Παραλαβή – παράδοση διοικήσεως στη ΣΕΘΑ

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον προαύλιο χώρο της Σχολής Εθνικής Αμύνης στην κυψέλη, η τελετή παραδόσεως – παραλαβής διοικήσεως της Σχολής από τον Αντιστράτηγο Ανδρέα Ηλιόπουλο στον νεοπροαχθέντα Αντιστράτηγο Δημήτριο Θωμαίδη, της τάξεως του 1982 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), ο οποίος προέρχεται από το Όπλο του Ιππικού-Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, ως προελέχθη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής που είναι το ιστορικό κτίριο

του Διοικητηρίου της ΣΣΕ, όταν αυτή ήταν εγκατεστημένη στο συγκεκριμένο χώρο και προτού μετεγκατασταθεί στις σημερινές εγκαταστάσεις της στη Βάρη Αττικής.

Η ΣΕΘΑ είναι το «πανεπιστήμιο» των Ενόπλων Δυνάμεων και προετοιμάζει τους αξιωματικούς όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη (και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων), προκειμένου ν’ αναλάβουν τα καθήκοντα επιτελών και διοικητών μειζόνων σχηματισμών στο εγγύς μέλλον. Στη Σχολή μπορούν να φοιτούν και ανώτεροι υπάλληλοι του Δημοσίου (από το ΥΠΕΞ ή την ΕΥΠ κ.λπ) καθώς και σπουδαστές από ξένες, φίλες και σύμμαχες, χώρες. Η Σχολή υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και ο εκάστοτε διοικητής της προέρχεται πάντα από τον Κλάδο του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σχολή Εθνικής Αμύνης


Συμφώνως με τα στοιχεία της ίδιας της ΣΕΘΑ, «η Σχολή από της ιδρύσεώς της αποδίδει «Επιτελείς Εθνικής Άμυνας», εφοδιασμένους με ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σύγχρονης αντίληψης επί του συντονισμού και της συνεργασίας σε θέματα Εθνικής Άμυνας.

Η ΣΕΘΑ ιδρύθηκε το 1950 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέμεινε μέχρι το 1952. Το 1952 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπου και λειτούργησε μέχρι το 1978 και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΑ» στη Νέα Ελβετία, μέχρι το 1984. Από το 1984 λειτουργεί στην παρούσα θέση δηλαδή στο παλαιό Διοικητήριο της ΣΣΕ, το Αβερώφειο Μέγαρο στο “Πεδίο του Άρεως” στην Αθήνα. Οι εγκαταστάσεις της ΣΣΕ παραχωρηθήκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για κάλυψη αναγκών των Δικαστηρίων, με εξαίρεση του Διοικητηρίου το οποίο τέθηκε στη διάθεση της ΣΕΘΑ από το ΓΕΕΘΑ. Το κτήριο έχει κατασκευαστεί από τον Ερνέστο Τσίλερ και μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποτελεί δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ. Σήμερα το κτήριο αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έμβλημα της Σχολής αναπαριστά την Αθηνά με το ρητό «Σοφία συν Τέχνη». Το ρητό αντιπροσωπεύει την αποστολή και το έργο της Σχολής, αφού η σοφία και η τέχνη του πολέμου θεωρούνται «απαραίτητα» εργαλεία που θα καταστήσουν τους σπουδαστές έτοιμους να ανταποκριθούν, ανά πάσα στιγμή, στα κελεύσματα των καιρών.»

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα