Τα "alter ego" του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται μόνιμα πλέον στις Βρυξέλλες μετά την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του ως επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας όμως δεν μεταβαίνει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μόνος αλλά συνοδευόμενος από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα αποτελέσουν

το επιτελείο του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κανονισμός βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάζει τον Έλληνα πολιτικό να συμπεριλάβει στο πολυπληθές επιτελείο του όχι αποκλειστικά Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους ενώ αρκετά είναι τα υπάρχοντα στελέχη της Κομισιόν τα οποία θα αξιοποιηθούν στο επιτελείο του νεοσύστατου και απαιτητικού χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης. Σημείο αναφοράς για τον Δ. Αβραμόπουλο αποτελούν πρόσωπα με τα οποία έχει συνδέσει την μακρά πολιτική του διαδρομή στην Ελλάδα και όπως φαίνεται θα τον ακολουθήσουν και στο νέο του βήμα.

ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ο Αριστείδης Καλογερόπουλος είναι επί χρόνια «δεξί χέρι» του Επιτρόπου της Ελλάδας αποτελεί ουσιαστικά το πολιτικό του alter ego αφού βρίσκεται κοντά του αναλαμβάνοντας νευραλγικές θέσεις σε όλη την πολιτική του διαδρομή ήδη από την εποχή που ήταν δήμαρχος Αθήνας. Ο Κερκυραϊκής καταγωγής Αρ. Καλογερόπουλος, με σημαντικές σπουδές στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και πολυετή καριέρα σε κομβικές θέσεις σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό θα είναι ουσιαστικά ο "αντ' αυτού" στο γραφείο του επιτρόπου στην Αθήνα αναλαμβάνοντας παράλληλα και "ειδικές αποστολές" στις Βρυξέλλες, κινούμενος μεταξύ Αθήνας και Βελγίου αφού το σενάριο που τον ήθελε να αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του ναυάγησε από τη στιγμή που ο Αρ. Καλογερόπουλος είναι συνταξιούχος.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μαζί του είναι ο δρ. Πολύκαρπος Αδαμίδης. Παρόλο που η σχέση του με τον Έλληνα επίτροπο δεν είναι τόσο μακροχρόνια εκείνη με τον Αρ. Καλογερόπουλο, θεωρείται ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες. Με νομικές σπουδές και ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο γνωρίστηκε με τον Δ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Υγείας. Η εκτίμηση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν αμοιβαία, με αποτέλεσμα ο Πολ. Αδαμίδης να είναι νομικός σύμβουλος του Έλληνα πολιτικού και μέχρι πρότινος διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόσωπο – κλειδί στο επιτελείο του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας είναι και ο πρέσβης Διονύσιος Κοδέλλας. Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Δ. Αβραμόπουλου καθώς τον ακολουθούσε σε σημαντικά ταξίδια που πραγματοποιούσε ως υπουργός Εξωτερικών ενώ όταν μεταφέρθηκε στο Πεντάγωνο μετά στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου είχε αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Εκτός από την προσωπική σχέση που έχει με τον Δ. Αβραμόπουλο εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η ιδιότητα του πρέσβη η οποία προσδίδει κύρος στο επιτελείο του επιτρόπου.

Άρωμα γυναίκας θα έχει το επιτελείο του Έλληνα πολιτικού στις Βρυξέλλες αφού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό η Λένα Πατουχέα. Η εξ απορρήτων συνεργάτιδά του βρίσκεται από την εποχή που ήταν στην πλατεία Κοτζιά ως δήμαρχος Αθηναίων στο πλευρό του και όπως όλα δείχνουν δεν θα λείψει ούτε αυτή από τις Βρυξέλλες.

ΑΘΗΝΑ

Η μετάβαση του Δ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες δεν ισοδυναμεί με εξαφάνισή του από την ελληνική πολιτική σκηνή. Κάθε άλλο μάλιστα αφού ο νέος Επίτροπος σκοπεύει να διατηρήσει το ισχυρό πολιτικό του γραφείο στην Ελλάδα ενώ παράλληλα σκοπεύει να δημιουργήσει γραφείο υποστήριξης του χαρτοφυλακίου του στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο γραφείο απαιτεί έγκριση από τη Βουλή και σε περίπτωση που δημιουργηθεί θα έχει τη δομή ενός μικρού υπουργείου της Κομισιόν στην Ελλάδα. Αυξημένο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν δύο πρόσωπα από το σημερινό επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου οι οποίοι δεν μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον Χάρη Παυλίδη και τον Χάρη Χατζηχαραλάμπους. Ο μεν πρώτος είναι δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του νέου επιτρόπου από τις αρχές του 2000 ενώ ο δεύτερος βρισκόταν στο υπουργικό επιτελείο με αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα Τύπου. Όσο μάλιστα περνάει ο χρόνος με τον Δ. Αβραμόπουλο να βρίσκεται μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα τόσο ο ρόλος του συγκεκριμένου γραφείου θα ενδυναμώνεται με αποκορύφωμα το 2020 όταν η θητεία του θα λήξει και η επιστροφή του στην Ελλάδα θα πλησιάζει.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Δύο γεγονότα συνέβαλαν καθοριστικά στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη διεύθυνση του γραφείο του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Όπως προαναφέρθηκε η συνταξιοδότηση του Αρ. Καλογερόπουλου τον έβγαλε αυτομάτως εκτός εξίσωσης για τη θέση του διευθυντή ενώ οι άλλοι συνεργάτες του προορίζονταν εξαρχής για άλλα πόστα. Ταυτόχρονα ο κανονισμός της Κομισιόν επιβάλλει την παρουσία Ευρωπαίων πολιτών στα επιτελεία των Επιτρόπων ενώ υπάρχει ειδική διάταξη για θέσεις που καταλαμβάνονται αποκλειστικά από γυναίκες. Έτσι για τη νευραλγική θέση τη διεύθυνσης του γραφείου επελέγη στέλεχος της Κομισιόν, γένους θηλυκού. Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου έγινε φυσικά με τη συγκατάθεση του Δ. Αβραμόπουλου, τη στιγμή που τα βιογραφικά για την πλήρωση των θέσεων κατέφθαναν με καταιγιστικό ρυθμό στο γραφείο του. Το έργο φυσικά της διευθύντριας του Δ. Αβραμόπουλου θα είναι υπό την αυστηρή επίβλεψη τόσο του ίδιου όσο και των άμεσων συνεργατών του.

Keywords
Αναζητήσεις
χαρης χατζηχαραλαμπους
Τυχαία Θέματα