Ο Μπαλτάκος "έφαγε" το Φαήλο

Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ[email protected] –ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η παράπλευρη απώλεια της υπόθεσης Μπαλτάκου δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος -λόγω της φύσης της υπόθεσης- από τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος προοριζόταν για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το Μαξίμου τον «απέσυρε» στο παραπέντε.

Με εθνικιστικές τάσεις που ποτέ δεν έκρυψε, ο Φαήλος Κρανιδιώτης

ήταν βέβαιο σχεδόν ότι θα έπαυε να έχει θεσμικό πολιτικό ρόλο, όπως αυτόν που θα του εξασφάλιζε η υποψηφιότητά του. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το βίντεο Κασιδιάρη και η συνομιλία του βουλευτού της Χρυσής Αυγής με τον Τάκη Μπαλτάκο, αφού πλέον η… αποκατάσταση της ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ. ήταν το ζητούμενο. Ενδεχομένως και κάποια ανοίγματα Σαμαρά προς το Κέντρο.

Ετσι, τώρα θα αρκεστεί στην πολύ μαχητική αρθρογραφία του από τις σελίδες της εφημερίδας «Δημοκρατία» -απ’ όπου κατακεραυνώνει ό,τι αριστερό, αυθεντικό ή υποκριτικό, «πετάει και κολυμπάει»- και από τα λεγόμενα social media, απ’ όπου εξαπολύει μύδρους, που, πολλές φορές, στην υπερβολή τους υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Ομως για τον Φαήλο, που πιστεύει στο τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», το στριπ τηζ των αριστεριζόντων -έχει μεγαλύτερη ανοχή και κατανόηση στο ΚΚΕ- δεν έχει όρια ευπρέπειας.

ΑΜΒΛΥΝΣΗ. Η αποκαθήλωση του Φαήλου μαζί με την αναγκαστική παραίτηση Μπαλτάκου θεωρείται αφετηρία άμβλυνσης των δεξιών χαρακτηριστικών της Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτός ο παραμερισμός των σκληρών δεξιών στοιχείων του κόμματος αποτέλεσε συνειδητή τακτική ή προέκυψε εκ των γεγονότων. Μάλλον το δεύτερο συνέβη, υπό την πίεση μάλιστα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προφανώς στη συνομιλία που είχε με τον κ. Σαμαρά έθεσε και αυτό το θέμα, διότι άλλο πράγμα να έχουν υπηρετήσει, διαχρονικώς, οι Ελληνες σοσιαλιστές δεξιές πολιτικές και άλλο να συγκυβερνούν, όπως λένε, με ένα κόμμα που στις τάξεις του διαθέτει στελέχη ιδεολογικώς παρεξηγήσιμα.

Προέχουν τα επιφαινόμενα. Αλλωστε, το είχε «απαιτήσει» και ο Χρήστος Πρωτόπαπας και την αξίωση αυτή μάλιστα την είχε μεταφέρει σε τηλεοπτικό διάλογο που είχε με τον Φαήλο Κρανιδιώτη η Αφροδίτη αλ Σάλεχ, με αποτέλεσμα ο πρώτος να τη ρωτήσει αν «πρωί-πρωί θέλει να της στείλει μία πίτσα και έναν καφέ...»!

Ενδιαφέρον έχει το πώς θα αντιμετωπίσει ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της Ν.Δ. την εξέλιξη αυτή, της αποβολής δηλαδή στελεχών που αναμφισβήτητα εκφράζουν ένα τμήμα του νεοδημοκρατικού κόσμου, ειδικώς στον νότο της Πελοποννήσου, ο οποίος, με έντονα αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, ευφραινόταν με τις ατάκες του Φαήλου, όπως αυτή που έγραψε στο twitter απευθυνόμενος στον Πέτρο Τατσόπουλο: «Μόλις μου επετέθη στη ΝΕΤ ο “μπαρμπα-Θωμάς” Τατσόπουλος. Ω, μον ντιέ! (για τον Τατσόπουλο) Παρακαλώ, όποιος ξέρει τη διεύθυνσή του να του στείλω 5 ευρώ να πάει να κουρευτεί σε Πακιστανό κουρέα».

