FT: Σχέδιο «κουρέματος» κατά 30% των ελληνικών καταθέσεων πάνω από 8.000 ευρώ

Για σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 30% από 8.000 ευρώ και πάνω κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό «bail in» εν μέσω
φημών ότι η χώρα οδεύει προς οικονομική καταστροφή.

«Τα πλάνα για ένα κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, γίνονται ολοένα και πιο πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το δημοσίευμα παρομοιάζει το πιθανό «bail in» με αυτό που εφαρμόστηκε το 2013 στην Κύπρο.

«Θα μπορούσε να υλοποιηθεί σαν ένα μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι καμία απόφαση για bail in δεν έχει ληφθεί για την εκκαθάριση οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας.

«Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ΕΚΤ δηλώνοντας τις τράπεζες σε πτώχευση ή τραβώντας τα δάνεια έκτακτης ανάγκης», αναφέρουν επίσης οι FT.

Δύο ανώτεροι τραπεζίτες στην Αθήνα είπαν ότι η χώρα έχει αρκετό ρευστό για τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κορυφαίος τραπεζίτης είπε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα καθορίσει το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα κλείσει συμφωνία με τους δανειστές.

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί προς το παρόν θέμα, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα» είπε ο ίδιος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα