Θα διεκδικήσουμε την επιτύμβια στήλη από τον αγοραστή της

Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ της που πουλήθηκε τελικά στο Λονδίνο, στη δημοπρασία του οίκου Christie’s, στην τιμή των 128.020 ευρώ.

Η «Δωριά Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη, έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή. Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις

πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και, συνεπώς, όπως τονίζουν, η εξαγωγή της ήταν παράνομη.

«Απευθυνθήκαμε όχι μια, αλλά δυο φορές στον βρετανικό οίκο ζητώντας περισσότερα στοιχεία, καθώς και την απόσυρση της ελληνικής αρχαιότητας από τη δημοπρασία. Επικαλέστηκαν ότι το βρετανικό δίκαιο τους επέτρεπε να συνεχίσουν. Η δικαστική οδός δεν προκρίθηκε γιατί απαιτούνται αδιάσειστα νομικά στοιχεία ότι ένα αρχαίο έχει αποκτηθεί με παράνομη πράξη. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι μια τέτοια επιλογή δε θα είχε αποτέλεσμα, ενώ θα είχε μεγάλο κόστος. Όμως, αυτό δε μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης από το νέο κάτοχό της. Αυτό και θα πράξουμε. Υπάρχει προηγούμενο αυτής της πρακτικής και το υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε δικαιωθεί» για το θέμα η αν. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Ακρόπολη και 13 μουσεία

Σκληρή απάντηση Χατζάκη στον Αν.Υπουργό Πολιτισμού

Σχεδιάστε την αφίσα του Matala Festival και κερδίστε 200€

Ο Ξυδάκης διώχνει με νόμο τον Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο

Ψηφιακός γίνεται ο πρώτος δίσκος του Έλβις Πρίσλεϊ

Keywords
Τυχαία Θέματα