Ολόκληρο το χρονικό μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε πολιτικό θρίλερ οδηγείται η σημερινή μέρα, αφού από μία - σχεδόν - συνηθισμένη συνάντηση με τους δανειστές η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή την ίδια στιγμή που περπατά πάνω σε δρόμο που βγάζει σε... εκλογές.

Η "αρχή" έγινε έπειτα από την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία και

προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο κος Λαζαρίδης έδωσε το παρών στη διαπραγμάτευση και σε συνδυασμό με αυτήν του Σταύρου Παπασταύρου - ως σύμβουλος του πρωθυπουργού - προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ξεκαθαρίσει ότι στη συνάντηση δεν θα υπάρξουν κομματικοί εκπρόσωποι, αλλά μόνο κυβερνητικοί, έχοντας μάλιστα αρνηθεί ευθέως αίτημα για παρουσία ανθρώπου του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες.

Αποτέλεσμα ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης να αναγκαστεί να φύγει, αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Γκίκα Χαρδούβελη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το οποίο ενημέρωσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την παρουσία του βουλευτή επικρατείας εκεί. Έντονη ήταν τότε η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά μετά την κίνηση του Γκίκα Χαρδούβελη να τηλεφωνήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από το Υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά η κίνηση αυτή δημιούργησε "τριγμούς" στην εικόνα της συγκυβέρνησης, ενώ η Σοφία Βούλτεψη διαμηνύει πως το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι «αρραγές» και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα ή αποχωρήσεις.

Το πρωί της Τετάρτης, όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επικαλέστηκε ίωση και δεν παρευρέθη ούτε καν στο Υπουργείο σε αντίθεση με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη που πήγε κανονικά στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την τρόικα, αλλά και ο Σταύρος Παπασταύρου σε εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα η ξαφνική αδιαθεσία του Γκίκα Χαρδούβελη, δεν έπειθε κανέναν και φούντωνε τα σενάρια περί ρήξης που μάλιστα θα είναι ικανή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου, απόρροια του χθεσινού επεισοδίου.

Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνοντας τελικά στην Ηρώδου Αττικού και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με υψηλό πυρετό, όπως έγινε γνωστό. Φυσικά, η εμφάνιση αυτή , μόνο δεν καθησύχασε αυτούς που από την αρχή δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις τελευταίες εξελίξεις και έκαναν λόγο ένα άσχημο κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα το γεγονός πως ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στη συνάντηση ενώ το πρωί δεν πήγε στο Υπουργείο, επιβεβαίωναν τους φόβους τους. Φυσικά στη συνάντηση, παρόντες ήταν - εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη -, ο αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης αλλά και ο Σταύρος Παπασταύρου με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Αποχωρώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά "Ενημέρωσα τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πολύ καλά. Οι θέσεις μας είναι οι καλύτερες" ενώ συμπλήρωσε "Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ τώρα να σας πω περισσότερα". Μάλιστα, αναφερόμενος στον Χρύσανθο Λαζαρίδη και την αναστάτωση που προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά "Ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση είναι βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος". Βέβαια την ίδια στιγμή ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού , βουλευτής επικρατείας της ΝΔ και πρόσωπο- κλειδί των τελευταίων ωρών, Χρύσανθος Λαζαρίδης, σε συνομιλία του έξω από το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε: «Δεν εκδιώχθηκα από το χθεσινό ραντεβού. Έχω στοχοποιηθεί και βάλλομαι». Παραλλήλως εκτίμησε ότι «πολλοί εκτός Ελλάδος και λίγοι εντός δεν θέλουν να βγούμε από το Μνημόνιο» επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως «να μη χρειαστούμε άλλα χρήματα από τους δανειστές». Ο κ. Λαζαρίδης σήμερα βρέθηκε στο υπ. Οικονομικών όπου συμμετείχε στη σύσκεψη της τρόικας με τον υπ. Ανάπτυξης Ν. Δένδια για τα «κόκκινα δάνεια».

Τελικά - και λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα κρίσιμο 24ωρο για την Ελλάδα - μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κάνει γνωστό πως η κυβέρνηση τη Δευτέρα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Όπως είναι γνωστό η συζήτηση σύμφωνα με το Σύνταγμα θα διαρκέσει τρεις μέρες με την ψηφοφορία να γίνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας, ενώ η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αντώνης Σαμαράς θα κλείσει την σεναριολογία για τον Πρόεδρο και θα ανοίξει επισήμως η διαδικασία το νέο έτος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά - όπου αποφασίστηκε το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - δήλωσε τα εξής: "Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο" ενώ συμπλήρωσε "Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα".

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την κίνηση του θέλησε να προλάβει πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανώτατη κυβερνητική πηγή αποσυνδέει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα