Οι αλλαγές του ενιαίου ΦΠΑ

Ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για εφαρμογή ΦΠΑ δύο συντελεστών, ενός χαμηλού για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και ενός ενιαίου για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια εξετάζεται ένας ενιαίος συντελεστής από 18% έως 20% και ένας χαμηλός συντελεστής 8%-10%. Αναφορικά με παλαιότερες σκέψεις αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ και όπως είχε υπολογιστεί από το 2014, η επίπτωση εφαρμογής ενός

ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% και αντίστοιχου χαμηλού στο 9% θα οδηγούσε σε αύξηση του τιμαρίθμου μεταξύ 2,4% έως 2,6% και περίπου 4,5% στη διατροφή. Οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ. εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά στα τρόφιμα σε περίπτωση που ενταχθούν στον ενιαίο, αντί του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ.

Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε σε κάθε μεταβολή φόρων η αγορά, λόγω "ακινησίας", συνήθως απορροφά οριακές αυξήσεις.

Τα τρία διαφορετικά σενάρια μας δίνουν μία πρώτη προσέγγιση, αλλά με σχετική απόκλιση σε βασικούς κλάδους κατανάλωσης, εφόσον δεν γνωρίζουμε αναλυτικά τις αλλαγές στις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την τελική διαμόρφωση της πρότασης, ώστε να μετρήσουμε ακριβώς και να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε αρνητικοί σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο του σημερινού 23%, που θα συνοδεύεται βεβαίως με ένα πολύ χαμηλό συντελεστή. Ωστόσο, μας απασχολεί ιδιαίτερα τι θα επιφέρει ο ενιαίος συντελεστής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Παρά το γεγονός οτι το ραντεβού με τον ΦΠΑ μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ θα επικαιροποιεί συνεχώς και πολύ προσεκτικά τη σχετική μελέτη, για όλους τους κλάδους του εμπορίου, της διατροφής και των υπηρεσιών, καθώς και των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, ωστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Τέλος θεωρούμε σωστή την απόφαση, οποιαδήποτε μεταβολή στο υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ, να εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου

Keywords
Τυχαία Θέματα