Τα γαλάζια ντέρμπι με φόντο τις εκλογές (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Των Δημήτρη Κουνιά - Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκληρές μάχες μεταξύ των υποψηφίων στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την προεκλογική περίοδο, μέχρι την 25η Ιανουαρίου, δεδομένου ότι αρκετά γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν πολύ για την πολιτική επιβίωση και την επάνοδό τους στο Κοινοβούλιο. Κι αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις,

κάτι που σημαίνει ότι στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών το αποχωρούν κυβερνών κόμμα δεν θα εξασφαλίσει παραπάνω από μία έδρα.

Τα λεγόμενα «δίδυμα» ήδη έχουν πάρει θέση σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της Περιφέρειας Αττικής, όπου ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, θα αναμετρηθεί για δεύτερη φορά με τη Γεωργία Μαρτίνου, η οποία στις εκλογές του 2012 κατετάγη δεύτερη, με διαφορά σχεδόν 6.000 ψήφων από τον πρώτο. Σκληρή θα είναι και η μάχη στην Α’ Πειραιά μεταξύ του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Κώστα Κατσαφάδου, οι οποίοι θα παλέψουν για τη μία -όπως όλα δείχνουν- έδρα της Ν.Δ. στο μεγάλο λιμάνι, με τον πρώην υπουργό να δείχνει πως έχει το προβάδισμα, λόγω της διαφοράς των 500 και πλέον σταυρών που τους χώριζε πριν από δύο χρόνια. Αντίστοιχα, στη Β’ Πειραιά θα κονταροχτυπηθούν ο Γιάννης Τραγάκης και ο Τάσος Νεράντζης, οι οποίοι όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΣΤΕΡΕΑ

Στην Πελοπόννησο το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η «γαλάζια» σύγκρουση στην Αρκαδία μεταξύ του πρώην υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου και του ιατρού Κώστα Βλάσση. Η διαφορά ανάμεσά τους στις προηγούμενες εκλογές καταγράφηκε στις 2.000 ψήφους, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, Εύης.

Στη Μεσσηνία, με δεδομένο ότι τη μία έδρα της Ν.Δ. θα καταλάβει και πάλι ο κ. Σαμαράς, για την άλλη έδρα θα κονταροχτυπηθούν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ στην Ηλεία θα αναμετρηθούν ο Κώστας Τζαβάρας και η Διονυσία Αυγερινοπούλου, που είχαν καταλάβει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το 2012. Στον νομό Λακωνίας αναμένεται να υπάρξει κόντρα ανάμεσα στον Θανάση Δαβάκη και τη Φεβρωνία Πατριανάκου, με τον πρώτο να έχει προβάδισμα, καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 6.850 σταυρούς έναντι (σχεδόν) 5.000 της δεύτερης.

Στην Αχαΐα μάχη θα γίνει μεταξύ του πρώτου σε σταυρούς προτίμησης το 2012 Θ. Νταβλούρου και του Ανδ. Κατσανιώτη, που έχει αποκτήσει δυναμική λόγω των καλών επιδόσεών του στις περιφερειακές εκλογές. Στην Αργολίδα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, θα βρει απέναντί του τον Β. Σιδέρη, ενώ στην Κόρινθο η σύγκρουση για μία έδρα θα είναι σκληρή και θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, και τον Χρίστο Δήμα. Η διαφορά μεταξύ τους στις εκλογές του 2012 ήταν μόλις 300 σταυροί.

Ανάλογο σκηνικό εκτιμάται ότι θα στηθεί και στη Φθιώτιδα, καθώς, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, είναι πιθανόν να εκλεγεί ένας βουλευτής από τη Ν.Δ., αντί για τέσσερις, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Η μονομαχία εκεί αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και τον Κ. Κουτσογιαννακόπουλο.

Στη Φωκίδα, μάχη θα στηθεί ανάμεσα στην Ασπασία Μανδρέκα και τον πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ Κώστα Παπαθανασίου. Στη Βοιωτία, από τη στιγμή που η Ν.Δ. είναι πιθανόν να εκλέξει μία έδρα, και όχι τρεις, όπως το 2012, απέναντι θα βρεθούν ο Γιάννης Καράμπελας και ο Β. Μπασιάκος, καθώς στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά μεταξύ τους ήταν σχεδόν 30 ψήφοι. Σκληρή κόντρα έχει ήδη αρχίσει και στην Εύβοια μεταξύ του Σ. Κεδίκογλου και του Κ. Μαρκόπουλου. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2012 μπορεί ο κ. Μαρκόπουλος να ήταν υποψήφιος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς από τον κ. Κεδίκογλου (10.497, έναντι 9.895). Στην Αιτωλοακαρνανία εκλογική μάχη για μία έδρα θα δώσουν οι πρώην υπουργοί Μ. Σαλμάς και Κ. Καραγκούνης. Η διαφορά τους στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν στις 2.500 ψήφους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Στη Θεσσαλία τα φώτα θα είναι στραμμένα στη σύγκρουση του πρώην υφυπουργού Κώστα Τσιάρα και της Ασημίνας Σκόνδρα στην Καρδίτσα, όπου η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει μόνο μία έδρα. Στα Τρίκαλα, η μάχη θα δοθεί μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, που είχε εκλεγεί δεύτερος με 9.413 ψήφους, και του Ηλία Βλαχογιάννη, που το 2012 αναδείχθηκε πρώτος με πάνω από 13.000 ψήφους. Ιδιο σκηνικό και στη Λάρισα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα από τις ευρωεκλογές. Εκεί ο Μ. Χαρακόπουλος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του έναντι του Χρ. Κέλλα. Στη Μαγνησία η Ζέττα Μακρή αναμένεται να βρει εκ νέου απέναντί της τον δημοσιογράφο Χρήστο Μπουκώρο.

Ξεχωριστή σημασία θα έχουν και τα αποτελέσματα στα Γιάννενα, όπου μετά την αποχώρηση της Αννας Ασημακοπούλου, που πολιτεύεται στη Β’ Αθηνών, τη μία έδρα που αναμένεται να έχει η Ν.Δ. θα διεκδικήσουν ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, και ο Στ. Καλογιάννης. Στην Αρτα, ο πρώτος σε ψήφους το 2012 Γιώργος Στύλιος έχει να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από τους ανεξάρτητους βουλευτές Γ. Νταβρή.

Κόντρες μέχρι τελικής πτώσης

Μάχη θα δοθεί στις Σέρρες, όπου απέναντι στον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή θα βρεθεί ο πρώτος στις προηγούμενες εκλογές Μ. Βλάχβεης και η Φωτεινή Αραμπατζή. Στην Καβάλα ο αγώνας θα γίνει μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Γ. Καλαντζή. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο, λόγω εκλογικού νόμου, η Ν.Δ. να μην εξασφαλίσει καμία έδρα, αν περάσει στη δεύτερη θέση. Στον Εβρο ο Ακης Γεροντόπουλος θα κοντραριστεί με τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, ενώ στην Πέλλα ο Γ. Καρασμάνης θα είναι απέναντι από τον Δ. Σταμενίτη, με τη διαφορά των δύο ανδρών στις προηγούμενες εκλογές να είναι μόλις 1.000 σταυροί. Στην Ημαθία, όπου η Ν.Δ. αναμένεται να έχει μία έδρα, η μονομαχία αφορά τους Λ. Τσαβδαρίδη και Απ. Βεσυρόπουλο. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκει η συμμετοχή του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Γιοβανόπουλου. Στην Πιερία μεγάλη κόντρα θα υπάρξει μεταξύ του Κώστα Κουκοδήμου και του δεύτερου σε σταυρούς το 2012 Γ. Κωνσταντόπουλου. Στην Κοζάνη θα κοντραριστούν ο Γιώργος Κασαπίδης και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ στη Λευκάδα ο Θεόδωρος Σολδάτος θα σταθεί απέναντι από τον Ξενοφώντα Βεργίνη. Να σημειωθεί ότι η διαφορά τους το 2012 ήταν 3 ψήφοι! Στη Λέσβο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, θα κονταροχτυπηθεί με τον Π. Βογιατζή, που είχε συγκεντρώσει περί τις 4.000 ψήφους το 2012, ενώ στα Δωδεκάνησα η μάχη αναμένεται τριπλή, μεταξύ των Γ. Παππά, Β. Υψηλάντη και Μ. Κόνσολα, με τον πρώτο να εμφανίζεται ενισχυμένος, καθώς διατηρεί συνεχή επαφή με τους πολίτες των νησιών. Σημειώνεται πως στα θετικά του κ. Παππά είναι και το γεγονός ότι αποτελεί προσωπικό φίλο του κ. Σαμαρά εδώ και χρόνια. Στα Ιόνια ενδιαφέρον θα έχει η σύγκρουση μεταξύ του Στ. Γκίκα και του πρώην βουλευτή Ν. Γεωργιάδη. Στην Κρήτη θα γίνει μάχη στο Ηράκλειο μεταξύ του Μάξιμου Σενετάκη και του Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη να προστίθεται στο ψηφοδέλτιο. Στα Χανιά θα κοντραριστούν οι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Μ. Βολουδάκης.

Keywords
εκλογες, ονοματα, εκλογες 2012, φοντο, ανεξαρτητοι ελληνες, παραπολιτικα, ψηφοδελτια, συριζα, δημοσκοπηση, σημαίνει, πειραιας, συμμετοχή, σαμαρας, σταυροι, ικα, υπουργοι, θεσσαλια, τρικαλα, ιδιο, λαρισα, αθηνα, αρτα, σερρες, καβαλα, ακης, κοζανη, κρητη, ηρακλειο, χανια, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταυροι δημοτικων εκλογων, σταυροι προτιμησης, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , εκλογικα αποτελεσματα, εφημεριδα δημοκρατια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, 25η μαρτιου, θανασης γιαννακοπουλος, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα ευρωεκλογων, ηλεια, αποτελεσματα, βουλευτες, αρτα, δωδεκανησα, εδρα, ευβοια, ιονια, κοντρα, λευκαδα, φθιωτιδα, ανδριανος, αιτωλοακαρνανια, ακης, αρκαδια, αχιλλεα, βοιωτια, βοριδης, γεγονος, γεωργια, γινει, γιαννενα, δεδομενο, δειχνει, δοθει, υπαρχει, εφημεριδα, ιδιο, ημαθια, υφυπουργος, θεσσαλια, καρδιτσα, κομμα, μαξιμου, μεσσηνια, νικο, πελλα, πιερια, σιδερη, συμμετοχή, τασος, φεβρωνια, φωκιδα, φορα, αγωνας, δημητρης, γκικα, κωνσταντινου, κωστας, σημαίνει, θετικα, υγειας
Αναζητήσεις
παραπολιτικά μιχαλης παπαδοπουλοσ κατά σαμαρα
Τυχαία Θέματα