Μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εναντίον της Τουρκίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει άμεσα όλες τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι Υπουργοί

Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Hassan Shoukry και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι συμμετείχαν σε τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Καλούν επίσης την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Ο Κύπριος Υπουργός εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν από κοινού ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον κάποιου κράτους, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την συνεργασία.

Αποφάσισαν, επίσης, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής. Υπογράμμισαν ότι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που έχει προγραμματίσει εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

Υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευση και τον σεβασμό των Κυβερνήσεών τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία, προς όφελος των λαών της περιοχής, υπηρετούνται καλύτερα μέσω της προσχώρησης όλων των εμπλεκομένων χωρών στις καλά εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου.

Οι τρεις Υπουργοί επαναδιατύπωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν σε περιφερειακό επίπεδο η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκύπτει από τις σχετικές με την εξόρυξη υδρογονανθράκων δραστηριότητες."

Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να φτάσει στην περιοχή φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η φρεγάτα, η οποία θα αντικαταστήσει πυραυλάκατο που ήδη έπλεε στην περιοχή, καθώς και ένα υποβρύχιο, το οποίο θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Κανένα πολεμικό πλοίο του ελληνικού στόλου στην Κύπρο!

Νέα πρόκληση! Tουρκικό υποβρύχιο εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη στις τουρκικές προκλήσεις

Και δεύτερο τουρκικό πολεμικό στην κυπριακή ΑΟΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα