Reuters: Ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Παρίσι καυχιόταν για το πόσο εύκολα πέρασε από την Ελλάδα στη Γαλλία

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των πολύνεκρων (130 άνθρωποι) τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, όχι μόνο σχεδίαζε να χτυπήσει συναγωγές, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά καυχιόνταν για την ευκολία με την οποία κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη από τη Συρία μέσω της Ελλάδας.

Ειδικότερα
όπως μεταδίδει το Reuters o Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής με βελγική υπηκοότητα περηφανευόταν για το πόσο εύκολα πέρασε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, δύο μήνες νωρίτερα, εκμεταλλευόμενος το κομφούζιο που επικρατεί με τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και την ευκολία μετακίνησης πολιτών στην ΕΕ χωρίς διαβατήριο λόγω της συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με δηλώσεις ενός μάρτυρα, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Valeurs Actuelles και επικαλείται το Reuters.

Μάλιστα ο μάρτυρας, ισχυρίζεται το δημοσίευμα, περιγράφει πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ πλησίασε την εξαδέλφη του Χάσνα Αΐτ Μπουλασέν δύο ημέρες μετά από το μακελειό, ζητώντας της να τον κρύψει ενώ ετοίμαζε νέες επιθέσεις.

Τόσο ο Αμπαούντ όσο και η Μπουλασέν σκοτώθηκαν στις 18 Νοεμβρίου, στην έφοδο που έκανε η αστυνομία στο διαμέρισμα που έμεναν, στο Σεν Ντενί.

Μιλώντας για τις μελλοντικές επιθέσεις που σχεδίαζε, ο Αμπαούντ είπε στην εξαδέλφη του στις 15 Νοεμβρίου ότι «θα κάνουν χειρότερη ζημιά σε περιοχές κοντά σε Εβραίους και θα προκαλέσουν αναστάτωση σε μεταφορές και σχολεία», σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε ο μάρτυρας που δεν κατονομάζεται.

Επιπλέον ο Αμπαούντ φέρεται πως είπε στην Μπουλασέν ότι θα της δώσει 5.000 ευρώ για να του αγοράσει δύο κοστούμια και δύο ζευγάρια παπούτσια για εκείνον και έναν συνεργό που δεν έχει ταυτοποιηθεί, για την επίθεση που σχεδίαζαν στη La Defence, το επιχειρηματικό κέντρο του Παρισιού.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν επιβεβαίωσε την Τρίτη που μας πέρασε ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να επιτεθούν στη La Defence στις 18 Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο ίδιος μάρτυρας περιέγραψε το πώς ο Αμπαούντ καυχιόταν για το γεγονός ότι ξεγλίστρησε στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία και για το πως κατάφερε να περάσει δύο μήνες στη Γαλλία, χωρίς να εντοπιστεί, πριν από τις επιθέσεις.

«Γαλλία – μηδέν» φέρεται πως είπε.

Την Παρασκευή, το γραφείο του Εισαγγελέα Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει προκαταρκτική έρευνα για το πώς διέρρευσαν στον Τύπο απόρρητες μαρτυρικές καταθέσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα