Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Φλωρεντία

Διακόσιες πενήντα σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη περιοχή της Φλωρεντίας, 15 από τις οποίες ήσαν ισχυρότερες των 3 βαθμών, προκαλώντας ανησυχία στην Ιταλία, κυρίως για τον "Δαυίδ" του Μιχαήλ Άγγελου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, οι δονήσεις αυτές καταγράφηκαν στην περιοχή του Κιάντι, ανάμεσα στην Φλωρεντία και τη Σιένα. Οι ισχυρότερες δύο, μεγέθους 3,8 και 4,1 βαθμών αντίστοιχα, που σημειώθηκαν χθες το πρωί, συνοδεύτηκαν όμως από πολλές δονήσεις μεγέθους 3 και 3,5 βαθμών σήμερα τα ξημερώματα.

Δεν

έχουν υπάρξει θύματα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ανέφερε παρά μικρές υλικές ζημιές κοντά στο επίκεντρο, 30 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, περί τους 200 κάτοικοι της περιοχής αυτής προτίμησαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να περάσουν την νύκτα σε τροχόσπιτα, αυτοκίνητα ή σκηνές.

Ωστόσο, η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας δημιουργεί ανησυχίες για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας. Έτσι, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι το κράτος θα διαθέσει τα 200.000 ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αντισεισμικού βάθρου για την προστασία του περίφημου "Δαυίδ" του Μιχαήλ Άγγελου.

Την άνοιξη, μελέτη αποκάλυψε ότι το αριστούργημα της Αναγέννησης απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας μικρό-ρωγμών που έχει εμφανίσει στα πόδια.

Η τοποθέτηση ενός βάθρου που θα προστατεύει το γλυπτό από κάθε είδους κραδασμό που προκαλείται από το βάδισμα των επισκεπτών, την κίνηση των τροχοφόρων, εργασίες ή σεισμούς έχει προταθεί, αλλά οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις έχουν καταστήσει το σχέδιο ακόμη πιο επείγον, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού. "Ένα αριστούργημα σαν τον "Δαυίδ" δεν πρέπει να διατρέχει κανέναν κίνδυνο", είπε.

Ο Αντζελο Ταρτουφέρι, διευθυντής της Galleria dell΄ Accademia της Φλωρεντίας, όπου εκτίθεται το άγαλμα, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι με τη χρηματοδότηση, το βάθρο θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο. Του τελευταίου ισχυρού σεισμού στην Ιταλία, που σημειώθηκε τον Απρίλιο 2009 στην Λ΄ Άκουιλα, είχε προηγηθεί σεισμική δραστηριότητα πολλών εβδομάδων. Η κύρια δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και προκάλεσε τον θάνατο 309 ανθρώπων.

Στην περιοχή της Φλωρεντίας, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών, σημειώθηκε το 1895 και είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους λόφους βόρεια της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα