François Thibault: Πώς προτιμά την βότκα του ο άνθρωπος που δημιούργησε την Grey Goose;

Δίπλα στην θάλασσα και, συγκεκριμένα, στο Island C-Lounge, στην Βάρκιζα, βρέθηκε ο εμπνευστής της Grey Goose και Maitre de Chai, François Thibault, ο οποίος παρουσίασε στο ελληνικό κοινό την GREY GOOSE Boulangerie Bleue. Ο François Thibault, μπορεί να μεγάλωσε μέσα στον χώρο του κονιάκ και του κρασιού, αλλά είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε τη δημιουργία μιας βότκας εξαιρετικής ποιότητας με μαλακό, χειμωνιάτικο σιτάρι από το Πικαρντί της Γαλλίας.
Τιμώντας αυτήν την, υψηλής ποιότητας, πρώτη ύλη, η GREY GOOSE Boulangerie Bleue δημιούργησε ένα παραμυθένιο «γαλλικό» setting για τους προσκεκλημένους της που απόλαυσαν εκλεπτυσμένες γεύσεις από τη γαλλική κουζίνα, φρέσκα αρτοσκευάσματα και εδέσματα από τον PAUL® και δροσερά cocktails υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής μουσικής. Παράλληλα, όσοι επιθυμούσαν, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ειδικές γευσιγνωσίες υπό την εξειδικευμένη καθοδήγηση του Francois Thibault.

Η HuffPost Greece συνάντησε τον Francois Thibault και μίλησε μαζί του για την μετάβαση από το κονιάκ στη βότκα, για τα χαρακτηριστικά μίας βότκας καλής ποιότητας, αλλά και για το πώς προτιμά ο ίδιος να πίνει την βότκα του.

Μεγαλώσατε στον κόσμο του κονιάκ και του κρασιού. Πώς ήταν η μετάβαση στην βότκα;
Δεν ήταν εύκολη. Μεγάλωσα μέσα στο κονιάκ, μιας και οι γονείς μου ήταν σε αυτό το επάγγελμα και μετά πήγα και σπούδασα οινολογία και ύστερα επέστρεψα στο κονιάκ ώστε να επενδύσω και να δουλέψω πάνω σε αυτό. Μεγάλωσα μέσα στην οικογένεια του κονιάκ όπου μου δίδαξε τα πάντα γύρω από το κονιάκ ο Maitre de Chai, και μετά από 10 χρόνια όταν και έφυγε, τον διαδέχτηκα εγώ. Τότε ήταν που γνώρισα έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο, έναν Αμερικάνο, τον κ. Sidney Frank, ο οποίος έψαχνε τότε μία εταιρεία για να του φτιάξει κονιάκ για το αμερικάνικο κοινό.

Το 1996, λοιπόν, μας ζήτησε να του φτιάξουμε μία βότκα. Εγώ του είπα ότι «δεν έχουμε βότκα στο κελάρι μας», αλλά εκείνος μου απάντησε: «το ξέρω ότι δεν έχεις, γιατί η βότκα που θέλω δεν υπάρχει ακόμα». Εκείνος είχε ήδη μία ιδέα για το τι ήθελε. Γνώριζε ότι στην Αμερική υπάρχουν πολλές βότκες, αλλά κατώτερης ποιότητας και ως επιχειρηματίας αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει τη δική του αγορά για βότκα εξαιρετικής ποιότητας, μία αγορά που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και την εικόνα.

Δέχτηκα, αλλά χωρίς να ξέρω πως να το κάνω.

Οι αντιδράσεις των συναδέλφων μου που προέρχονταν από τον χώρο του κονιάκ δεν ήταν πολύ θετικές, γιατί δεν καταλάβαιναν γιατί έπρεπε να το κάνω, αλλά εγώ συνέχισα να δουλεύω πάνω σε αυτό που είχα δεχτεί, ενώ παράλληλα, εργαζόμουν πάνω στο κονιάκ. Διάβασα ότι το αρχαιότερο συστατικό που χρησιμοποιείται στη βότκα είναι το σιτάρι και δεν υπήρχε περίπτωση να ψάξω πουθενά αλλού αυτό το σιτάρι, από τη στιγμή που η Γαλλία παράγει 7% του παγκόσμιου σιταριού και είναι ένα σιτάρι αναγνωρισμένο, που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να φτιάξουν όλα τους τα αρτοσκευάσματα.

Είναι, άλλωστε, το ίδιο σιτάρι που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν οι μπαγκέτες, που είναι χαρακτηριστικό της Γαλλίας. Το σιτάρι αυτό προέρχεται από την περιοχή Πικαρντί, που είναι βόρεια του Παρισιού και επιστήμονες μου εξήγησαν ότι η σχέση του εδάφους με το κλίμα της περιοχής, κάνουν την περιοχή αυτή την καλύτερη περιοχή στον κόσμο για να καλλιεργήσεις αυτό το σιτάρι, που ονομάζεται «απαλό χειμωνιάτικο σιτάρι». Όταν τα είδα όλα αυτά, δεν χρειαζόμουν τίποτε άλλο για να συνεχίσω. Αν το σιτάρι αυτό είναι καλό για το ψωμί, τότε είναι καλό και για την βότκα. Ήξερα ότι αυτό που θα έκανα θα είχε διάρκεια ήθελα να είμαι σίγουρος για το βασικό συστατικό μου και δεν ήθελα να αλλάζω συνταγή κάθε μέρα επειδή κάτι δεν ήταν σωστό. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η μετάβαση από το κονιάκ στην βότκα, στην οποία τώρα είμαι αφοσιωμένος 100%, αν και για δέκα χρόνια συνδύαζα και το κονιάκ και την Grey Goose.

Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι θέλετε να φτιάξετε την καλύτερη βότκα που υπάρχει στον κόσμο. Πιστεύετε ότι το έχετε πετύχει;
Ήταν μία πρόκληση, την οποία όταν την αποδέχεσαι δεν γνωρίζεις ακριβώς τι σε περιμένει ή σε τι έχεις συμφωνήσει! Όταν αποδέχτηκα αυτή την πρόκληση δεν το έκανα χωρίς να ξέρω γιατί πίστευα ότι είχα όλες τις γνώσεις για να τα καταφέρω, από την εμπειρία μου στο κονιάκ, ώστε να φτιάξω την καλύτερη βότκα. Το μόνο που άλλαξα, είναι «μουσικό όργανο». Πιστεύω ότι το έχω πετύχει και ήμουν σίγουρος ότι θα το κάνω, γιατί ήταν σημαντικό για εμένα. Επίσης, πριν ξεκινήσω είχα δοκιμάσει μερικές από τις βότκες στην αγορά και ήξερα ότι μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Βέβαια, το να είναι κάτι καλύτερο από αυτό που υπήρχε δεν ήταν αρκετά καλό, ήθελα να κάνω «το καλύτερο». Δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό που έχουμε, αλλά να κυνηγάμε αυτό που θέλουμε.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητήσει ένας καταναλωτής από μία καλή βότκα;
Αρχικά, το καταλαβαίνεις από την αντίδραση του καταναλωτή, όταν γευτεί μία premium βότκα. Μία βότκα που είναι σε ένα βασικό επίπεδο έχει επιθετική γεύση και σε καίει στο στόμα. Μία πολύ premium βότκα όταν τη γεύεσαι έχει μια ευχάριστη γεύση που δεν έχει καμία σχέση με το κάψιμο που νιώθεις με άλλες βότκες. Αυτό ήταν που έκανε και τους Αμερικανούς καταναλωτές να νομίζουν ότι έχουμε προσθέσει ζάχαρη. Αυτό που ξεχωρίζει την Grey Goose είναι τα πολύ λεπτά και καθαρά αρώματα, τα οποία κάνουν τη διαφορά στη γεύση και την μυρωδιά. Όταν πίνεις τη βότκα έχει μία σχεδόν γλυκιά γεύση με άρωμα αμυγδάλου. Προτείνω στους καταναλωτές όταν πίνουν βότκα να ξεχάσουν παραδόσεις όπως να την πίνουν πολύ κρύα, αλλά να την καταναλώνουν σε απλά δροσερή θερμοκρασία. Όπως ένα καλό κρασί ή μία καλή σαμπάνια δεν την βάζουμε στους 0 βαθμούς, το ίδιο ισχύει και με την βότκα. Αυτό που είναι σημαντικό για τους καταναλωτές, αλλά τους εκπλήσσει συγχρόνως είναι ότι 100% γαλλική βότκα, φτιαγμένη 100% στην Γαλλία, από γαλλικό σιτάρι και νερό πολύ καλής ποιότητας. Αυτά ψάχνουν οι πιο απαιτητικοί καταναλωτές βότκας.

Πώς διασφαλίζετε ότι κάθε μπουκάλι βότκας που βγαίνει στην αγορά είναι άριστης ποιότητας;
Αρχικά, έχω πολύ εμπιστοσύνη στην ομάδα μου. Είμαι σίγουρος για την ποιότητα γιατί όπως μου είχε πει κάποτε και κάποιος μέσα από τον χώρο της απόσταξης: «δεν έχει σημασία να κάνεις ένα προϊόν που δεν έχει ελαττώματα, αλλά ένα προϊόν ποιοτικό σημαντικά». Όταν δεν βρίσκομαι στο Πικαρντί, όπως σήμερα, ξέρω ότι μπορώ να ελέγξω κάθε δείγμα σιταριού που μπαίνει στο εργαστήριο, οπότε ξέρω τι στοκ πηγαίνει στο εργαστήριο. Είμαι ο μοναδικός που θα δώσει την τελική έγκριση για να πάει η πρώτη ύλη από το Πικαρντί στο εργοστάσιο. Δεν πρέπει να εφησυχάζεται κανείς επειδή είναι πολλά χρόνια σε έναν τομέα, αλλά να προσέχει όλες τις λεπτομέρειες και τις εξωτερικές πληροφορίες που δέχεται.

Εσείς πώς πίνετε την βότκα σας;
Η αγαπημένη μου εκδοχή, αλλά και αυτή που θα πρότεινα σε κάποιον που δεν είναι ειδικός είναι το dry martini. Έχει την τέλεια θερμοκρασία λόγω του πάγου και είναι το κοκτέιλ που δίνει τις πιο αυθεντικές αισθήσεις της βότκας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα