Συνεχίζουν να είναι φανατικοί καπνιστές οι Έλληνες

Την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση τσιγάρων κατέχει η Ελλάδα, ενώ η συχνότητα του καπνίσματος εξακολουθεί να αυξάνεται εν αντιθέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην χώρα μας το 51,2% των ανδρών και το 25,7% των γυναικών παραμένουν καπνιστές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/5), η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ζητά εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος και ζητά εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Μάλιστα, στις παραγωγικές

ηλικίες των 25 - 44 ετών το ποσοστό των καπνιστών φθάνει το 64,2% στους άντρες, το 37,0% στις γυναίκες το 50,7% στο σύνολο γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι Ελληνίδες αναδείχθηκαν για το έτος 2007 φανατικές καπνίστριες, με ποσοστό 31,3%.

Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50. Επίσης, οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Στην Ελλάδα, σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται το 52,3% των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, το 72,2% στα εστιατόρια, το 65,7% στο σπίτι και το 90% των νέων επίσης στο σπίτι.

Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη χώρα μας, προωθούνται ως υγιεινότερη επιλογή των συμβατικών, καθώς η σύσταση του διαλύματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών (συνήθως στην Κίνα), ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με 1 τσιγάρο και λιγότερες, μεν, τοξικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης.

Επιπλέον μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη υγεία των χρηστών, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις έγκυες γυναίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα