Πάνω από 200.000 κύριες συντάξεις στον "πάγο" έως και 2 χρόνια

Ξεπερνούν τις 200.000 οι κύριες συντάξεις σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, που βρίσκονται στην αναμονή έως και δύο χρόνια για να απονεμηθούν στους δικαιούχους. Εάν σε αυτές προστεθούν τόσο οι επικουρικές συντάξεις, όσο και η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος, τότε ο αριθμός των αιτήσεων απονομής που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 370.000.

Την «θλιβερή πρωτιά» στις κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή έχει το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό

ταμείο της χώρας, καθώς φτάνουν τις 89.000 οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Για περιπτώσεις μάλιστα, διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, ο χρόνος αναμονής πολλαπλασιάζεται. Ειδικά για τις πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπου υπάρχουν εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που σε αυτές εμπλέκεται το ΝΑΤ, ο χρόνος απονομής της σύνταξης μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα έτη. Αντίστοιχη είναι η αναμονή και στην καταβολή της επικουρική σύνταξη αλλά και του εφάπαξ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το κόστος για να απονεμηθούν όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, φτάνει έως και τα 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο ΙΚΑ υπάρχουν περίπου 89.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή από 12 μήνες, εάν το Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός φορέας απονομής της σύνταξης, έως 24 μήνες εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 30.000 οι αιτήσεις απονομής της σύνταξης που ακόμα δεν έχουν περατωθεί. Από αυτές περίπου 8.000 περιπτώσεις αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος χορήγησης της προσωρινής σύνταξης.

Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες, ανάλογα εάν υπάρχει ή όχι η περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης.. Άλλες 50.000 είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ, που βρίσκονται στην αναμονή για να απονεμηθούν. Στην περίπτωση των υποψήφιων συνταξιούχων - αγροτών, ο χρόνος αναμονής φτάνει τα δύο έτη. Στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων που ακόμα δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους, φτάνει τα 27.000 άτομα. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 - 24 μήνες, αν και το υπουργείο Οικονομικών, επιμένει ότι καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί η καθυστέρηση κατά το ήμισυ. Άλλες 7.200 αιτήσεις απονομής της σύνταξης βρίσκονται στην αναμονή 14 - 16 μήνες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), δηλαδή αφορούν περιπτώσεις μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων που αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, υπολογίζεται ότι περίπου 136.000 είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, μόνο στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με το χρονικό διάστημα αναμονής να κυμαίνεται από 2 έως και πάνω από 4 έτη. Στο σκέλος του εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), έχει περίπου 30.000 εκκρεμότητες, με το χρόνο απονομής να φτάνει έως τα δύο έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα