Νέο πρωτάθλημα: Ποιες είναι οι αλλαγές στη διαιτησία

Ενώ άρχισαν να εκπέμπονται παραφιλολογία και αρνητικές εικόνες πού δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα…

Ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και η παραφιλολογία πού έχει αναπτυχθεί γύρω από την λειτουργία της διαιτησίας, μετά τις αλλαγές πού έχουν αποφασιστεί, οργιάζει.

Οι ανακατεμένες έννοιες, περίπλοκες διαδικασίες, μπερδεμένες αρμοδιότητες και διάφορες απίθανες και φανταστικές ως επί το πλείστον «δυσλειτουργίες» πού αναπτύσσονται, σχηματίζουν βαθμιαία το παζλ μιάς αρνητικής εικόνας – μέλι στο ψωμί

εκείνων πού σε μόνιμη βάση προβάλλουν την διαιτησία σαν άλλοθι για την δική τους ανικανότητα και αδυναμία.

Διαβάζουμε και ακούμε, μεταξύ άλλων ότι «η διαιτησία πάει στη Σούπερ Λίγκα», ότι «θα έρθει ξένος αρχιδιαιτητής», ότι «η ΕΠΟ πέταξε την καυτή πατάτα της διαιτησίας» και διάφορα τέτοια αφοριστικά, πού όμως δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, αλλά απλά στρεβλώνουν την εικόνα της.

Ιδού λοιπόν μερικές αλήθειες για το πώς θα λειτουργεί φέτος η διαιτησία και στις τρείς – λεγόμενες – εθνικές κατηγορίες.

Α ) «Η ΕΠΟ δίνει τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα»

Η αλήθεια είναι ότι η θεσμική λειτουργία, ο έλεγχος και η εποπτεία της, παραμένουν στην ΕΠΟ. Εκείνο πού αναλαμβάνουν η Σούπερ Λίγκα και η Φούτμπολ Λίγκα, είναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ των διαιτητών στους αγώνες των πρωταθλημάτων τους.

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, με πρόεδρο τον σύμβουλο της ΕΠΟ κ. Καραμελίδη ( ο ίδιος πού ήταν και πέρυσι παραμένει ) και ένα αναπληρωτή πρόεδρο, πού θα οριστεί από το ΔΣ της ΕΠΟ, θα έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά την τήρηση των Κανονισμών και την εποπτεία της σωστής λειτουργίας των οργάνων.

Β) «Θα έρθει ξένος αρχιδιαιτητής».

Αρχιδιαιτητής, δεν θα υπάρχει. Ο όρος είναι αδόκιμος και πλασματικός. Η αλήθεια είναι ότι η Σούπερ Λίγκα θα αποφασίσει να αναθέσει ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ των διαιτητών των αγώνων του πρωταθλήματός της σε ΞΕΝΟ παράγοντα της διαιτησίας. Το ποιος θα είναι αυτός, θα αποφασίσει το ΔΣ του συνεταιρισμού, το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όπως και να έχει, ο ξένος πού θα αναλάβει αυτό το καθήκον θα είναι μέλος της ΚΕΔ, μαζί με τον ΕΛΛΗΝΑ παράγοντα της διαιτησίας πού θα ορίσει το ΔΣ της Φούτμπολ Λιγκ, ο οποίος θα ορίζει τους διαιτητές των αγώνων της Β’ Εθνικής.

Τα καθήκοντα των δύο είναι συγκεκριμένα και δεν ξεπερνούν τα όρια πού προβλέπει το Καταστατικό της ΕΠΟ και τα διεθνώς ισχύοντα. Δηλαδή, θα ορίζουν διαιτητές και παρατηρητές σε όλους τους αγώνες, αφού πρώτα θα συμβουλεύονται τις εκθέσεις των παρατηρητών.

Γ ) Οι διαιτητές δεν τιμωρούνται.

Πράγματι, δεν προβλέπονται τιμωρίες διαιτητών, αλλά μόνον αποκλεισμός τους από επόμενους αγώνες, πάντα ανάλογα με την βαθμολογία των παρατηρητών. Εάν η βαθμολογία είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο στάνταρ, ο διαιτητής δεν θα ορίζεται σε αγώνες, όσο διάστημα απαιτείται.

Δ ) Τον παράγοντα της διαιτησίας πού θα αναλάβει τους ορισμούς στους αγώνες Γ’ Εθνικής, θα ορίσει το ΔΣ της ΕΠΟ.

* Η προσπάθεια πού γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι να έχει τελειώσει το θέμα με τις προσλήψεις των νέων υπεύθυνων ορισμών διαιτητών, μέχρι την 1η Αυγούστου, αν και η εκλογική γενική συνέλευση της Σούπερ Λίγκας, όπου και θα εκλεγεί η νέα διοίκηση, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, θα είναι ο νυν κ. Σπύρος Καλογιάννης και ο πρώην γγΑ κ. Στέλιος Σφακιανάκης.

Μανώλης Γαβαθιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα