Σκληρό μπρα ντε φερ Βαγγέλη Βενιζέλου – Γιώργου Παπανδρέου

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν πρόκειται να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις «τυχοδιωκτικές» κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου ο τελευταίος να εμφανιστεί ως ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης, σφετεριζόμενος την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνδεθεί διαχρονικά με την οικογένειά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που από την Κρήτη προέβη σε μία ακόμη επίδειξη ηγετικής ισχύος απέναντι στον κ. Βενιζέλο, συζητώντας με στενούς του συνεργάτες δείχνει ότι είναι έτοιμος να πάρει τη ρεβάνς από τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επιστρέψει πανηγυρικά στον «θρόνο» της Δημοκρατικής Παράταξης. Η ούτως ή άλλως καταγεγραμμένη ρήξη του με τον κ. Βενιζέλο έχει παγιωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν αλλαγή ηγεσίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου φροντίζει προς το παρόν να τους κρατά σε καθεστώς «αυξημένης προσδοκίας» και «δημιουργικής αναμονής» μέσα από τις πολιτικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ο κ. Παπανδρέου ό,τι είναι να κάνει σε επίπεδο ανάληψης περαιτέρω αποτελεσματικών πρωτοβουλιών αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου θα το κάνει μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς, εκτός των άλλων, τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του στο Κοινοβούλιο. Επίσης, δεν πιστεύει ότι ο διάδοχός του στο ΠΑΣΟΚ θα διακινδυνεύσει μια απόφαση να τον διαγράψει, όπως κατά καιρούς εισηγούνται ορισμένοι «θερμόαιμοι» από το στενό του περιβάλλον, καθώς αυτό θα σημάνει αυτομάτως την «απομόνωσή» του από τον κόσμο του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος. «Δημοκρατική Παράταξη χωρίς τους Παπανδρέου δεν υπάρχει» φέρεται να υποστηρίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός.
Για τον λόγο αυτό αποφεύγει να «νομιμοποιήσει» ουσιαστικά ή συμβολικά τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είναι κατάλληλος να εκφράσει τις διαχρονικές αξίες της παράταξης. Δηλωτικό της «απαρέσκειάς» του για τον κ. Βενιζέλο είναι αυτό που συνέβη την Τρίτη στην κηδεία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, μόλις ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο κ. Βενιζέλος, προτίμησε να μην παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία, προφασιζόμενος ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος, ενώ έκπληκτοι στο ΠΑΣΟΚ πληροφορήθηκαν ότι βρέθηκε στο μνήμα του Γ. Χαραλαμπόπουλου λίγη ώρα μετά την ταφή του.
Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου, η στάση του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται «υπονομευτική», όχι επειδή ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο λειτουργεί «αυθαίρετα» και «δεν δίνει λογαριασμό στα όργανα του κόμματος», αλλά γιατί στέλνει μηνύματα για την εκδήλωση αντίστοιχων συμπεριφορών και στις τάξεις των παπανδρεϊκών. «Εχουν κηρύξει λευκή αποχή, δεν βάζουν πλάτη στις προσυνεδριακές διαδικασίες και δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το κόμμα», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πολλούς βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού.

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχει σχηματισθεί μαύρη λίστα με τους παπανδρεϊκούς που περιφρονούν τις προσυνεδριακές διαδικασίες ή κάνουν τα πάντα για να μην προχωρήσει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε αυτή τη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα τεσσάρων πρώην γραμματέων του Εθνικού Συμβουλίου. Του Μιχάλη Καρχιμάκη, του Νίκου Αθανασάκη, του Σωκράτη Ξυνίδη και του Γιάννη Ραγκούση. Οι δύο τελευταίοι, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις που έχουν δεχτεί να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το κόμμα, πράττουν το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα προπαγανδίζουν την ιδέα της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.
Εξω φρενών έχει γίνει ο Ευ. Βενιζέλος και με τον κ. Καρχιμάκη, ο οποίος σε όσες συσκέψεις είχε παραστεί το προηγούμενο διάστημα έδειχνε να μη διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας ή τουλάχιστον δεν κατέθετε τις αντιρρήσεις του στα όργανα και ξαφνικά παρουσίασε δημοσίως 4.000 υπογραφές μελών του κόμματος για να ζητήσει διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ενόχληση υπάρχει για τους πρώην υφυπουργούς Μανώλη Οθωνα, Γιώργο Πεταλωτή και τους νυν βουλευτές, Θάνο Μωραΐτη, Σίμο Κεδίκογλου και Κώστα Τριαντάφυλλο.
Πάντως, όλοι οι προαναφερθέντες εξηγούν ότι οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις τους από τον Ευ. Βενιζέλο δεν είναι αποτέλεσμα «παρασκηνιακής» συνεννόησης με τον Γ. Παπανδρέου.


«Εδωσα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα»

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να φέρει σε δύσκολη θέση, προκαλώντας τον να ρίξει την κυβέρνηση εφόσον διακινεί τη διαφωνία του σε σειρά ζητημάτων που χειρίζεται ως αντιπρόεδρος σε αυτή, δεν έχει τέτοια πρόθεση. «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, θα το είχα κάνει», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε όσους εκλαμβάνουν την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε πρόσφατα στην κυβέρνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης στον Ευ. Βενιζέλο». «Εδωσα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και όχι στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο», ήταν η απάντηση που έδωσε σε όσους περίμεναν στην επίμαχη ψηφοφορία που έγινε πρόσφατα στη Βουλή να διαφοροποιηθεί και να καταψηφίσει. Πάντως, στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου δεν έχουν πειστεί ότι όλη η κινητικότητα των παπανδρεϊκών γίνεται εν αγνοία του κ. Παπανδρέου. Πιστεύουν δε ότι στις εθνικές εκλογές θα προκαλέσουν προβλήματα με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, εκφράζοντας την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στις λίστες του κόμματος, και ότι ο μόνος αγώνας που θα δώσουν θα είναι σε περιοχές όπου κατέρχονται υποψήφιοι μόνον όσοι είναι απέναντι στον κ. Βενιζέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα