Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις κάλπες

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του για να τον αποτρέψουν από το να προχωρήσει στη

δημιουργία νέου κόμματος, αποχώρησαν εμφανώς εξοργισμένοι. Και αυτό διότι κατάλαβαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τούς «δούλευε ψιλό γαζί» όταν στις ερωτήσεις που του έκαναν απαντούσε: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου την πραγματική απάντηση την έδωσε στους στενούς του συνεργάτες μόλις αποχώρησαν από το γραφείο του οι Ανδρέας Λοβέρδος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κρεμαστινός. «Το 2011 μου ζητούσαν να φύγω και σήμερα με παρακαλάνε να μείνω. Λάθος πόρτα χτύπησαν», φέρεται να σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, υπαινισσόμενος ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έπρεπε να πάνε στο διπλανό γραφείο, όπου κατοικοεδρεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και από αυτόν να ζητήσουν να αναλάβει τις ευθύνες του στη βάση της πρότασης που είχε καταθέσει για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Πλέον οι εθνικές κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα λάβουν χαρακτήρα οριστικού ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτό γιατί αμφότεροι, σε μια μάχη γοήτρου και επιβίωσης, θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να επικεντρωθεί σε επιθέσεις εναντίον των στελεχών που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ευ. Βενιζέλου θα επιδοθεί στην προσωπική αποδόμηση του Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε, σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη, η πολιτική κίνηση του Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται «μόρφωμα προσωπικών επιδιώξεων». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές από την εύθραυστη συγκατοίκησή τους στην κυβέρνηση, που στόχο θα έχουν να απαξιώσουν τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα «παριστάνει» τον αθώο του αίματος αναφορικά με τις ευθύνες που του αναλογούν για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο.

Από την άλλη, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου περιμένουν «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», θεωρώντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα αξιοποιήσει τις καλές διασυνδέσεις που έχει με το εγχώριο μιντιακό και οικονομικό κατεστημένο για να τον βοηθήσουν στη «βρώμικη δουλειά». «Τα ίδια έκαναν και το προηγούμενο διάστημα. Μία με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, μία με το γυμναστήριο. Τώρα θα θυμηθούν και τον Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου είναι οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος, Νίκος Σηφουνάκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις από άλλους βουλευτές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είχε το προηγούμενο διάστημα μυστικές συζητήσεις και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Καθοριστικής σημασίας για την πανελλαδική δικτύωση του κόμματος είναι η συμβολή των Μιχάλη Καρχιμάκη, Σωκράτη Ξυνίδη, Γιώργου Πεταλωτή, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, Αφροδίτης Παπαθανάση, Φραγκίσκου Παρασύρη και άλλων ακόμη πρώην βουλευτών. Επίσης, σημαντική βοήθεια προσφέρουν στο όλο εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου και δύο εν ενεργεία περιφερειάρχες: ο Απόστολος Κατσιφάρας από τη Δυτική Ελλάδα και ο Σταύρος Αρναουτάκης από την Κρήτη. Με το κόμμα Παπανδρέου είναι και ο πρώην περιφερειάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Τον τομέα Οργανωτικού έχει αναλάβει ο Γιώργος Κόκιος.

Στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, που εδώ και καιρό βρίσκεται στα γραφεία του Ιδρύματος της οικογένειας, στην οδό Πειραιώς, τα τελευταία 24ωρα «σκανάρονται» τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τρία είναι τα ονόματα που έχουν προκριθεί για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτά είναι το «Κίνημα Αλλαγής», το «Κίνημα Δημοκρατών» και το «Κίνημα Σοσιαλιστών». Αν μη τι άλλο, και τα τρία παραπέμπουν στην ανδρεοπαπανδρεϊκή παράδοση.

Στην αντίπαλη πλευρά, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τον επικοινωνιακό τομέα του ΠΑΣΟΚ είναι οι Γ. Δατσέρης, Δημήτρης Καρύδης και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ενώ ενεργό ανάμιξη θα έχει και η Εύα Καϊλή, η οποία θα εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς και σε αυτό της συγκρότησης των ψηφοδελτίων εργάζονται οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Γερανίδης, Δημήτρης Λιντζέρης και Νίκος Σαλαγιάννης.

Τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις

Στην επικείμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ευδιάκριτη είναι η παρουσία επώνυμων στελεχών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ενισχύουν την κάθε πλευρά ξεχωριστά. Ο Ευ. Βενιζέλος διαθέτει τη στήριξη του καναλιού Action24, ιδιοκτησίας του Διονύση Παναγιωτάκη. Επίσης πολύτιμη είναι η συμβολή του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Αντώνη Λιάρου. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου σε διαδικτυακό επίπεδο απολαμβάνει προνομιακής προβολής από τον ιστότοπο Μάτριξ, που τελεί υπό τον έλεγχο του δημοσιογράφου Νίκου Φελέκη. Υπέρ του Γ. Παπανδρέου εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες και άλλοι δημοσιογράφοι, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός συνδέεται φιλικά εδώ και δεκαετίες, όπως ο Τάκης Μίχας, ενώ ο άνθρωπος που καθημερινά σηκώνει το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης του κόμματός του είναι ο στενός του συνεργάτης και υπεύθυνος Τύπου, Γ. Ελενόπουλος. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει συνεργασία και με εταιρείες δημοσκοπήσεων, που καθημερινά μετρούν την εκλογική απόδοση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του κόμματος Παπανδρέου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο Γ. Παπανδρέου θα καταφέρει να σπάσει τον «επικίνδυνο διπολισμό» που πάει να δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως λένε, τη χώρα στα βράχια. Εκτιμούν δε ότι η τρίτη θέση στις εκλογές είναι εφικτή. Το ίδιο πιστεύουν και τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη για το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.

Keywords
ξεκαθαρισμα, αφροδίτη αλ σάλεχ, ευα καιλη, δημητρης λιντζερης, γιώργος παπανδρέου, ψηφοφορία, βουλη, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, λοβερδος, βενιζελος, ξεκαθαρισμα, φως, μνημονιο, σηφουνάκης, αηδόνης, ελλαδα, κρητη, μμε, συριζα, εκλογες, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, πανελληνιες 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, δημοσκοπηση, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, τομας πρωτοπαπας, βουλευτες, αφροδιτη, μμε, ονοματα, πειραιως, πλαισιο, ρηγας, φως, αηδόνης, αθωο, αισιοδοξια, ανδρουλακης, ανθρωπος, αφροδίτη αλ σάλεχ, βοηθεια, βρισκεται, γιώργος παπανδρέου, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγχειρημα, ευα, ενεργεια, επρεπε, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λεωνιδας, παπακωνσταντινου, πορτα, σαχινιδης, συγκεκριμενα, σηφουνάκης, τρια, τριτη, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, ψηφοφορία, δημητρης, ερωτησεις, χωρα, κωστας, πληροφοριες, θανος
Τυχαία Θέματα