Πολιτική ρότα για τον Κώστα Καραμανλή Junior

Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με τα πόδια σε δύο… βάρκες είναι το τελευταίο διάστημα ο νεαρός Κώστας Καραμανλής, επονομαζόμενος και junior, λόγω της συνωνυμίας του με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώτο του ξάδερφο. Η μεταφορά με τη βάρκα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή είναι ουσιαστικά το αφεντικό της ναυτιλιακής εταιρείας Mantinia Shipping, που ανήκει στην οικογένεια της μητέρας του, Νίκης Διαμαντή, και πήρε το όνομά της από την ιδιαίτερη πατρίδα της, που είναι η Μαντινεία Αρκαδίας.

ΠΟΡΕΙΑ

Ο

Κώστας Καραμανλής δεν είχε την τυπική πολιτική πορεία ενός Καραμανλή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, που είναι 40 ετών, καθώς δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ενεργό πολιτική, ούτε καν με τα… βασικά, φροντίζοντας πρώτα από όλα για τις σπουδές του. Πήγε σχολείο στο Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως μετά, στα 18 του χρόνια, σπούδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης, ενώ συνέχισε με διεθνείς σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts της Βοστώνης, όπου είναι η έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στις δράσεις της οποίας έχει κομβικό ρόλο μέχρι σήμερα, κάτι που αποτελεί και βασικό του σύνδεσμο με την καραμανλική παράδοση. Στη μέχρι τώρα πορεία του λοιπόν, η πολιτική ήταν πάντα σε δευτερεύοντα ρόλο, αφού οι σπουδές του στο εξωτερικό δεν του έδωσαν καν την «ευκαιρία» να υπάρξει μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή της ΟΝΝΕΔ, όπως ο ξάδερφός του και πρώην πρωθυπουργός.

Ακόμα και όταν τελείωσε τις καλές σπουδές του, ο Κώστας Καραμανλής έδωσε μεγάλη βάση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, δείχνοντας ξανά πως δεν έχει σε πρώτο πλάνο την πολιτική καριέρα. Στα πρώτα του βήματα εργάστηκε σε επενδυτική τράπεζα στη Βρετανία, αφού ο χώρος της ελεύθερης αγοράς ταίριαζε με τις διαχρονικά φιλελεύθερες απόψεις των Καραμανλήδων. Από εκεί προφανώς προκύπτει και το γεγονός ότι δηλώνει θαυμαστής των αγγλοσαξονικών προτύπων, που θέλουν τους πολιτικούς να συνδέονται άμεσα με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Καραμανλής junior ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να ενεργοποιείται και πολιτικά, αφού είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη στον Νομό Σερρών.

ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Το τελευταίο διάστημα, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στον Πειραιά, όπου είναι και η έδρα της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, και των Σερρών, όπου, όπως φαίνεται, έχει πάρει την απόφαση να είναι υποψήφιος. Στη γενέτειρά του μάλιστα έχει ανοίξει και πολιτικό γραφείο και είναι τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα εκεί. Συχνός συνομιλητής του Κ. Καραμανλή αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως ο 40χρονος δεν είναι ο κλασικός πολιτικός και όσοι τον γνωρίζουν από κοντά λένε πως δεν θυμίζει σε τίποτα γόνο μιας τόσο μεγάλης πολιτικής οικογένειας.

«Είναι πολύ χαλαρός και όταν ανεβαίνει στις Σέρρες πηγαίνει στα χωριά και μιλάει με τους κατοίκους, κάτι που δεν το συνήθιζαν οι Καραμανλήδες». Ο ίδιος εντείνει αυτή την εντύπωση, καθώς,… κόντρα στη γραμμή της οικογένειάς του, δεν ξεχνάει να λέει πως η πολιτική για αυτόν δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς του αρέσει πολύ η δουλειά του. Ως επιχείρημα μάλιστα για αυτό φέρνει το γεγονός ότι εντάχθηκε για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, χωρίς να είναι σε εκλόγιμη θέση, θέλοντας να δείξει πως τη δεδομένη στιγμή δεν τον ένοιαζε το προσωπικό του όφελος, αλλά η παράταξη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φροντίζει να προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις, που δεν τις κάνει ένας απλός υποψήφιος βουλευτής. Πρόσφατα σε άρθρο του στο «Βήμα» έκανε λόγο για μια νέα, σύγχρονη Κεντροδεξιά, που πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να αφήσει πίσω τα διλήμματα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Παράλληλα, όμως, δεν ξέχασε, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, να θυμίσει την καταγωγή του: «Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο στο κλείσιμο. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε γεννήθηκα την ίδια χρονιά με τη Νέα Δημοκρατία και έζησα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι την ιστορία της. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει προσφέρει η παράταξη στον τόπο –αλλά αναγνωρίζω και τα λάθη της. Δεν μπορώ όμως να την αντιμετωπίσω ως “μουσείο”. Το ένδοξο χθες δεν φτάνει. Η παράταξή μας οφείλει να είναι η σύγχρονη Κεντροδεξιά που θα φέρει ξανά ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο. Ο ρόλος της τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια είναι καθοριστικός για να σταθεί η χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Είναι καιρός να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις νέες ανάγκες, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει επιτέλους σελίδα».

Για όποιον δεν γνωρίζει το παρασκήνιο της ιστορίας, ο νεαρός Καραμανλής μεγάλωσε στο πατρικό σπίτι των Καραμανλήδων στην Πολιτεία, όπου έζησε από την παιδική του ηλικία τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, αφού έμεναν στο ίδιο σπίτι.


Συχνά τα ταξίδια στη γενέτειρα

Με την κοινωνία των Σερρών μέχρι σήμερα o Κώστας Καραμανλής είχε τυπικές σχέσεις. Από παιδί επισκεπτόταν τη γενέτειρά του, καθώς οι δεσμοί με την περιοχή παραμένουν άρρηκτοι και περνάνε από γενιά σε γενιά. Τον τελευταίο χρόνο φυσικά, οι επισκέψεις έχουν αυξηθεί και ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα τον νομό της καταγωγής του. Για αυτό τον λόγο επισκέπτεται όχι μόνο την Πρώτη, αλλά και τα γύρω χωριά, ενώ προσπαθεί να παρεμβαίνει, όποτε αυτό χρειάζεται, όπως έγινε με το ΤΕΙ Σερρών. Σύμφωνα με τον διοικητή του τεχνολογικού ιδρύματος, Δημήτρη Πασχαλούδη, ο κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που μεσολάβησε προκειμένου να μη μετακινηθούν τα τμήματά του στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες λένε πως είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρώτο του ξάδερφο, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επισκέπτεται συχνά στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού και τον συμβουλεύεται για πάσης φύσεως θέματα.

Διαβάστε επίσης:

Από μέρα σε μέρα ο αντικαταστάτης του Αβραμόπουλου

Η στιγμή που "εξέθεσε" το μπούστο της Μαρίας Σταυρινούδη (ΦΩΤΟ)

Γιάννης Ρουμπάτης και Νίκος Κοτζιάς "δίπλα" στον Τσίπρα!

Φτιάχνει λίστες… υποψηφίων ο Δημήτρης Σταμάτης

Keywords
junior, ροτα, junior, νεα δημοκρατια, αθηνα, hamilton, school, law, οννεδ, τραπεζες, πειραιας, παραπολιτικα, σερρες, ψηφοδελτια, εκλογες, ιουνίου, νέα, διλήμματα, καιρος, τει, θεσσαλονικη, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, τσιπρας, Ημέρα της μητέρας, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, η ζωη, ξανα, κοινωνια, δαπ, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, καριερα, κοντρα, νδφκ, ωρα, αρθρο, τει, αχιλλεα, βαρκες, γεγονος, διαστημα, διλήμματα, εγινε, εβδομαδα, ετων, ευημερια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ηλικια, θυμιζει, ιδρυμα, κολλεγιο αθηνων, λαθη, λογο, ξαδερφος, παντα, οικογενεια, ονομα, οννεδ, ουσιαστικα, οφελος, παιδι, πολιτεια, ρολο, σπιτι, σχολειο, ταξιδια, τει σερρων, φυσικα, φτανει, φορα, αφεντικο, ανηκει, βηματα, δημητρης, hamilton, χωρα, ιουνίου, κωστας, κυριακου, law, πληροφοριες, ποδια, school, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα