Τζιτζικώστας: Ο Τσίπρας της κεντροδεξιάς!

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Μια διαφορετική διάσταση της θριαμβευτικής εκλογής Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φέρνουν σήμερα στο φως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο εν ενεργεία περιφερειάρχης για να συνεχίσει το έργο του αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» μετεκλογικά θέματα συζήτησης στους νεοδημοκρατικούς κύκλους, αφού είναι κοινή εκτίμηση πως η νίκη της περασμένης Κυριακής ενισχύει σημαντικά και σε όλα τα επίπεδα το προφίλ του 36χρονου πολιτικού. Άλλωστε, όπως έλεγαν φίλοι

και συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα, το 70% που απέσπασε απέναντι στον επίσημο εκλεκτό της Ν.Δ., Γιάννη Ιωαννίδη, δεν συνιστά μόνο αναγνώριση των προσπαθειών του από τους συμπολίτες του, αλλά και επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών του ίδιου και της οικογένειάς του με τον κόσμο της Κεντροδεξιάς στη Μακεδονία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, από την Κυριακή και μετά τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του νεαρού πρώην βουλευτή στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι στο παρελθόν αποτελούσαν ισχυρά νεοδημοκρατικά «κάστρα», έχει αρχίσει παρασκηνιακά εντός της Ν.Δ. να αναπτύσσεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του κ. Τζιτζικώστα και τον ρόλο που θα μπορούσε εκείνος να αναλάβει, στην οποία συμμετέχουν «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές.

Κοινό συμπέρασμα των εν λόγω ζυμώσεων είναι πως μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, στις οποίες κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει η κεντροδεξιά παράταξη να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. Στόχος, να αντιμετωπίσει συντεταγμένα και «αναίμακτα» την περίπτωση που τα αποτελέσματά τους είναι ανάλογα με αυτά των ευρωπαϊκών καλπών και καθόλου ευνοϊκά για τη Ν.Δ.

«Είναι χρήσιμο και αναγκαίο να μπει μπροστά η νέα γενιά της παράταξης, όπως συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέκος Αλαβάνος επέβαλε ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά δικαιώθηκε», αναφέρουν κομματικά στελέχη που συμμετέχουν στις εν λόγω συζητήσεις, υποδεικνύοντας ως την καλύτερη αντίστοιχη περίπτωση τον κ. Τζιτζικώστα. Το όνομα του τελευταίου συζητείται όλο και πιο έντονα, καθώς εκτιμάται ότι έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για τον συγκεκριμένο ρόλο. «Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς τον Νοέμβριο του 2009 στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. εξελέγη πρόεδρος συγκεντρώνοντας περίπου 380.000 ψήφους, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, παρά το ότι δεν είχε το επίσημο χρίσμα του κόμματος, ψηφίστηκε από 322.000 πολίτες και στον δεύτερο από 560.000. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η αφετηρία του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα ισχυρή», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος που είναι γνώστης των παραπάνω διαβουλεύσεων.

ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΟΣ. Οι υποστηρικτές του «σεναρίου Τζιτζικώστα» τονίζουν επίσης ότι ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με όλες τις τάσεις και τους εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς, ενώ είναι δημοφιλής ακόμα και σε ψηφοφόρους που κινούνται μεταξύ των κομμάτων της Ακροδεξιάς και της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε τόσο ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και οι κ.κ. Πολύδωρας και Ζώης της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίστηκε στα δημόσια πράγματα το 2005, όταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας. Δύο χρόνια μετά, εξελέγη στο Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Α’ Θεσσαλονίκης, εντασσόμενος στη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος.

Λόγω της πολιτικής ιδιότητας του πατέρα του, πολλές φορές τον κατηγόρησαν για «οικογενειοκρατία». Ο ίδιος, ωστόσο, απαντούσε με το επιχείρημα πως πολιτεύθηκε σε διαφορετική περιφέρεια από τον πατέρα του και επτά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο κ. Τζιτζικώστας διατηρεί, επίσης, καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μέχρι πρότινος είχε καλές επαφές και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον όρισε αναπληρωτή γραμματέα Αποδήμων του κόμματος, μέχρι βέβαια που οι σχέσεις τους διακόπηκαν οριστικά, όταν ως εκλεκτός του κόμματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επελέγη ο Γ. Ιωαννίδης.

Το «επεισόδιο» της παρέλασης

Ο νεαρός Μακεδόνας πολιτικός δείχνει να έχει επιρροή και στο λεγόμενο φιλοβασιλικό εκλογικό κοινό. Ο πατέρας του, εξάλλου, Γιώργος Τζιτζικώστας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2000, νικημένος από τον καρκίνο, είχε έντονα φιλομοναρχικά αισθήματα, που ποτέ δεν έκρυψε. Αλλωστε, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. ήταν συμμαθητής στα Ανάβρυτα µε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος παρευρέθη στην κηδεία του, ενώ και ο Γιώργος Τζιτζικώστας ήταν παρών στην κηδεία της Φρειδερίκης, όπως και στους γάμους των υιών του Κωνσταντίνου. Παράλληλα, ο νυν περιφερειάρχης, όπως φαίνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, είναι αποδεκτός και στους ψηφοφόρους που βρίσκονται κοντά στη Χρυσή Αυγή. Αυτό λέγεται πως οφείλεται στα κατά καιρούς «ανοίγματα» που έχει πραγματοποιήσει προς το μέρος τους, όπως όταν έγινε το πρόσωπο της 28ης Οκτωβρίου, σε µια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πρόσκλησή του προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην καθιερωμένη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Τότε δεν αρκέστηκε στη διατύπωση της σχετικής νομικής διάταξης για την πρόσκληση των βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά θέλησε να δώσει έμφαση στην πρωτοβουλία του, παρομοιάζοντας εμμέσως, αλλά σαφέστατα το ΠΑΣΟΚ με εγκληµατική οργάνωση, επειδή έχει καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Γεγονός που προκάλεσε την μήνιν του Θεσσαλονικέα προέδρου του Κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και την ικανοποίηση της δεξιάς εκλογικής βάσης του κ. Τζιτζικώστα.

Keywords
τσιπρας, εν λόγω, ντορα μπακογιαννη, χρυση αυγη, παραπολιτικα, φως, ελλαδα, συριζα, νέα, συγκεκριμένο, σαμαρας, εκλογες, καμμενος, ΛΑΟΣ, καρατζαφερης, θεσσαλονικη, επιρροή, κηδεία, οφείλεται, ΠΑΣΟΚ, ακης, τσοχατζοπουλος, βενιζελος, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, παρελαση θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, ακης τσοχατζοπουλος, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αποτελεσματα, βουλευτες, ψηφος εμπιστοσυνης, παρελαση, αυγη, ηττα, φως, ακης, γεγονος, δευτερο, δειχνει, δωσει, εγινε, εκτιμηση, ενεργεια, εν λόγω, επιρροή, επτα, εφυγε, εφημεριδα, ζωη, ζωης, κηδεία, ιωαννιδης, μακεδονια, νεα γενια, νικη, ντορα, ονομα, ουσιαστικα, οφείλεται, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, τεως, χρυση, εμφαση, φιλοι, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, κυριακη, μπροστα, θεματα
Τυχαία Θέματα