Θωρακίστηκε το Μαξίμου από παρακολουθήσεις

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε λειτουργία τέθηκε ο «κλωβός ασφαλείας» εντός του Μεγάρου Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές συνομιλίες και «άκρως απόρρητου» περιεχομένου συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», μία από αυτές τις συσκέψεις στο «θωρακισμένο» δωμάτιο έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γκίκα Χαρδούβελη, με αντικείμενο τις δεσμεύσεις της Ανγκελα Μέρκελ

για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είχαν συζητήσει μία ημέρα νωρίτερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οπως είχε παρουσιάσει η εφημερίδα το καλοκαίρι, ο χώρος, έκτασης περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει πρόσθετη ηχομόνωση, περιέχει ειδική τηλεφωνική εγκατάσταση δορυφορικού σήματος και γραμμή διαδικτύου συνδεδεμένου με διαφορετικές αντένες των Ενόπλων Δυνάμεων, που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις συνδεόμενες με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Η ιδιαιτερότητα των επικοινωνιών αυτών έγκειται στο ότι οι τηλεφωνικές και οι ιντερνετικές συνδιαλέξεις αλλάζουν κάθε 1,5-3 λεπτά κεραίες εκπομπής, εγκατεστημένες διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, λειτουργεί master control, ηλεκτρονική κονσόλα χειρισμού από ειδικό χρήστη τέτοιων μηχανημάτων, με αρμοδιότητα τη διαρκή εκτροπή του σήματος. Ο διαβαθμισμένος χειριστής αλλάζει καθημερινώς και όχι μία φορά τον μήνα ή δύο φορές τον χρόνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τους κλειδάριθμους των συσκευών επικοινωνίας, ενώ το δωμάτιο φρουρείται επί 24ώρου βάσεως.

Οι εργασίες εγκατάστασης του «κλωβού» ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους και επισπεύσθηκαν μετά το Πάσχα, όταν διαπιστώθηκε πως παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες του πρωθυπουργικού επιτελείου και μελών της κυβέρνησης. Στο φύλλο της 20ής Σεπτεμβρίου τα «Π» αποκάλυψαν ότι διενεργείται ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλου της ΕΥΠ για διαρροή προσωπικών και φορολογικών δεδομένων πολιτών προς τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποκλοπές διαδραμάτιζε διευθυντικό στέλεχος της υπηρεσίας, που επιδιδόταν σε τηλεφωνικές «συνακροάσεις» ακόμη και τις βραδινές ώρες, λαμβάνοντας έτσι γνώση των ιδιωτικών στιγμών των παρακολουθουμένων. Το γεγονός αυτό θορύβησε το Μαξίμου και αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται εφεξής στο ειδικό δωμάτιο όλες οι συσκέψεις με την τρόικα για τη διαπραγματευτική πορεία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Νεότερες πηγές επισημαίνουν ότι παρακολουθούνται από άγνωστα κέντρα, πιθανόν της αλλοδαπής, οι επικοινωνίες πολιτικών παραγόντων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με συνδικαλιστές της ΕΥΠ. Επισήμως έχει καταγγείλει ότι παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις του επικεφαλής Τύπου της Κουμουνδούρου, Πάνου Σκουρλέτη, παλαιότερα του βουλευτή Νίκου Βούτση, ενώ πέρασε στα… ψιλά της επικαιρότητας η συνάντηση προ δεκαημέρου με τον Γερμανό πρέσβη της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου. Στο συγκεκριμένο ραντεβού λέγεται ότι εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από την πλευρά της κ. Δούρου για την ασφάλεια των τηλεφωνικών της συνομιλιών. Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα έπρεπε να απευθυνθεί μόνο στον Γερμανό επιτετραμμένο ή και εντός του κόμματός της.

Keywords
Τυχαία Θέματα