Τέσσερις υπουργοί "έριξαν το γάντι" στην Τρόικα

Σκληρή γραμμή απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών κράτησε η κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι υπουργοί που συμμετείχαν στις συσκέψεις όχι μόνο χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι, αλλά και όταν χρειάστηκε δεν σήκωσαν κουβέντα για συγκεκριμένα ζητήματα στα τετ-α-τετ που είχαν με τους «σκληρούς» της τρόικας. Μάλιστα, είναι ίσως η πρώτη φορά που σε κάποιες περιπτώσεις οι επαφές κράτησαν λίγα λεπτά της ώρας, γεγονός που έδειξε τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, ενώ τα κρίσιμα ραντεβού

πραγματοποιήθηκαν όλα στο υπουργείο Οικονομικών, και όχι στα γραφεία των υπουργών που εμπλέκονταν στις διαπραγματεύσεις. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν ήθελε να δοθεί η εικόνα πως «οι τροϊκανοί μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και απαιτούν», όπως σημειώνει με νόημα στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί να μείνουν στα βασικά των στόχων και να τελειώσουν τις κουβέντες εκεί, δίχως χρονοτριβή και κυρίως χωρίς να επιτρέψουν στους τροϊκανούς να ανοίγουν θέματα που δεν υπάρχουν. «Εάν ολοκληρώσετε, να φύγετε, εσείς είστε οι υπουργοί» ήταν το μήνυμα που είχαν λάβει από το Μαξίμου.
Την αρχή, βέβαια, έκανε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που, παρά τις ενστάσεις των τροϊκανών στο πρώτο ραντεβού με τον Γκίκα Χαρδούβελη για τις όποιες φοροελαφρύνσεις, ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών, ακόμα και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους των δανειστών, δείχνοντας ποιος έχει το πάνω χέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι τελικές οδηγίες που είχαν πάρει οι υπουργοί σε σχέση με τη στάση που θα κρατούσαν απέναντι στην τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια. Το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ξεκάθαρο: «Λίγα λόγια, γρήγορες κουβέντες και σκληρή γραμμή σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης. Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε θέματα που δεν αφορούν την ατζέντα».

Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ήταν να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο η διαπραγμάτευση και η παρουσία βέβαια της τρόικας στη χώρα μας, χωρίς εντάσεις, με πίεση για φοροελαφρύνσεις και κόκκινες γραμμές όπου χρειαζόταν. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση και το αμέσως επόμενο διάστημα, προετοιμάζοντας το έδαφος για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για πρόωρες εκλογές. Η διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής απέναντι στους «σκληρούς» της τρόικας έχει διπλό στόχο: την αλλαγή του οικονομικού μίγματος και την εφαρμογή μόνο των συμφωνηθέντων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη χαράξει τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει, κινούμενη σε 5+1 άξονες, με ορίζοντα μέχρι τον Οκτώβριο. Ενα διάστημα που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φτάνει για να αντιστραφεί το κλίμα (κάτι που θα βοηθήσει και στην Προεδρική εκλογή).

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση επέλεξε, σε αυτή τη φάση, να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την τρόικα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει νέα μέτρα.
Θετικές ειδήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο επαναλαμβάνει ότι θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των αδικιών και στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, αλλά και επισημαίνει πως «φτάνουμε στο τέλος του τούνελ».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το θέμα, ενώ προωθεί με κάθε τρόπο και τις συμμαχίες με τους ισχυρούς παίκτες, όπως έκανε πρόσφατα με τους Κινέζους. Οι επενδύσεις βοηθούν και στην παραγωγή θετικών ειδήσεων.

ΧΡΕΟΣ

Ο πρωθυπουργός γυρίζει την κλεψύδρα που μετράει τον χρόνο κατά τον οποίο θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά μέχρι τότε το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα.


