Πιέζουν τον Σαμαρά για ψήφο κατά συνείδηση

Του Γιάννη Χρηστάκου

Η τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ για την στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην συμφωνία που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, έχει προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις και «βεντέτα» με αυτούς που φλερτάρουν με το «ναι» αλλά και έντονες διεργασίες για την γραμμή που θα ακολουθηθεί. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν στον Αντώνη Σαμαρά ότι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία θα καθορίσει

η ΝΔ την στάση της (όταν βεβαίως και αν υπάρξει αυτή η συμφωνία) θα πρέπει ο Πρόεδρος της ΝΔ να αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην προχωρήσει, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν σε γραμμή για καταψήφιση.

Απάντηση σε αυτές τις πιέσεις, ήταν και η φράση του Α. Σαμαρά από το Ηράκλειο για όσους «μέσα από την παράταξη κάνουν δωράκια στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι περισσότεροι δεν κατανόησαν ποιους εννούσε, η κατανόησαν λάθος. Η φράση αυτή δεν αφορούσε μόνο εκείνους που έχουν βγει ανοιχτά και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την συμφωνία για να σταθεί η Ελλάδα.

Τα βέλη Σαμαρά στρέφονταν και κατά εκείνων που τον θέλουν να αφήσει τους βουλευτές χωρίς «γραμμή» καταψήφισης μίας συμφωνίας που θα είναι πολύ πιο επώδυνη από το περιβόητο mail Χαρδούβελη, προκαλώντας έτσι ένα σοβαρό διχαστικό επεισόδιο στους κόλπους της ΝΔ με προεκτάσεις. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Η θετική κατάληξη του σεναρίου που συζητιέται στα κορυφαία πολιτικά γραφεία αυτές τις μέρες, δηλαδή η συμφωνία να είναι τόσο επώδυνη ώστε να χρειαστεί η κυβέρνηση τις ψήφους και βουλευτών της ΝΔ για να την περάσει.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, θα ακολουθήσουν εκλογές, όμως με τον βοήθεια των «δώρων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Σαμαράς θα έχει απωλέσει την δυνατότητα να θέσει όρους στον πρωθυπουργό, εάν και εφόσον είχε συντεταγμένη την κοινοβουλευτική του ομάδα ως μπετόν απέναντι στην τραγική ανάγκη του Α. Τσίπρα να περάσει την συμφωνία. Ο Στ. θεοδωράκης από το ΠΟΤΑΜΙ εκτιμάται ότι δεν θα έδινε λευκή επιταγή σε τέτοιο ενδεχόμενο και θα έβαζε τους δικούς του όρους που δεν είναι άλλοι από τον εξοστρακισμό των ΑΝΕΛ.

Ο Α. Σαμαράς, λόγω των …προθύμων (βρε πως αλλάζουν οι καιροί) χάνει αυτό το προνόμιο εάν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθαν και οι δηλώσεις Παπαμιμίκου περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την οποία στελέχη της ΝΔ απορούσαν ποια θα ήταν τότε η αξιωματική αντιπολίτευση στην χώρα και ποιόν χώρο στο κέντρο θα καταλάμβανε η ΝΔ αφού όλοι θα είχαν προστρέξει στο κάλεσμα Τσίπρα. Βέβαια, το σενάριο αυτό προυποθέτει την επιτυχία της πρόθεσης Σαμαρά να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους των βουλευτών του και αυτός να τις διαπραγματευόταν ώστε να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί, όπως λέει σε συνεργάτες του την επιστροφή του στο Μαξίμου, αλλά θα είχε την δυνατότητα να διώξει από κει τον Τσίπρα, κάτι που θα θεωρούσε ο ίδιος ως δικαίωσή του και τότε, εν ευθέτω χρόνω, θα άνοιγε την διαδικασία διαδοχής.


ΕΙΔΗΣΗ: Τις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν σοβαρότατες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από στελέχη της ΝΔ ορισμένες εκ των οποίων θα προκαλέσουν πάταγο. Σημειώστε ότι η δήλωση Αδωνι Γεωργιάδη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM για την συμφωνία που θα διογκώνει το κράτος και θα πρέπει να το πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας μόνο τυχαία δεν ήταν. Τις επόμενες ώρες η συνέχεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα