Πιο ακριβά από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Από σήμερα Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνουν εξ΄ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων, στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν 25% συμμετοχή εαν η ασφαλιστική

και η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδιες. Αν ήταν ακριβότερο το φάρμακο, τότε έδιναν 25% συμμετοχή ΣΥΝ το 50% της διαφοράς, μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Ωστόσο αυτό αλλάζει από Δευτέρα. Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά ΕΟΠΥ και ασφαλισμένων, και έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να βγάζουν από την τσέπη τους, το 100% της διαφοράς.

Έντονη η αντίδραση του ιατρικού συλλόγου απότον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής:

Με ανακοίνωση του, κάνει λόγο για ασθενείς δυο ταχυτήτων, και λέει:

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα