Ο Σγουρός επιστρατεύει Τσουκάτο!

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Στα παλιά του «λημέρια» φαίνεται πως έχει αποφασίσει να επιστρέψει ο άλλοτε πανίσχυρος «στρατηγός» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος. Συγκεκριμένα, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρεί μια ολική επαναφορά στην πολιτική, μακριά από τις παλιές δικαστικές περιπέτειές του εξαιτίας της εμπλοκής του στο πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens, που συντάραξε την Ελλάδα πριν από πέντε περίπου χρόνια.
Σύμφωνα

με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Τσουκάτος έχει ενταχθεί στο επιτελείο του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, παρέχοντάς του πολιτικές συμβουλές και συμμετέχοντας ενεργά στη χάραξη της στρατηγικής του, αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, οπότε ο κ. Σγουρός θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Εξάλλου, ο Αρκάς πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποτυχία του να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές του 2004, δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, συνεργαζόμενος με εταιρείες ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.

ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ. «Είναι από τα λίγα πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν να οργανώνουν μια επιτυχημένη στρατηγική και μια έξυπνη καμπάνια ενός υποψηφίου, είτε πρόκειται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή», αναφέρει άνθρωπος που είχε συνεργαστεί μαζί του και ξέρει από πρώτο χέρι τις ικανότητές του. «Προφανώς ο κ. Σγουρός εκτίμησε την εμπειρία του από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Κώστα Σημίτη και γνωρίζοντάς τον εδώ και χρόνια ζήτησε τη συνδρομή του για τις επόμενες εκλογές, που δεν θα είναι εύκολες γι’ αυτόν», προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσουκάτος έχει αναμειχθεί και με τα οργανωτικά του συνδυασμού του νυν περιφερειάρχη, ενώ έχει ξεκινήσει επαφές με παλιούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια του κ. Σγουρού. «Το όνομα του Θόδωρου έχει ακόμα επιρροή στους ΠΑΣΟΚους, έστω και αν ορισμένοι από αυτούς έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει παλιό «πράσινο» στέλεχος, που θυμάται τη διαδρομή του πρώην βουλευτή στο κόμμα.

ΣΚΙΑ... Ο Θ. Τσουκάτος εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο το 1990, όταν ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας συνάντησε για πρώτη φορά τον κ. Σημίτη σε μια κομματική σύσκεψη. Από τότε ο φαρμακοποιός στο επάγγελμα, «γιος του μπακάλη από το Λεωνίδιο» όπως ο ίδιος υπερηφανεύεται να λέει σε φιλικές του συντροφιές, και αφού νωρίτερα είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του στο ακροαριστερό ΕΚΚΕ, έγινε το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού, αποτελώντας σημαντικό κρίκο στο σύστημα διακυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε μετά το 1996 με την άνοδο του κ. Σημίτη στην εξουσία.
Οσοι ξέρουν καλά τα πολιτικά παρασκήνια εκείνης της περιόδου θυμούνται πως από το 1993 έως το 1994 ο κ. Τσουκάτος με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα δημιούργησε έναν συμπαγή εσωκομματικό μηχανισμό στελεχών, στον οποίο στηρίχθηκε η επικράτηση Σημίτη. Ετσι, στις 18 Ιανουαρίου 1996, και αφού είχαν προηγηθεί συνεχείς εσωκομματικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, στις οποίες ο κ. Τσουκάτος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας. Η συνέχεια ήταν το ίδιο θριαμβευτική για τον Αρκά πρώην βουλευτή, καθώς τον Ιούνιο του 1996, στο τέταρτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απώλειας του ιδρυτή του κόμματος, ο κ. Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Αντίστοιχη ήταν και η συμβολή του τον Μάρτιο του 1999 στο πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τα πρώτα όμως σημάδια αμφισβήτησης του τότε προέδρου του κόμματος να είναι ορατά από τη βάση. Χαρακτηριστική ήταν η αποχώρηση του Μανώλη Δασκαλάκη με το μήνυμα «Κόμμα και κράτος, Θεόδωρος Τσουκάτος». Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους στη σχέση μεταξύ των δύο στενών συνεργατών, καθώς ο Θ. Τσουκάτος απομακρύνθηκε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του 2000, στις οποίες βέβαια εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον ίδιο, που αρκετοί θεωρούν ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει, ήταν όταν ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Siemens, που ξέσπασε το 2008. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο κ. Τσουκάτος προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα με τη δημόσια παραδοχή του ότι το 1999 είχε λάβει από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens 1 εκατ. μάρκα. Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη επανέλαβε και τον Φεβρουάριο του 2010 στην Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που είχε συσταθεί για το εν λόγω σκάνδαλο. «Οι χορηγίες από ιδιώτες στα κόμματα είναι παλιά και σε όλους γνωστή, καθιερωμένη πρακτική. Την κληρονόμησα, δεν την καθιέρωσα», δήλωσε τότε. Μάλιστα, στο υπόμνημά του, που ανέγνωσε ενώπιον της επιτροπής, κατηγόρησε τα κόμματα «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειράν ετών».
Εναν χρόνο μετά, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) έπειτα από την απολογία του στον τέταρτο ειδικό ανακριτή, στην οποία υποστήριξε ότι το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα ήταν οικονομική ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ, κάτι που βεβαιώνουν τόσο ο ισολογισμός του 1999 όσο και η κατάθεση του πρώην ταμία του κόμματος, Σπύρου Αυγερινού.

Φωτογράφος η Πόπη

Μπορεί ο κ. Τσουκάτος να δείχνει πως θέλει να επιστρέψει στην πολιτική, η σύζυγός του, ωστόσο, η οποία ήταν ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει άλλους δρόμους. Συγκεκριμένα, η Πόπη Τσουκάτου ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την τέχνη της φωτογραφίας. «Μέσα από προσωπικές διαδρομές σε ασύμβατους και αντικρουόμενους επαγγελματικούς χώρους, μέσα από βάσανα και την εμπειρία, μέσα από φιλίες και προδοσίες ανακάλυψα έναν άλλο τρόπο προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας. Τον φωτογραφικό φακό. Οχι για να συλλάβω τη στιγμή, αλλά για να εκφράσω συναισθήματα», αναφέρει η ίδια στο καλλιτεχνικό της βιογραφικό, δείχνοντας ότι έχει πάρει πολύ στα σοβαρά τη νέα ενασχόλησή της.
Από το 2009, μάλιστα, έχει κάνει τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, ενώ ακόμα και τώρα έργα της πωλούνται σε μορφή πόστερ σε αρκετά αμερικανικά e-shops, με τιμή που δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα