Πώς να τα κόψετε το τσιγάρο για ολόκληρο το 2015!

Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από Άγγλους και Νεοζηλανδούς ερευνητές που προχώρησαν σε ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων για λογαριασμό της ανεξάρτητης ερευνητικής βάσης δεδομένων Cochrane Library. Παρά την ανάγκη για μεγαλύτερες και πιο διεξοδικές μελέτες, με βάση το δείγμα 662 ενεργών καπνιστών που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ως μέσο για την διακοπή του καπνίσματος.

Πώς λειτουργεί;

Σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό από τους καπνιστές που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και δεν περιέχει καπνό. Είναι μια συσκευή που αποτελείται από 2 μέρη: μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τον ατμοποιητή, δηλαδή το μέρος της συσκευής το οποίο αποτελείται από μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο που αποθηκεύεται το υγρό αναπλήρωσης και το επιστόμιο. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας ξεκινά μια διαδικασία ατμοποίησης του υγρού αναπλήρωσης που απελευθερώνει “καπνό” τον οποίο εισπνέει ο ατμιστής. Ο “καπνός” που δημιουργείται είναι ουσιαστικά ατμός, ο οποίος διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά.

Οι ερευνητές του Cohrane Library διαπίστωσαν ότι 36% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφερε να μειώσει στο μισό των αριθμό των συμβατικών τσιγάρων που κάπνιζε (28% για όσους είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές πλασέμπο) καθώς και ότι το 9% των καπνιστών που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα έως και για 12 μήνες (4% για τους καπνιστές χρησιμοποίησαν συσκευές που δεν περιείχαν νικοτίνη).

H νέα γενιά

Η νέα γενιά ηλεκτρονικών τσιγάρων μάλιστα περιγράφεται ως ακόμα πιο αποτελεσματική και οι ερευνητές προτρέπουν την διεξαγωγή και άλλων παρόμοιων ερευνών. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ Πήτερ Χάτζεκ από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου σημειώνει ότι «αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, τα αποτελέσματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά. Και στις δύο έρευνες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με μικρή δοσολογία νικοτίνης, και ενδεχομένως τα πιο σύγχρονα μοντέλα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά. Οι πολλές μελέτες που είναι εν εξελίξει αναμένεται να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα για τον ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία του ανθρώπου». Με βάση τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα της 2η γενιάς ηλεκτρονικού τσιγάρου, η αισιοδοξία της επιστημονικής κοινότητας για την 3η γενιά είναι έκδηλη καθώς αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τους δείκτες αποτελεσματικότητας.

Και δεύτερη έρευνα υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σε άλλη έρευνα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 2ης γενιάς που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου, εξετάστηκε η επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 48 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν καπνιστές που δεν ήθελαν το κόψουν το κάπνισμα. Στο πέρας των 8 μηνών, το 21% των συμμετεχόντων είχε σταματήσει εντελώς το κάπνισμα καπνού, ενώ ένα επιπλέον 23% ανέφερε μείωση του αριθμού των τσιγάρων ανά ημέρα. Και στις 3 ομάδες στόχου ο αριθμός των τσιγάρων καπνού ανά ημέρα μειώθηκε κατά 60%.

Την στιγμή που κάθε χρόνο ανά τον κόσμο πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι από τον καπνό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει εντελώς το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων και προβάλει σταθερά ως εργαλείο διαχείρισης της εξάρτησης από την νικοτίνη, χωρίς φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα