Οι οδηγίες του αρχισυντάκτη του Reuters προς τον Τσίπρα...

Τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν θέλει να κάνει… καλή εντύπωση στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, δίνει με άρθρο του ο αρχισυντάκτης του Reuters, Hugo Dixon.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, πρώτη δουλειά για τον νικητή των εκλογών θα είναι ο συμβιβασμός. «Τα καλά νέα

είναι ότι ο νικητήριος λόγος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ήταν αρκετά συμφιλιωτικός. Τα κακά νέα είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα δεξιό αντιμνημονιακό κόμμα, ως κυβερνητικό εταίρο», σημειώνει ο Dixon.

Όσο για το τι θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, πρώτη της προτεραιότητα, σημειώνεται, θα είναι να ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στα τέλη του Φεβρουαρίου. Εάν το κάνει αυτό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της εκροής καταθέσεων.

Από την πλευρά τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκταση του προγράμματος για αρκετούς μήνες «εάν ο κ. Τσίπρας το ζητήσει ευγενικά», σημειώνει ο δημοσιογράφος, ώστε να υπάρξει μια σωστή συζήτηση για τη νέα συμφωνία.

Επίσης, ο Dixon εκτιμά ότι οι υπόλοιποι ξένοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν το αίτημα του κ. Τσίπρα να συζητηθούν τα σχέδιά του σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου και όχι με την τρόικα. «Η τρόικα θα πρέπει τελικά να εμπλακεί, αλλά θα είναι σαν να δείχνουν κόκκινο πανί στον ταύρο εάν επιμείνουν στην εμπλοκή της από την αρχή, με δεδομένο πόσο μισητή είναι στην Ελλάδα», αναγνωρίζει ο αρθρογράφος.

Βέβαια, οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν αυτή τη στάση με την προϋπόθεση ότι και ο κ. Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε εμπρηστικές κινήσεις πριν από τη συνάντησή του με τους άλλους ηγέτες. «Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να τους φέρει προ τετελεσμένων, περνώντας μία αύξηση στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις ή προχωρώντας στην επαναπρόσληψη απολυμένων δημόσιων υπαλλήλων. Τέτοια πράγματα θα πρέπει να αφεθούν για τη διαπραγμάτευση», τονίζεται.

Επίσης, ο Dixon προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφύγει τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιούσε προεκλογικά. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, που αναμένεται να γίνει υπουργός Οικονομικών, πρέπει να προσέχει το στόμα του», τονίζει, υπενθυμίζοντας δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας που τον ήθελε να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Juncker θα πρέπει να… καεί στην κόλαση. «Δεν είναι αυτός ο τρόπος να κερδίσει κανείς φίλους και να επηρεάσει τον κόσμο», τονίζει ο Dixon.

Μετά από αυτά, συνεχίζει, σειρά θα έχει η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τώρα ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα του χρέους, αλλά τη σύνδεση της εξυπηρέτησής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αφήνουν να φανεί ότι θα μπορούσαν να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει.

Σε ό,τι αφορά τα πιο βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να επιτραπεί στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, εφόσον έχει δεσμευτεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, που θα προκύψει τον Ιούνιο, όταν η χώρα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός και εάν υπάρξει νέος δανεισμός από την Ευρωζώνη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τον Dixon, εάν ο κ. Τσίπρας ασχοληθεί σοβαρά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των ολιγαρχών, τότε θα κερδίσει την εύνοια των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Αλλά εάν επιμείνει να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τότε θα προκαλέσει την οργή τους.

Επιπλέον, εάν δείξει καλή διάθεση σε άλλους τομείς, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να του δώσουν ένα έκτακτο κονδύλι φέτος, για να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια. Και ενδεχομένως θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κατεβάσει κάπως το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Έτσι, καταλήγει ο Dixon, υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, έστω και εάν αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει μία «κωλοτούμπα». «Πολλοί από τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, θα τον κατηγορήσουν τότε ότι πρόδωσε το σκοπό τους. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν είναι προετοιμασμένος να υποφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά εάν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προετοιμασμένος να συμβιβαστεί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών. Εάν ο κόσμος σε αυτή την περίπτωση αναγκάσει την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση, αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Διαφορετικά, την περιμένει η δραχμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα