Ο ιστορικός ρόλος της Μέρκελ

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Μετά την ένταση ,τις απειλές και τα τελεσίγραφα από τον Β. Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκαρντ έρχεται η αναμονή και κυρίως η προσδοκία . Η προσδοκία για μια πολιτική πρωτοβουλία από την Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ η οποία εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει δράση παρά την δυστοκία των τεχνικών κλιμακίων που εμφανίζονται ανέτοιμα να καταλήξουν κάπου.

Τα

επόμενα εικοσιτετράωρα είναι σίγουρα από τα πιο καθοριστικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης αφού και οι δυο πλευρές έχουν φτάσει στα όρια τους. Για να είμαστε ακριβής οι εταίροι και δανειστές μάλλον έχουν… «ξεφύγει» αφού επανέφεραν στις συζητήσεις το θέμα των απολύσεων και το πάγωμα του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για την επαναναπρόσληψη 4.000 εργαζομένων ενώ ζητούν και νέα επώδυνα μέτρα .

Τις τελευταίες ώρες πάντως οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Αγκελα Μέρκελ την Δευτέρα στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση για την άρση του αδιεξόδου συνδέοντας την άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης για το οποίο πολύ Ευρωπαίοι λένε ότι είναι δυσοίωνο.

Προκειμένου λοιπόν να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον Ευρωπαϊκό θεσμό στην πράξη η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν αποκλείεται να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση δίνοντας την βοήθεια που θέλει η Ελλάδα και στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους ευρωσκεπτικιστές ότι αυτή είναι παρούσα στην διαδικασία διάσωσης της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ο οποίος αγωνιά μήπως επί προεδρίας του ναυαγήσει ο θεσμός της Ε.Ε.

Μέσα λοιπόν σε αυτό τον βεβαρημένο Ευρωπαϊκό περίγυρο η Ελληνική κυβέρνηση περιμένει μια κίνηση από την πλευρά των εταίρων αφού το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι επιπλέον υποχωρήσεις δεν προτίθεται να κάνει. Ότι και αν σημαίνει αυτό….

Keywords
Τυχαία Θέματα