Πέρα όμως από το πρόβλημα που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί στη Ν.Δ. από συγκεκριμένους ψηφοφόρους της, η θέση στο περιθώριο των σκληρών δεξιών έως ακροδεξιών στελεχών της έχει ενδιαφέρον -μια και διανύουμε προεκλογική περίοδο και βεβαίως καραδοκούν και οι ΑΝ.ΕΛ., με τις δικές τους πατριωτικές κορώνες, ανάλογες με αυτές του Φαήλου Κρανιδιώτη- ποια θα είναι η τακτική της Ν.Δ.

Πώς δηλαδή και από πού θα υποκαταστήσει η Ν.Δ. τυχόν απώλειες από τον σκληρό δεξιό πυρήνα των ψηφοφόρων της, δεδομένου μάλιστα ότι όλο αυτό το διάστημα, όπως ομολόγησε και ο κ. Μπαλτάκος, ένας από τους στόχους του Μαξίμου ήταν πώς να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που είχαν κατευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή, όντας σκληροί μεν δεξιοί, όχι όμως και ναζιστές.

Οταν, με άλλα λόγια, ένα κόμμα επί σειρά μηνών επικροτεί τις ακραίες απόψεις του Φαήλου Κρανιδιώτη, υπομειδιώντας μάλιστα με τις ευφάνταστες ατάκες του και την επιχειρηματολογία του, που ανέσυρε όμως τις μνήμες του Εμφυλίου, είναι φυσικό να δημιουργεί το κόμμα αυτό κλίμα όσον αφορά στους ψηφοφόρους στους οποίους θέλει πρωτίστως να βασισθεί. Διότι ούτε βεβαίως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «κεντροποιεί» τη Ν.Δ., αλλά ούτε και η μέχρι σήμερα στάση των στελεχών που σήμερα αποβάλλει, όπως ο Κρανιδιώτης, μπορούσε να θεωρηθεί ότι έβαζε τις βάσεις για το άνοιγμα που ενδεχομένως θέλει τώρα να κάνει το Μαξίμου προς το Κέντρο! Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήταν από τους πρώτους, μετά την εκλογή Σαμαρά, που είχε λοιδορήσει τον μεσαίο χώρο, τους εκπροσώπους του οποίου -ή μήπως και τους ψηφοφόρους του χώρου;- τους είχε χαρακτηρίσει... ντιντήδες!

Ο ΟΤΣΑΛΑΝ. Δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Φαήλος Κρανιδιώτης είναι πρόεδρος του εθνικοπατριωτικού Δικτύου 21, την ίδρυση του οποίου, πριν από 17 χρόνια, είχε χαιρετίσει ο σημερινός πρωθυπουργός ως «πολυσήμαντο γεγονός»! Ηταν τότε που στελέχη του Δικτύου αρθρογραφούσαν κατά του Κώστα Καραμανλή, επειδή αυτός είχε κάνει δηλώσεις για τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη!

Αγέρωχος δεξιός τσαμπουκάς, προκειμένου να αφυπνίσει, όπως ο ίδιος λέει, τον πατριωτισμό των Ελλήνων, ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει το δικό του κοινό, τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά του οποίου αρέσκονται στο να ακούουν ή να διαβάζουν ατάκες όπως αυτή που έγραψε για την κ. Δούρου, μετά το επεισόδιο στο στούντιο με τον Ηλία Κασιδιάρη, δίνοντας μάλιστα και... γενικές συμβουλές προς τη Χρυσή Αυγή: «Πρώτον, δεν βαράμε γυναίκες. Ποτέ. Ακόμη κι αν μας προκαλούν ή επιτίθενται. Δεν κάνω πλάκα. Δεύτερον, στη Δούρου δεν πάει το wet look. Οταν δίνει συνεντεύξεις στα μεμέτια και “γλύφει” τον Ερντογάν ή μιλάει για “ανοικτά κέντρα μεταναστών” και όλα αυτά τα ψυχεδελικά που λένε οι συριζαίοι, εκτίθεται μόνη της. Είναι αρκετά αυτά για να την κάνεις “βίδες” πολιτικά. Δεν χρειάζονται μπινελίκια, φάπες ή κατάβρεγμα. Προς τι λοιπόν να της επιτρέπει κανείς να παριστάνει την “ηρωίδα”;».

Keywords
Τυχαία Θέματα