωπίσει. Όπως ανέφερε η Washington Times, συγκέντρωσε μια ομάδα «ανθεκτικών» νέων ανδρών η αποστολή των οποίων ήταν να δειπνούν με τον Wiley και στη συνέχεια να καταναλώνουν μια κάψουλα βορικού οξέος. Ακολούθως ο Wiley παρακολουθούσε στενά τις όποιες ανησυχητικές αλλαγές στην υγεία τους αναζητώντας ύποπτα συμπτώματα και κυρίως πιθανές αλλαγές βάρους.

«Τα Χριστούγεννα έφαγαν γαλοπούλα. Ήταν μια καλή συμφωνία, αν εξαιρέσει κανείς το δηλητήριο, ανέφερε μια μητέρα ενός από τους νεαρούς που μετείχε στην ομάδα και ο οποίος τελικά πέθανε», διαβάζουμε στο Vox αν και επισημαίνεται πως οι περισσότεροι ανέκδοτες αναφορές, υποστηρίζουν πως όλα τα μέλη της Poison Squad επέζησαν των δοκιμών.

Το πείραμα πάντως είχε αποτελέσματα. Το βορικό οξύ μετέτρεψε τους νεαρούς και υγιείς άνδρες σε ασθενείς ενώ ακολούθησαν και άλλες δοκιμές σε ουσίες όπως ο θειϊκός χαλκός, το σαλικυλικό οξύ και και φορμαλδεΰδη.

Η μακρά μάχη του Wiley με τη βιομηχανία τροφίμων απέφερε καρπούς αφού τελικά υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για τα τρόφιμα ενώ δημιουργήθηκε και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι δε άνδρες της Poison Squad έγιναν διάσημοι και τελικά απέκτησαν και το δικό τους τραγούδι:

«On Prussic acid we break our fast;

we lunch on a morphine stew;

We dine with a matchhead consommé,

drink carbolic acid brew;»

Το Song of the Poison Squad, είναι του S.W. Gillilan

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα