28η Οκτωβρίου: Εορτασμοί σε όλη τη χώρα και στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «Όχι»

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα γιορτάζεται και φέτος η εθνική επέτειος του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων και της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του seleo.gr, έχει ως εξής:

10.30 π.μ.: Κατάθεση
στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές πολιτικές και προξενικές αρχές κατά την κρίση τους

11.00 π.μ.: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Έναρξη της παρέλασης, στην οποία, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετέχουν ανάπηροι πολέμου, σύλλογοι, τμήματα μαθητών, προσκόπων, οδηγών και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού.Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) μέχρι τον Λευκό Πύργο.

H παρέλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12.40. Θα ακολουθήσει αεροπορική επίδειξη F-16 της Ομάδας «Ζευς», μέχρι τις 12.55, καθώς και χαιρετισμός απογόνων βετεράνων και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα ΜΜΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά ποιοι δρόμοι κλείνουν στη Θεσσαλονίκη για την παρέλαση.

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Τσίπρας: Τιμούμε αυτούς που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα

«Τιμούμε σήμερα το έπος του 40. Όλους εκείνους, που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα» αναφέρει σε μήυνμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Και απέδειξαν στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας, τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή. Με τη μάχη του κατά του φασισμού και του ναζισμού και με την έφοδο της Εθνικής μας Αντίστασης στον ουρανό, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία. Τον διαχρονικό πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και να καθορίζει ο ίδιος τα του οίκου του. Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη. Σήμερα η χώρα, μετά από μια περίοδο σκότους, κρίσης και επιτροπείας, μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας απέδειξε στα δύσκολα τελευταία χρόνια ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος στις φουρτούνες. Δεν ελπίζουμε απλώς σε ένα καλύτερο αύριο. Το χτίζουμε βήμα-βήμα, με όρους ελευθερίας, αλληλεγγύης, Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί.Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια. Και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει» καταλήγει το μήνυμα του κ. Τσίπρα.
Keywords
Αναζητήσεις
parelasi tou ochi
Τυχαία Θέματα