«Csi Miami» στην ΕΛ.ΑΣ. Πως ένα αιματηρό αποτύπωμα του 1994 μπορεί να καταδικάσει το δολοφόνο

Μία ομάδα με την άτυπη κωδική ονομασία «Cold Case» (παγωμένες υποθέσεις) δημιουργήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Στόχος της είναι να ανασύρει «σκονισμένους» για χρόνια φακέλους παλιών ανεξιχνίαστων εγκλημάτων. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά η «Cold Case» κατάφερε να εξιχνιάσει διπλή δολοφονία που έγινε το 1997 στο Μενίδι, μόλις λίγους μήνες πριν παραγραφεί το αδίκημα λόγω παρέλευσης 20ετίας. Πρόκειται για το παλιότερο ανεξιχνίαστο έγκλημα στα αστυνομικά χρονικά.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν
την περασμένη εβδομάδα έναν 53χρονο, ο οποίος στις 28 Ιανουαρίου 1997 μετέβη στο σπίτι 33χρονου με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζονται με οικονομική εκκρεμότητα που είχαν θύτης και θύμα μετά από αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών.

Ο δράστης πυροβόλησε στο κεφάλι τον 33χρονο αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Δολοφόνησε με το ίδιο όπλο και στο ίδιο σπίτι τον 54χρονο κουνιάδο του 33χρονου όταν εκείνος προσπάθησε να τον προστατεύσει. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στο χέρι τραυμάτισε την 54χρονη σύζυγο του 54χρονου που απλά βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό.

Ο δολοφόνος με καταγωγή την Αμπχαζία εντοπίστηκε 19 χρόνια μετά σε διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Ασπρόπυργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό είχε προσαχθεί ξανά από αστυνομικούς για υπόθεση που αφορά σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στη διπλή δολοφονία. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, έχουν ταυτοποιήσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα με εκείνα που είχαν βρεθεί το 1997 στην είσοδο του διαμερίσματος στο Μενίδι. Από την έρευνα προκύπτει ότι είναι βέβαιο ότι τα αποτυπώματα εκείνα ανήκουν στον δράστη.

Η αστυνομικοί της «Cold Case» εμπλουτίζουν τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με ευρήματα του παρελθόντος και ταυτόχρονα αναζητούν στοιχεία υπόπτων από τις καινούργιες βάσεις δεδομένων της Interpol, της Europol και της ελληνικής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής αποδεικνύεται «χρυσός».

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι η ομάδα ερευνά ακόμα δέκα στυγερά εγκλήματα από το μακρινό παρελθόν που βρίσκονται στη «ναφθαλίνη».

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης

Αντίστοιχη ομάδα ερευνητών υπάρχει και στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ενδεικτική είναι μία υπόθεση που δουλεύτηκε το 2012 για ένα έγκλημα πάθους που είχε γίνει το μακρινό 1994 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Εκεί είχε βρεθεί το πτώμα ομοφυλόφιλου άνδρα μέσα στο διαμέρισμά του. Η Αστυνομία είχε εντοπίσει τότε ένα αιματηρό αποτύπωμα, διότι ο δολοφόνος είχε ακουμπήσει με το ματωμένο δάχτυλό του έναν τοίχο. Η «Cold Case» άνοιξε τον φάκελο, καταχώρησε το αποτύπωμα στις διεθνείς ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, μέσω των οποίων ταυτοποιήθηκε. Ο δράστης είναι ένας Ρουμάνος, ο οποίος το 1994 δεν είχε σημανθεί καθώς δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα μέχρι τότε. Το 2000, όμως, είχε σημανθεί από τις Ρουμανικές Αρχές για έγκλημα με αποτέλεσμα από εκείνη τη χρονική στιγμή να υπάρχει στις βάσεις δεδομένων. Έτσι, μετά την ταυτοποίησή του από την «Cold Case» εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης και τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Αμερική.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα