Ο Έλληνας που αποκάλυψε τη σφαγή 23.000 δελφινιών ετησίως

Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Σήμα κινδύνου για τα δελφίνια που αιχμαλωτίζονται και σφαγιάζονται κάθε χρόνο στις ακτές της Ιαπωνίας, εκπέμπει ο Ελληνοαμερικανός φωτογράφος και σκηνοθέτης Λουί Ψυχογιός.

Ο γνωστός ακτιβιστής είναι εκείνος που αποκάλυψε τη μαζική σφαγή δεκάδων χιλιάδων ρινοδέλφινων, στην Ιαπωνία, στα πλαίσια του ετήσιου κυνηγιού, όπου κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός θαλάσσιων θηλαστικών παγιδεύεται. Τα πιο όμορφα πωλούνται σε θεματικά πάρκα και ενυδρεία ενώ τα υπόλοιπα θανατώνονται

και το κρέας τους προωθείται στην αγορά.

Πρόκειται για μια από τις πιο απάνθρωπες παραδόσεις παγκοσμίως που λαμβάνει χώρα στο ψαροχώρι Ταϊτζί του Ειρηνικού ωκεανού και η οποία ήρθε θεαματικά στο προσκήνιο το 2009 μέσα από το ντοκιμαντέρ του κ. Ψυχογιού.

Ο Σπαρτιάτης στην καταγωγή δημιουργός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Ορμός» (Τhe Cove), αναγκάστηκε μαζί με την ομάδα του να μεταμφιεστεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός από την τοπική αστυνομία μιας και ο κόλπος Ταϊτζί φρουρείται από φύλακες που απαγορεύουν την φωτογράφιση ή την καταγραφή. Το φιλμ απέσπασε 60 βραβεία και το 2010 τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Τα γυρίσματα

Το φιλμ κινηματογραφήθηκε μυστικά τις νύχτες και τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι συνεργάτες του εξοπλίστηκαν με στρατιωτική τεχνολογία και θερμικές κάμερες προκειμένου να συλλέξουν το απαραίτητο υλικό. Τα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και επικίνδυνα και δεν ήταν λίγες οι φορές που η αστυνομία απειλούσε πως θα τους συλλάβει. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το φιλμ ήταν ιδιαίτερα σκληρό και έκτοτε ο Λουί Ψυχογιός θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα. « Κάθε λεπτό που περνούσε ήμασταν αντιμέτωποι με τη σύλληψη αλλά είχαμε συνειδητά αποφασίσει να προχωρήσουμε ως το τέλος και να αποκαλύψουμε την κτηνωδία που λαμβάνει χώρα στον κόλπο Ταϊτζί. Ήταν φρικιαστικό να βλέπουμε τους ψαράδες να σκοτώνουν τα δελφίνια μπροστά στα μάτια μας και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όταν στη συνέχεια ανακαλύψαμε πως το κρέας τους προωθείται στα σχολεία και το καταναλώνουν οι μαθητές, τρομοκρατηθήκαμε», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Λουί Ψυχογιός.

Ο Λουί Ψυχογιός με τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του "The Cove".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρέας των δελφινιών είναι ιδιαίτερα τοξικό για την υγεία των ανθρώπων μιας και περιέχει υδράργυρο σε ποσότητες επικίνδυνες για παιδιά και εγκύους. « Στην αγορά της Ιαπωνίας δεν αναγράφεται η τοξικότητα του κρέατος δελφινιού ενώ πολλές φορές πουλιέται ως κρέας φάλαινας που είναι και πιο ακριβό», υπογραμμίζει.

Κινητοποίηση

Ο ομογενής σκηνοθέτης ενημερώθηκε πρώτη φορά για τη σφαγή των θαλάσσιων θηλαστικών στην Ιαπωνία το 2005 από τον εκπαιδευτή δελφινιών και ακτιβιστή Ρικ Ο Μπάρι, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ και ο άνθρωπος που εκπαίδευσε τα πέντε θηλαστικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τηλεοπτική σειρά «Φλίπερ το δελφίνι». «Ιδρύσαμε μαζί τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Οceanic Preservation Society» , με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει στους ωκεανούς που αποτελούν το 70% της γης», μας λέει. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ο Λουί Ψυχογιός ετοιμάζεται να κινηματογραφήσει με την ομάδα του και δεύτερο ντοκιμαντέρ αναφορικά με το κυνήγι των δελφινιών στην Ιαπωνία.

«Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο το έγκλημα που συντελείται εκεί, να ενημερώσουμε, να κινητοποιήσουμε και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το περιβάλλον ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα», αναφέρει τονίζοντας πως και η χώρα μας θα πρέπει να λάβει μέρος στον αγώνα για τη διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών. «Στην αρχαία Ελλάδα οποιαδήποτε απόπειρα κακοποίησης δελφινιών τιμωρούταν με θάνατο μιας και αποτελούσαν όχι μόνο διασώστες ναυαγών αλλά δίδασκαν τους ανθρώπους το σεβασμό στη ζωή και τον φυσικό κόσμο», εξηγεί.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό, για να εκλείψει το φαινόμενο της θανάτωσης τω δελφινιών, πρέπει να τελειώσει πρώτα η βιομηχανία αιχμαλωσίας σε ενυδρεία και θεματικά πάρκα. Όπως λέει, όσα δελφίνια δεν σκοτώνονται , πωλούνται σε πάρκα αναψυχής με τις τιμές να κυμαίνονται από 30.000 έως 150.000 δολάρια. «Όταν ο κόσμος σταματήσει να επισκέπτεται τέτοιου είδους πάρκα, τότε θα παύσει και η εμπορία των θαλάσσιων θηλαστικών», καταλήγει.

Δείτε το πολυβραβευμένο ντοκιμεντέρ με ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο που ακολουθεί:



Keywords
Τυχαία Θέματα