ΠΟΛΩΣΗ

Οπως φάνηκε και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα πολώσει το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα «κενά» της Κουμουνδούρου.
Να φύγει η τρόικα. Ο μεγάλος στόχος του πρωθυπουργού, αν και δεν το λέει δημόσια, είναι να τελειώνει μια και καλή με την τρόικα. Μετά την τελική διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο και την τρίτη έξοδο στις αγορές, με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, που έχει ωριμάσει και τον χρόνο για την καμπύλη επιτοκίου, με σκοπό να βγει σύντομα σε δεκαετές ομόλογο, μπορεί να σημάνει και το οριστικό τέλος για την παρουσία των τροϊκανών.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο,τι είπα το είπα για να το διαβάσετε»



Ο Αργύρης Ντινόπουλος, μαζί με τον αναπληρωτή του, Θεόφιλο Λεονταρίδη, είδαν την τρόικα για περίπου 40 λεπτά, με τους εκπροσώπους των δανειστών να προσπαθούν να πάρουν τον αέρα του νέου υπουργού Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή.

- Τρόικα: «Ελπίζουμε να μην έχουμε τα ίδια όπως με τον προκάτοχό σας, που έλεγε ότι δεν υπογράφει μειώσεις προσωπικού στους δήμους, γιατί κάτι τέτοιο διαβάσαμε ότι είπατε».
- Ντινόπουλος: «Γι’ αυτό το είπα, για να το διαβάσετε πριν έρθετε».
- Τρόικα: «Το πρόγραμμα έχει όπως συμφωνήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (και αριθμούν τις απολύσεις). Πάνω σε αυτό θα μιλήσουμε τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Ντινόπουλος, όμως, ήταν κάθετος: Οι απολύσεις δεν αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών. Για τη διαδημοτική κινητικότητα, ο υπουργός Εσωτερικών αρκέστηκε να πει ότι «θα πάνε όλα καλά…». Οι τροϊκανοί άνοιξαν θέμα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ΟΤΑ, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Αφορούν λογαριασμούς σε σχέση με τη ΔΕΥΑ και τη ΔΕΗ, των περιφερειών και των δήμων, ακόμα και για τα φανάρια στους δρόμους.
- Τρόικα: «Πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει η τρύπα με τα ληξιπρόθεσμα. Επρεπε ήδη να έχει κλείσει…».
- Ντινόπουλος: «Θα γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι όλα της γενικής κυβέρνησης…».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

«Εχω μόνο 30 λεπτά στη διάθεσή μου…»

Ο Γιάννης Βρούτσης φαίνεται πως ήταν ο πρώτος υπουργός που ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου και τη στάση που έπρεπε να κρατήσει, παρά το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιό του είχε «βαριά» θέματα.
Ο… παλιός πια υπουργός Εργασίας στη δεύτερη συνάντηση ήταν ορθός και κοφτός απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών. «Εχω μόνο 30 λεπτά στη διάθεσή μου, μετά έχω ανειλημμένες υποχρεώσεις» είπε, με τους «επισκέπτες» να τον κοιτούν αποσβολωμένοι. Προφανώς δεν περίμεναν αυτή του τη στάση.
- Τρόικα: «Δεν τα πάμε καθόλου καλά με τα οικονομικά των ταμείων. Διογκώνονται οι οφειλές και οι μαύρες τρύπες».
- Βρούτσης: «Το περίεργο θα ήταν να μειώνονταν».
- Τρόικα: «Πώς τα καταφέρατε και αντί να μειωθούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αυξήθηκαν κατά 10.000;».
- Βρούτσης: «Είναι προφανές ότι οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις ενεργοποίησαν το επίδομα».
- Τρόικα: «Ετσι όμως δεν προχωράμε».
- Βρούτσης: «Είναι απλό, έπεσε το εισόδημα και αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων. Σας έδωσα στοιχεία, το 2014 θα έχουμε απόλυτη ταμειακή ισορροπία».
Στο σημείο αυτό ο κ. Βρούτσης τους χαιρέτησε και έφυγε βιαστικά από την αίθουσα της σύσκεψης στο υπ. Οικονομικών. Την επομένη το πρωί, μάλιστα, δεν πήγε καν στο προκαθορισμένο ραντεβού με την τρόικα, ενώ το υπουργείο εκπροσώπησε ο υφυπουργός του, Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Τα ταμπού δεν σπάνε με τους αυταρχισμούς»


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παλιός πλέον στις συναντήσεις με τους «σκληρούς» της τρόικας, εμφανίστηκε στη συζήτηση με φακέλους που μοιράστηκαν στους παρισταμένους και είχαν μέσα γραφήματα και πίνακες με όσα έχουν υλοποιηθεί και τους στόχους που απομένει να επιτευχθούν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού είδαν τα στοιχεία, απέδωσαν τα εύσημα στον υπουργό για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με πρώτο τον νέο επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο. «Συγχαρητήρια, γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, από την προηγούμενη δουλειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός.

Οι τροϊκανοί ρώτησαν για την πορεία των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, με τον υπουργό να απαντάει: «Το πρόγραμμα βαίνει καλώς. Υπάρχουν οι δεξαμενές…». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, πέρα από όσες έχουν ήδη συμφωνηθεί». Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε και πέτυχε να μην υπάρξουν απολύσεις τη διετία 2015-2016.
Παρά τα εύσημα, όμως, ο πιο «σκληρός» της παρέας, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε: «Κύριε Μητσοτάκη, καλά μας τα λέτε. Εχει σπάσει, όμως, το ταμπού με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα;».
`Μητσοτάκης: «Τα ταμπού δεν σπάνε με αυταρχισμούς και “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Τα ταμπού σπάνε με τη δουλειά. Αν δεν εμπιστευθούμε τους ανθρώπους μας στον δημόσιο τομέα, πώς θα αλλάξει η κουλτούρα;».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


Στη διπλή συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκαν όλα τα ζητήματα, με προεξέχοντα αυτά των τραπεζών και των αποκρατικοποιήσεων.

Οι τροϊκανοί ρωτούσαν συνέχεια, αλλά οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν λίγες και πάντα με στοιχεία. Οταν η κουβέντα έφτασε στον Προϋπολογισμό, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε πως «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι καλή, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνέχισε λέγοντας «ότι θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα αν δεν είχαμε απώλεια εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης». Προφανώς ήθελε να δείξει την αστοχία της επιμονής των κλιμακίων σε σχέση με τον υψηλό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, που τελικά μόνο απώλειες έφερε στα έσοδα, αφήνοντας παράλληλα τους ανθρώπους να κρυώνουν.
Οι τροϊκανοί σε αυτό το σημείο δεν απάντησαν και προσπάθησαν να πάνε την κουβέντα πιο κάτω, για να μην αποδεχθούν, τουλάχιστον ανοιχτά, έστω και σε κλειστή σύσκεψη, το λάθος τους.
Πάντως, αυτή η φράση του Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με το πετρέλαιο δείχνει και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις. Ειδικά για φόρους για τους οποίους επέμενε η τρόικα και απέτυχαν παταγωδώς, φέρνοντας μάλιστα αντίθετα αποτελέσματα.

Keywords
υπουργοι, τροικα, πετρελαιο θερμανσης, σαμαρας, εκλογες, νέα, ειδήσεις, χρεος, δεη, συριζα, ΟΤΑ, δευα, επρεπε, επιδομα, τραπεζες, πετρελαιο, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, επιδομα θερμανσης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, το θεμα, δουλεια, θεμα, νεα μετρα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, αξονες, απωλεια, ατζεντα, γεγονος, γινει, γραφεια, γραμμα, δευα, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, δοθει, διπλο, εδαφος, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, επρεπε, εσωτερικων, εφυγε, ιδια, υφυπουργος, εικονα, κεγκερογλου, κυβερνηση, κλεψυδρα, κλιμα, λαθος, λογια, μαξιμου, μητσοτακης, νοημα, παντα, οπωσδηποτε, παμε, πινακες, πρωι, ραντεβου, ρηξη, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, τριτη, φτανει, φορα, χερι, χρηστος, αγορες, εφαρμογη, γκικα, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, της παρεας, θεματα
Τυχαία Θέματα