Football Manager 2014 Review

Ο καλύτερος προσομοιωτής ποδοσφαίρου επέστρεψε και μάλιστα στα ελληνικά

Μέσα στα τελευταία εφτά χρόνια, το ελληνικό gaming κοινό έμαθε, έπαιξε αλλά και αγάπησε την σειρά Football Manager. Μάλιστα για αρκετούς fans, η σειρά έγινε εμμονή βλέποντας την ως μία “δεύτερη καριέρα” ξοδεύοντας έτσι άπειρες ώρες μπροστά από την οθόνη. Η Sport Interactive (sigames.com) και η SEGA έχουν καταφέρει

να δημιουργήσουν τον απολυτό προσομοιωτή ποδοσφαίρου δίνοντας στο κοινό της έτσι την ευκαιρία να νιώσει (σχεδόν) όπως ένας πραγματικός manager μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς στη χώρα μας δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα ποδοσφαιρόφιλο άτομο στις τάξεις της. Βέβαια, ο φετινός τίτλος αν και είχε αμέτρητες προσθήκες, μία αλλαγή ήταν αυτή που συντάραξε τους Έλληνες fans και αυτήν δεν ήταν άλλη από τη κυκλοφορία του νέου παιχνιδιού της Sega και στα ελληνικά. Ναι, είναι γεγονός πως μετά από αρκετά χρονιά τελετουργιών και απεριόριστων e-mail στη SEGA και την Sport Interactive, αποφασίσανε να προσθέσουν την ελληνική γλώσσα στο Football Manager 2014. Βέβαια, για να γίνει αυτό βοήθησαν και οι τεράστιες πωλήσεις του Football manager 2013 στην Ελλάδα τη προηγούμενη χρονιά. Κάπως έτσι, οι Έλληνες managers κατάφεραν το ακατόρθωτο. Τα ορθογραφικά λαθάκια και μερικά αμετάφραστα κομμάτια τα παραβλέπουμε ως τα ψεγάδια ενός πολλά υποσχόμενου ξεκινήματος.

Αν και η 3D Engine δέχτηκε μεγάλη αλλαγή, το αποτέλεσμα δεν είναι πάλι ικανοποιητικό. Βέβαια οι αγώνες πλέον δείχνουν πιο ρεαλιστικοί σε σχέση με τα προηγούμενά manager και οι παίκτες συμπεριφέρονται πιο φυσιολογικά μέσα στο γήπεδο. Την καλή αυτή εικόνα όμως, έρχονται να χαλάσουν μερικά bugs όπως το ότι οι παίκτες μένουν κολλημένοι στο ίδιο σημείο ή τρέχουν με την όπισθεν (σπάνιο άλλα όντως συμβαίνει). Αυτού του είδους τα προβλήματα σίγουρα θα διορθωθούν στα επόμενα updates αλλά δεν γίνετε να τα παραβλέψουμε κιόλας.

Classic Mode:

Το classic mode εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο FM 2013 και αντίθετα με το πλήρες mode είναι μια “ελαφριά” έκδοση του παιχνιδιού, που προσφέρει πολύ γρήγορο loading και περιορίζει τον παίκτη αρκετά στις επιλογές μέσα στο παιχνίδι. Οι αλλαγές στο συγκεκριμένο mode ήταν σχεδόν μηδαμινές με εξαίρεση την διόρθωση των περιορισμών στην επιλογή του πρωταθλήματος δίνοντας σας έτσι την δυνατότητα να επιλέξετε εσείς όποιο πρωτάθλημα θέλετε. Επίσης πλέον υπάρχει η επιλογή να παίξετε με gamers που έχουν το παιχνίδι στο PS Vita κάνοντας το έτσι πιο φιλικό προς τους νέους παίχτες.

Challenges Mode:

Το Challenges είναι ένα mode που ως manager αναλαμβάνετε μια ομάδα και πρέπει να αντεπεξέλθετε σε διάφορες ακραίες καταστάσεις, όπως το να παίξετε με τους under 20 παίκτες της ομάδας ή να αποφύγετε τον υποβιβασμό. Στο mode αυτό ουσιαστικά αποδεικνύεται εάν είστε κάλος manager μιας ομάδας ή όχι. Το Challenges εμφανίστηκε και αυτό για πρώτη φορά στο FM 2013 όπου από τότε προστέθηκαν άλλα τρία νέα σενάρια στο φετινό τίτλο. Το πρώτο σενάριο είναι η αντιμετώπιση ενός σοβαρό προβλήματος πειθαρχίας στην ομάδα και ο σκοπός σας είναι να παραμείνετε στην ίδια θέση από την οποία ξεκινήσατε. Στο δεύτερο νέο σενάριο καλείστε να αντιμετωπίσετε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην ομάδα, που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να μειώνετε μισθούς και να απολύετε προσωπικό. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που προστέθηκε στο FM 2014 είναι να αναλάβετε την ευθύνη μιας ομάδας δεύτερης κατηγορίας που ανέβηκε στη πρώτη και ο σκοπός σας είναι να μην υποβιβαστείτε στο τέλος της χρονιάς. Περισσότερα challenges θα μπορείτε να κατεβάσετε από το Steam Workshop.

Football Manager Mode:

Αυτό είναι και το κυριότερο mode του παιχνιδιού. Εδώ διαλέγετε μια ομάδα από κάποιο πρωτάθλημα και έχετε την ευκαιρία να την διοικήσετε. Οι αλλαγές που γίνανε σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολλές και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το παιχνίδι. Θα αναλύσουμε κάποια από τα μεγάλα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν στο νέο manager παρακάτω.

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο συγκεκριμένο mode είναι αυτό στο κομμάτι της τακτικής. Μέχρι και το FM 2013 στον τομέα αυτό υπήρχαν μπάρες τις οποίες μπορούσατε να μετακινήσετε για να πετύχετε την επιθυμητή τακτική της ομάδας σας. Αυτό ήρθε να το αλλάξει το FM 2014 με κουμπάκια τα οποία ουσιαστικά αντικαθιστούν αυτές τις μπάρες κάνοντας έτσι, τον πιο δύσκολο τομέα του παιχνιδιού, πιο εύχρηστο και πιο φιλικό στον μέσο χρήστη. Επίσης προστέθηκαν και νέοι ρόλοι όπως για παράδειγμα τα “False Nine” , “ Shadow Striker” και αρκετά ακόμα.

Επίσης, αλλαγές γίνανε και στον τομέα των μεταγραφών. Για παράδειγμα μπορείτε να αγοράσετε έναν νεαρό παίχτη και να τον αφήσετε για μια χρονιά στην ομάδα του πριν τον πάρετε στη δίκια σας. Επιπλέον μεγάλη προσθήκη είναι οι “μεταγραφές της τελευταίας ώρας”, οπού μπορείτε να διαπραγματευτείτε την μεταγραφή σε πραγματικό χρόνο με την ομάδα χωρίς τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

Ένα ακόμα μεγάλο “συν” του FM 14 είναι ότι θα κυκλοφορήσει και έκδοση για Linux, που οι προηγούμενοι τίτλοι δεν διέθεταν. Επίσης, ο φετινός τίτλος της σειράς υποστηρίζει την τεχνολογία Cloud Save, που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε το save μας σε ένα cloud και να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από όπου και να είμαστε.

Σε γενικές γραμμές το νέο Football Manager παρουσιάζει αρκετές αλλαγές οι οποίες όμως δεν διαφοροποιούν κατά πού τη συνολική αυθεντική εμπειρία. Παρόλα αυτά οι αλλαγέςι βελτίωσαν διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού που είτε έπρεπε να αλλάξουν, είτε βελτίωναν την χρηστικότητα ή την ευκολία του παιχνιδιού.

Την επιμέλεια του συγκεκριμένου Review ανέλαβε ο Δημήτρης Σαχνό

Θετικά

- Ελληνική Γλώσσα
- Αναβαθμισμένο interface και γενικά πιο φιλικό περιβάλλον
- Νέα πιο ρεαλιστικά γραφικά και συνομιλίες με παίχτες/ΜΜΕ
- Περισσότερες δυνατότητες στον τομέα της τακτικής
- Πολλές μικρές βελτιώσεις

Αρνητικά

- Λάθη στη μετάφραση της ελληνικής γλώσσας
- Bugs στον τομέα του 3D Engine
- Εξαιρετικά εθιστικό
- Πάσχει από έλλειψη δικαιωμάτων για άλλη μια φορά

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Βαθμολογία: 8 / 10
Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PC
Είδος: Football Sim
Κυκλοφορεί για: Xbox 360, PS3
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31/10/2013
Εκδότρια εταιρία: Sega
Εταιρία ανάπτυξης: Sports Interactive
Επίσημη ιστοσελίδα: http://footballmanager.com
Απαιτήσεις συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα