6 κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα για σύντομες αποδράσεις το 2017

Η Ολυμπία Οδός ολοκληρώνεται και μας φέρνει πιο κοντά σε αγαπημένους τόπους και τοπία.

Η λίμνη Τσιβλού είναι ένας θαυμάσιος τόπος στις κατάφυτες πλαγιές του Χελμού. Γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της φύσης, το 1913, όταν μια κατολίσθηση παρέσυρε τον ομώνυμο οικισμό κι έφτιαξε ένα φράγμα στον παρακείμενο ποταμό. Ο υδροβιότοπος που δημιουργήθηκε στο υψόμετρο των 800 μέτρων προσφέρει εικόνες εκστατικής ομορφιάς και γαλήνης, ευκαιρίες για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η κωπηλασία -ακόμη και το κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς
μήνες- ή απλώς για ραχάτι σε κάποιο από τα παρόχθια καφέ-ταβερνάκια. Η κοντινή Ζαρούχλα είναι ένα όμορφο χωριουδάκι που προσφέρεται για διανυκτέρευση, με κορυφαία επιλογή το πετρόχτιστο Styga Mountain Resort, απέναντι από ένα δάσος με καστανιές.

Η Τσιβλού απέχει μόλις 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι, σαφώς, ένας κοντινός προορισμός, που όμως έρχεται ακόμη πιο “κοντά”, καθώς τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στην κυκλοφορία, καθιστώντας εύκολη και ασφαλή διαδικασία αυτό που άλλοτε ήταν μια οδική περιπέτεια.

Η διαδρομή Αθήνα-Κιάτο αποτελεί ήδη ένα τμήμα με υψηλές οδικές προδιαγραφές, που δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά Εθνική Οδό. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να παραδοθεί και το κομμάτι του δρόμου έως το Ξυλόκαστρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 201,5 χιλιόμετρα του μήκους του, ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει συνολικά 29 Ανισόπεδους Κόμβους, που τον συνδέουν με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο και τις παρόδιες περιοχές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο κόμβων, αφού κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας κόμβος σε κάθε 7 χιλιόμετρα. Πολλές ευκαιρίες για “παρέκκλιση” από την ευθεία, αν μιλάμε για ταξίδι αναψυχής…

Οι παραλιακοί οικισμοί, κατά μήκος του Κορινθιακού δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Και, σίγουρα, το φετινό καλοκαίρι, αντί για μπάνιο στην Αττική, κάποιοι ίσως να προτιμήσουν μια μίνι απόδραση ως το Βραχάτι, για κολύμπι στη βοτσαλένια παραλία και σιροπιαστά γλυκά στο Αλεξάνδρειο. Ή μπορεί να φθάσουν ως στο Κιάτο για να επισκεφθούν τα τα ερείπια της Αρχαίας Σικυώνας, για βόλτα δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια – ίσως και για και καλό φαγητό στα 30 Πλατάνια.

Τα 93 και τα 107 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Βραχάτι και το Κιάτο, αντίστοιχα, από την Αθήνα δεν είναι πια “ίδια”. Γιατί αντιστοιχούν σε έναν αυτοκινητόδρομο με ολοκληρωμένη υποδομή παροχής υπηρεσιών που έχει στόχο την ασφαλή και άνετη μετακίνηση, παρέχοντας μια σειρά εγκαταστάσεων (σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, πάρκινγκ και WC, τηλέφωνα SOS, υπερσύγχρονα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας κλπ.).

Είναι ένα έργο που, στο μεγαλύτερό του μέρος, πραγματοποιήθηκε πάνω στον “παλιό” δρόμο, σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας στο 85% του μήκους του. Η παράλληλη κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής (ΕΡΓΟΣΕ), η δύσκολη μορφολογία της περιοχής και οι επεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν για την καθαίρεση ή την αναδιαμόρφωση ήδη υφιστάμενων τεχνικών έργων δίνουν επίσης μια εικόνα για τον ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας του έργου. Ανάλογη, βεβαίως, είναι και η σημασία του: πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή, ενώ θα προσφέρει αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές.

Στο Διακοπτό, 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Ολυμπία Οδός συναντά την αφετηρία ενός άλλου έργου που όταν πραγματοποιήθηκε, το 1896, συνιστούσε επίσης μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα. Είναι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, σκαρφαλώνοντας σε ορεινές πλαγιές με απότομη κλίση πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, με highlight τη θέση Καταρράκτης, όπου τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής. Για όσους ενδιαφέρονται, δρομολόγια πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Αν πρόκειται να μείνετε στα Καλάβρυτα, το Filoxenia Hotel &Spa είναι μια αξιοπρεπέστατη value for money επιλογή.

Εκτός κι αν διανύσετε 206 χιλιόμετρα και φθάσετε ως το Ρίο, για επίσκεψη στο ενετικό κάστρο που χτίστηκε το 1.499 ή για ξενάγηση στο παλιό οινοποιείο της Αχάια Κλάους το οποίο προσφέρει εξαιρετική θέα στην πολή της Πάτρας. Τα δρύινα βαρέλια του είναι υπεραιωνόβια και οι κήποι του παραμυθένιοι.

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, θα αξίζει να κάνει κάποιος το ταξίδι Αθήνα-Πάτρα (σε λιγότερες από 2 ώρες) μόνο και μόνο για την εμπειρία της διαδρομής. Υπάρχουν σημεία που το μοτίβο του σε κάνει να πιστεύεις ότι κρέμεσαι από κάποιον αυτοκινητόδρομο στις παραμεσόγειες πλαγιές των Άλπεων: σήραγγα-γέφυρα-σήραγγα-γέφυρα. Μόνο που η Ολυμπία Οδός είναι πιο σύγχρονη, ελκυστική και ασφαλής. Συνολικά, διαθέτει 80 γέφυρες και 29 σήραγγες οι οποίες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα 8,2 χιλιόμετρα αντιπροσωπεύουν ένα σύμπλεγμα σηράγγων στην περιοχή της Παναγοπούλας, μεταξύ Αιγίου και Ρίου. Εκεί κατασκευάζεται και η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα.

Σε αυτά τα τούνελ μπαίνεις πρόθυμα και άφοβα. Η “διπλή διαχωριστική” και ο φόβος μήπως την παραβιάσει ο απέναντι αποτελούν παρελθόν. Το ίδιο κι εκείνα τα κυριακάτικα βράδια, με ψιλόβροχο, πυκνή κίνηση και τα φώτα των απέναντι να διαθλώνται στο “σπρέι” από τις νταλίκες που γέμιζε το παρμπρίζ.

Τα κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και οι ομάδες άμεσης επέμβασης που συνεργάζονται με την Τροχαία και την Πυροσβεστική συμπληρώνουν το ασφαλές προφίλ ενός από τους πιο σύγχρονους δρόμους της χώρας.

Κι ενός από τους πιο ιστορικούς, αφού κατά μήκος του συναντά κανείς μερικά από τα πιο γνωστά και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τα μνημεία της Ελευσίνας, η Αρχαία Κόρινθος και η Ακροκόρινθος ή τα αρχαία θέατρα της Αιγείρας και της Κερύνειας. Η Ολυμπία Οδός συνεργάζεται με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ολυμπίας Οδού, την ψηφιακή απεικόνιση των μνημείων και τη δημιουργία εφαρμογής, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τους χώρους από το κινητό ή το tablet του. Και, στη συνέχεια, να περιηγηθεί σε αυτούς δια ζώσης: Με βάση την Κόρινθο, 83 χιλιόμετρα από την Αθήνα και ορμητήριο ένα καλό ξενοδοχείο, όπως το Vasilios Marinos Rooms που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, μπορεί κανείς να δει πολλά σημαντικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Και, παράλληλα, να βρίσκεται σε απόσταση βολής από τις ομορφιές της ορεινής Κορινθίας ή την ήσυχη “αλμυρή” λίμνη της Βουλιαγμένης. Πάμε μια βόλτα;

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα