Παρέα του Βαγγέλη: "Ήμασταν οι φίλοι του, όχι δολοφόνοι"

Με μια εισβολή περίπου 500 ατόμων στη Γαλακτοκομική Σχολή, με αίτημα να ανοίξουν τα στόματα, σημαδεύτηκε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων των Ιωαννίνων για τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Φωνάζοντας «μιλήστε» και κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι συγκεντρωμένοι έριξαν την εξωτερική πόρτα της Σχολής και εισέβαλαν στο προαύλιο, όπου παρατάχτηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδό τους στο κτίριο και την επαφή τους με τους σπουδαστές.

Για πάνω από 2 ώρες η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη, με τους συγκεντρωμένους να

βρίσκονται απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ, φωνάζοντας συνθήματα. Η συγκέντρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού διοργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Είχε προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία περίπου 150 οχημάτων από το κέντρο των Ιωαννίνων μέχρι τον Κατσικά, όπου εδρεύει η Σχολή. Οι συμμετέχοντες σ' αυτή είχαν αποχωρήσει πριν από την έναρξη των επεισοδίων.

Προηγουμένως, οι σπουδαστές σε ανακοίνωσή τους είχαν απευθύνει έκκληση στους συμμαθητές τους «να καταθέσουν -όπως ήδη έχουν κάνει- στη δικαιοσύνη οτιδήποτε γνωρίζουν», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα υποκαταστήσουν το έργο της δικαιοσύνης με το να "καταδικάσουν" τον οποιονδήποτε».

Οι σπουδαστές εκφράζουν τη θλίψη τους αλλά και την αναστάτωσή τους, όπως αναφέρουν, από την τραγική απώλεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ κάνουν λόγο και για παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα. «Αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης είναι να στοχοποιείται άκριτα οποιοσδήποτε από εμάς. Ετσι γινόμαστε με τη σειρά μας θύματα εκφοβισμού και διαπόμπευσης από όσους ισχυρίζονται ότι είναι πολέμιοι των φαινομένων αυτών», αναφέρουν οι 120 σπουδαστές και απαιτούν «να πάψουν άμεσα τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά "λαϊκά δικαστήρια" που δυναμιτίζουν καθημερινά το κλίμα και μπορούν να καταστρέψουν σε μια νύχτα τη ζωή αθώων ανθρώπων». Επιπλέον σημειώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και την αστυνομία, «αυτοί και μόνο θα αποδώσουν δικαιοσύνη για τον χαμό του Βαγγέλη» .

Περίπου 500 πολίτες των Ιωαννίνων βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ στη Γαλακτοκομική Σχολή

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προανάκριση από την αστυνομία, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, αφενός για να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έβαλε τέλος στη ζωή του και αφετέρου για όσα προηγήθηκαν και τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

«Για μας είναι μια καθαρή περίπτωση αυτοχειρίας, αναζητούμε όμως όλα τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή», δήλωσε στο «Εθνος» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την υπόθεση.

Για την αστυνομία δεν τίθεται θέμα προσαγωγών υπόπτων, σε αυτή τη φάση, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά η ύπαρξη επιπλέον οπτικού υλικού από την κάμερα βενζινάδικου παρακείμενου στη Γαλακτοκομική Σχολή, η οποία κατέγραψε αρχικά τον Βαγγέλη το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου, τη μέρα που χάθηκαν τα ίχνη του και λίγο αργότερα να τον ακολουθεί μια ομάδα 2-3 ατόμων. Την ύπαρξη αυτού του υλικού διέψευσε και ο ιδιωτικός ερευνητής Γ. Τσούκαλης, ο οποίος είπε πως αυτή η πληροφορία «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. γίνονται αναλύσεις σε στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο όπου ο 20χρονος σπουδαστής έβαλε τέλος στη ζωή του, αλλά και στο προσωπικό του laptop.

Παράλληλα, αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων εξετάζουν ξανά όλα τα στοιχεία του φακέλου της πολύκροτης υπόθεσης και αν χρειαστεί θα ζητήσουν συμπληρωματικές καταθέσεις ή θα καλέσουν νέους μάρτυρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί, ούτε αριθμητικά, ούτε ονομαστικά, ο «στενός πυρήνας» της παρέας των Κρητικών που φέρεται ότι πρωτοστατούσαν στα επεισόδια bullying σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς η αστυνομία δεν έχει αξιόπιστες καταθέσεις για συγκεκριμένα άτομα.

Χθες το πρωί την εισαγγελία Ιωαννίνων επισκέφτηκε ο δικηγόρος των Ιωαννίνων Δ. Μπούκας, ο οποίος δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής για την οικογένεια και ζήτησε να πάρει τον φάκελο της υπόθεσης, κάτι που όμως δεν έγινε, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση και δεν έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ
Ημασταν οι φίλοι του, όχι δολοφόνοι

Εξαλλοι με όσα ακούγονται σε βάρος τους είναι οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η παρέα των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, πρωτοετείς οι περισσότεροι, που εμφανίζεται στις φωτογραφίες μαζί τους σε νυχτερινές εξόδους στα Γιάννενα.

Μετά τους γονείς του Στέλιου Μαυρόκωστα από το Ηράκλειο, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, όταν ο 19χρονος εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο ως ο «αρχηγός» της παρέας των Κρητικών που πρωτοστατούσαν σε περιστατικά bullying σε βάρος του Βαγγέλη, και η οικογένεια του 18χρονου Παναγιώτη Καραγκούνη, ο οποίος κατάγεται από τα Καλάβρυτα, έχει καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων.

Η φωτογραφία των δύο σπουδαστών, μαζί με τον Βαγγέλη και άλλα τρία παιδιά, από επίσκεψή τους σε κινηματογράφο των Ιωαννίνων τον Ιανουάριο κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του Διαδικτύου, με λεζάντα που αναφέρει ότι αυτοί είναι οι Κρητικοί που ασκούσαν ψυχολογική βία στον άτυχο σπουδαστή.

«Μας λένε φονιάδες, ενώ εμείς ήμασταν ουσιαστικά η παρέα του. Ο,τι έκανε, το έκανε κυρίως μαζί μας», λέει ο Α. Ζαχαράκης, προσθέτοντας ότι το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου, όταν χάθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, είχαν ραντεβού να βγουν έξω και όταν ο 20χρονος δεν πήγε, ο Ζαχαράκης ανησύχησε και ενημέρωσε τη Σχολή, ενώ αμέσως βγήκε στους δρόμους και τον έψαχνε.

Στην ίδια φωτογραφία και ο 20χρονος Κώστας Νικολαΐδης από τις Σέρρες, ο οποίος δεν αντέχει το βλέμμα όσων τον κοιτούν καχύποπτα.

«Δες πώς μας κοιτάνε οι απέναντι! Και κουνάνε το κεφάλι τους επικριτικά! Είναι σαν να με σκοτώνουν», λέει.

Η ίδια παρέα, μαζί και κάποιοι άλλοι, εικονίζονται και σε έξοδο σε γνωστό κλαμπ των Ιωαννίνων. Εκεί ο Βαγγέλης είναι πολύ πίσω και ίσα που διακρίνεται. Τα παιδιά εξηγούν ότι ήταν σε άλλο τραπέζι και τον φώναξαν τελευταία στιγμή, γι' αυτό δεν φαίνεται καθαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα