Τα νέα εντάλματα για το κύκλωμα και οι απολογίες

Της Σοφίας Σπίγγου

Μετά τους 15 συλληφθέντες του Σαββάτου για το αποκαλούμενο "κύκλωμα μπράβων" που δρούσε με ορμητήριο τις φυλακές, οι ανακριτές διαφθοράς αναμένεται να εκδώσουν νέα εντάλματα σύλληψης τις επόμενες ημέρες. Τα εντάλματα αφορούν πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται με την εγκληματική οργάνωση.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Μαρία Μουζακίτη

"Σήμερα η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως

επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα", φέρεται να είπε στην απολογία της η Μ.Μ, φίλη της πρώην συντρόφου του Π. Βλαστού.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι δε γνώριζε την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχε στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, ενώ δεν γνώριζε τίποτα για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου και δεν είχε σκοπό να συμμετάσχει. "Όταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό,τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός) αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον", συμπλήρωσε. Η Μ.Μ αρνήθηκε ότι μετέφερε όπλο στη "Λίτσα", όπως εκείνη υποστηριζει σε κατάθεσή της, αλλά και ότι δεν αντιλήφθηκε ότι χρήματα που τις δόθηκαν προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες.

Περιγράφοντας της σχέση της με την Π. Καρπούζου ανέφερε: "Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγο της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τί συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις". Πάντως, όπως εξηγεί, από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψε κάθε επαφή με την Καρπούζου, με την οποία μάλιστα ήρθαν σε ρήξη, ενώ οι τηλεφωνικές μου επαφές με το Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία.

Στην απολογία της η Μ.Μ περιγράφει την... "γενναιοδωρία" του Βλαστού λέγοντας οτι "με την Αγγελέτου (δικηγόρος που φέρεται ως νυν σύντροφος του βαρυποινιτη) έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός". Μάλιστα, όπως περιγράφει παρακάτω, ο Βλαστός είχε κάνει δώρο στην ίδια και την Καρπουζου διακοπές στην Κρήτη, ενώ η τελευταία "είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο", όπου πήγαινε περιστασιακά.

"Στις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με το Βλαστό το κύριο θέμα ήταν πού πηγαίναμε, τί κάναμε, με ποιόν μιλάγαμε με την Καρπούζου γιατί ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν του λέει ψέμματα. Για αυτό τσακώθηκα πολύ άσχημα με την Καρπούζου. ο ίδιος ο Βλαστός μου είχε πει ότι κάτι παίζει με μια δικηγόρο", καταλήγει.


Πένυ Καρπούζου

Η φερόμενη ως πρώην
Σύντροφος του Βλαςτου, η οποια απο συνομιλίες προκύπτει ότι τον παρακολουθούσε αλλάζοντας τις κάρτες των κινητών του τηλεφώνων, επαναλαμβάνει όσα έχει καταθέσει και στις προανακριτικές της καταθέσεις και αρνείται τις κατηγορίες.

"Για το όπλο που φέρεται ότι έδωσα στο Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί", φαίνεται πως ειπε στους ανακριτές. Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει στο Βλαστό ότι λόγω του παιδιού της δεν θέλει μπλεξίματα: "Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις γα τις δραστηριότητές του.".

Η Καρπουζου είχε έλθει σε ρήξη με τη Λίτσα τον Ιανουάριο του 2012 γιατί -όπως υποστηρίζει- τις είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι, γεγονός που ανέφερε στο Βλαστό
αλλά δεν την πίστεψε. "Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιόν έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Οσα λέει για μένα τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στα ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα", ισχυρίστηκε.


Αδαμαντία Αγγελέτου

Η δικηγόρος, που χθες κρίθηκε προφυλακιστέα, είπε στην απολογία της: "Ουδέποτε παρέλαβα είτε από τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό. Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό. Η σύγκρυση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου.".


Γιώργος Βερεσές

"Συμπτωματική" χαρακτήρισε την εμπλοκή του στην υπόθεση της έκρηξης στη Λάρισα ο Γιώργος Βερεσές. "Γνώρισα τον Ευκλ. Θεοχαράκη τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν ανεργος. Τότε μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή δεν μου είπε τίποτα για το σκοπό της μετάβασής μας. Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά, όταν ο Θεοχαράκης εντόπισε το σημείο που έψαχνε έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκπυ. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του.".


Η Ιωάννα Χήρα, πρώην σύζυγος του Π. Βλαστού ξεκαθαρίζει πως η εμπλοκή της στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλεύεται τα συναισθήματά της για αυτό και την χειραγωγεί. Από την πλευρά του ο Π. Λασιθιωτακης, κατηγόρησε για "συρραφή ονομάτων και περιστατικών προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης" την περιβόητη Λιτσα.

"Γνώρισα το Βλαστό και τον αδελφό του το 1994 στις φυλακές Κορυδαλλού", είπε ο Δ. Χατζησταύρου που χθες πήρε το δρομο για τη φυλακή. "Από τα τέλη του 2013 βρισκόμουν στο κατάστημα Αυλώνα. Στις 5/1 μου χορηγήθηκε άδεια και πήγα στην Κατερίνη όπου διατηρώ ένα στάβλο. Μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι θα επέστρεφα Αθήνα και θα περνούσα να τον δω. Μαζί μου έφερνα και δύο σφάγια από τα οποία το ένα προοριζόταν για τον Π. Βλαστό. Σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και έλεγξαν το αυτοκίνητο του φίλου που με μετέφερε και τα σφάγια".

Στη φυλακή βρέθηκε μετά την απολογία της και η μητέρα παλιού συγκρατούμενου του Βλαστού, Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου.
Μεταξύ άλλων φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να παρέδωσε έξω από το φούρνο «χωριάτικο» το ποσό των 2.000 ευρώ στον Fejzulla Taulant ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστού. Η κατηγορουμένη αναφέρει: "Αρνούμαι την κατηγορία. Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. …Δεν θυμάμαι αν ο Βλαστός μου το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι «θα πας στο φούρνο Χωριάτικο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 13.00 και εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα». Μου είπε «δε χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου». Πήγα γύρω στις 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα. …Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. …Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε ότι περίμενα τη Χριστίνα και περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου….Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο… Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου ….με αποκαλεί «Βίκυ,Βικάκι, Βικούλα» γιατί έτσι μιλάει έτσι σε όλους είναι το στυλ του", αναφέρει.
Ωστόσο σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το λόγο του ραντεβού, είπε: "Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού.".

Ο Γεώργιος Σκάλκος, υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος επίσης προφυλακίστηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής. Φέρεται δε, να είχε συναντήσεις σε συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παν. Βλαστό που κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων προκειμένου να τα μεταφέρει στον Σ. Εμμανουήλ.
"Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση", αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές και ζήτησε άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο – τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη. "Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πως μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει την εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε… Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω".

Τέλος, ο Fejzulla Taulant, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστού και φέρεται να έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 2000 ευρώ από την Ευριδική Χριστοδουλοπούλου, στην απολογία του υποστήριξε: "Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω πάει στο «χωριάτικο» δεν ξέρω καμία κυρία. Εγώ δεν ήμουν στο ραντεβού ούτε ξέρω το Βλαστό. Εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν για καφέ στην Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα μου και ένα Αλβανό".

Keywords
Αναζητήσεις
τουσ εβγαλε απο την φυλακη για να ινουν μπραβοι
Τυχαία Θέματα