O Τουσκ εκπλήσσει με το tweet στο οποίο παρακαλά τον Τραμπ να παραμείνει στη Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

«Ντόναλντ Τραμπ, σε παρακαλώ...». Με αυτό επέλεξε να απευθυνθεί μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στον Αμερικανό Πρόεδρο λίγες ώρες πριν ο τελευταίος ανακοινώσει την τελική του απόφαση για αποχώρηση ή μη των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα το tweet του κ.Τουσκ που σε ύφος μάλλον δεν αρμόζει στον επικεφαλής ενός
ισχυρού θεσμού αναφέρει: «@realDonaldTrump Σας παρακαλώ, μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο», ζήτησε ο Τουσκ μέσω αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

.@realDonaldTrump please don't change the (political) climate for the worse.

— Donald Tusk (@eucopresident) June 1, 2017

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προηγουμένως αναφέρει - επίσης μέσω του Twitter- πως θα ανακοινώσει στις 15:00 (τοπική ώρα) την απόφασή του για το αν θα αποχωρήσει ή όχι από τη συμφωνία για τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα κατέφερε ισχυρό πλήγμα στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο 2015, η οποία κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρείχαν σ' αυτή οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

I will be announcing my decision on Paris Accord, Thursday at 3:00 P.M. The White House Rose Garden. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 1, 2017

Όμως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποδέχονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια φόρουμ στο Βερολίνο δήλωσε πως, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, το κενό που θα αφήσουν θα πρέπει να καλυφθεί. Θα συναντήσω τον πρωθυπουργό Λι», πρόσθεσε, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα.

Το βράδυ της Τετάρτης, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν «πολλά χρόνια» για να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, βάσει των όρων της συνθήκης.

Στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται πριν φθάσει απόψε στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συμφωνία του Παρισιού».

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που είδε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ και η Κίνα είναι έτοιμες να δεσμευθούν σε μια κοινή δήλωση ότι θα «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας, «αποφασισμένες» να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ό,τι και να συμβεί σήμερα (Πέμπτη), η συμφωνία του Παρισιού θα συνεχισθεί, θα διαρκέσει», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και διαπραγματευτής της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

1/2 Whatever happens today, the #ParisAgreement will continue, will endure. Because it is our shared, common interest to fight for it.

— Miguel Arias Cañete (@MAC_europa) June 1, 2017

2/2 We all see the #ParisAgreement as the growth engine of our economies, the key to protect our planet. We are on the right side of history

— Miguel Arias Cañete (@MAC_europa) June 1, 2017

The world can count on Europe to keep global climate leadership. Together,we will stand by Paris, will defend Paris #EUChina #ParisAgreement https://t.co/Em1jrzcFQh

— Miguel Arias Cañete (@MAC_europa) May 31, 2017

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες θα «χτυπήσει» πρώτα η κλιματική αλλαγή

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα