The Human Project: 10.000 άνθρωποι θα παρακολουθούνται για 20 χρόνια στο μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα όλων των εποχών

Αν πριν, λίγα χρόνια, σας έλεγαν ότι 10.000 άνθρωποι θα παρακολουθούνταν καθημερινά και κάθε λεπτό της ζωής τους επί 20 χρόνια και μάλιστα οικειοθελώς, μάλλον θα νομίζατε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η ζωή, όμως, μας έχει διδάξει πολλές φορές ότι δημιουργεί η ίδια τα πιο εκκεντρικά σενάρια γι' αυτό και το παραπάνω θα γίνει πράξη με την ονομασία «The Human Project» με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το νορβηγικό επιστημονικό ίδρυμα Kavli, φιλοδοξεί να εκπονήσει το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα όλων των εποχών, αποκτώντας
πρόσβαση σε 4.000 σπίτια συνολικά 10.000 ανθρώπων, ώστε να παρακολουθεί επί 20 χρόνια κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Human Project, «πρόκειται για μία διεπιστημονική ερευνητική πλατφόρμα που θα χρησιμεύσει ως δημόσια πηγή πληροφοριών για την εκμάθηση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων αναφορικά με τη σύνδεση των σωμάτων, των μυαλών και των περιβαλλόντων των συμμετεχόντων ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη καινούριων θεωριών, θεραπειών και προτεινόμενων πολιτικών για την αντιμετώπιση των κυριότερων κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος».

Στόχος των ερευνητών είναι στη διάρκεια των 20 ετών που θα διεξαχθεί το πείραμα να συλλέξουν πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να διεισδύσουν στη σύνδεση ανάμεσα στη βιολογία, τη συμπεριφορά και το περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που αναπτύσσονται και λειτουργούν ασθένειες όπως το αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη κ.ά., καθώς πρόκειται για νόσους που επηρεάζονται και από τους τρεις ανωτέρω παράγοντες.

Στα 20 χρόνια που θα διαρκέσει το project, οι επιστήμονες θα κάνουν κάθε είδους εξέταση στους συμμετέχοντες (πχ. αίματος, ούρων, γενετικούς ελέγχους, τεστ IQ) και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο τους, από ιατρικό έως οικονομικό, ενώ θα καταγράφουν τι συζητούν και πού βρίσκονται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Η διαφορά αυτού του πειράματος με όσα παρόμοια έχουν γίνει στο παρελθόν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, επιστήμονα Paul Glimcher, είναι πως σε αυτό το project οι συμμετέχοντες θα είναι συνεχώς και με λεπτομέρεια ενημερωμένοι για τα πάντα.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times, οι επιστήμονες ελπίζουν πως στο τέλος της διαδικασίας θα έχουν συλλέξει περίπου 250 gigabytes δεδομένων για κάθε θέμα το χρόνο (δηλαδή όσο ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή), με σκοπό αυτός ο όγκος δεδομένων να βοηθήσει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης και της λήψης αποφάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα