Economist: Grexit, ο «μεγάλος αδελφός» του Brexit

Τον μεγαλύτερο αδελφό του Brexit χαρακτηρίζει το Grexit ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ, προσθέτοντας ότι οι εκλογές στην Ευρώπη φέτος αυξάνουν την πιθανότητα μιας εξόδου.

Διαβάστε ακόμα:

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, ο Μπάπτιστ εξηγεί ότι η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, ιδίως τώρα που το μέλλον μας
«είναι όμηρος των λαϊκίστικων κινημάτων που παρουσιάζουν άνοδο στις χώρες της Ευρώπης». Ο ίδιος κρίνει μάλιστα πως το Grexit θα σημειωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όμως τονίζει ότι πρέπει να ανησυχούμε λιγότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για τρεις διαφορετικούς λόγους.

Πρώτος λόγος είναι δανειστές της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πλέον άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο «μετάδοσης» της «ασθένειας» από την οποία πάσχει η Ελλάδα. Βέβαια, αυτός ο παράγοντας είναι περισσότερο καθησυχαστικός για την Αμερική, παρά για την Ελλάδα ή τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει μέτρα σε περίπτωση που προκύψει αυτό το ενδεχόμενο. Το Grexit με λίγα λόγια δεν αποτελεί πλέον έκπληξη και θα μας βρει περισσότερο προετοιμασμένους. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι και σε αυτή την περίπτωση ο οικονομολόγος δεν ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα ή στα ξένα έθνη.

Ο τρίτος λόγος είναι, σύμφωνα με τον Economist, ότι οι Έλληνες έχουμε πλέον αποδεχτεί ότι μια επιστροφή στην δραχμή δεν θα ήταν περισσότερο επώδυνη από τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί.

«Είστε έτοιμοι για το Grexit;», αναρωτιέται ο Μπάτιστ, προτρέποντας τους ακολούθους του να του απαντήσουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Greece needs a nominal devaluation. With exchange rate fixed, pressure all on wages but common mkt means tradables don't deflate as fast

— Simon Baptist EIU (@baptist_simon) February 8, 2017

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα