Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 4% το 2016, αλλά το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό

Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα περίπου επτά φορές υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά στο κατά πόσον η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η ΕΛΣΤΑΤ
αναμένεται την Παρασκευή να αποκαλύψει δεδομένα σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, τα οποία η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατoνομαστεί. Ο στόχος του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ» αναφέρεται σχετικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, παρά το καλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται πεπεισμένο πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το επίπεδο επιδόσεων για το 2018 και παραπέρα. Το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 προήλθε από μέτρα «μίας χρήσης» παρά από δομικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άτομο ενημερωμένο σχετικά με την εν λόγω ανάλυση. Αυτό έχει κάνει το ΔΝΤ να ζητά επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Υπενθυμίζεται πως η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό. Ακόμη, υπογράμμισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Σημειώνεται ακόμη πως, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor: April 2017 του Ταμείου, η ελληνική οικονομία το 2016 πέτυχε μεν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ (ενώ και για το 2017 το Ταμείο προβλέπει οριακή υπέρβαση του στόχου στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης κατά το Μνημόνιο για πλεόνασμα 1,75%), αλλά τα τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και την ανοιχτή διαπραγμάτευση αρχίζουν με τους θεσμούς από το 2018 καθώς το Ταμείο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ δηλαδή μιάμιση μονάδα βάσης χαμηλότερα από τους στόχους του μνημονίου που είναι 3,5% του ΑΕΠ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα