Μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Σαμαρά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ενα «ακριβό» δώρο που θα επιβαρύνει, ωστόσο, τον κρατικό κορβανά, έκανε λίγο πριν το Πάσχα ο Αντώνης Σαμαράς στον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που του παρέχει τόσα χρόνια, όντας στρατηγικός του σύμβουλος. Ο λόγος για τον διορισμό του στο Κοινοβούλιο, που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου μέσα από τις σελίδες της Εφημερίδας της

Κυβερνήσεως.

«Με την 4994/3057/6-4-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, προσλαμβάνεται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης του Αλεξάνδρου, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού́ και Καποδιστριακού́ Πανεπιστημίου Αθηνών και έχων αρίστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ως Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σε υπάρχουσα κενή θέση μετακλητού υπάλληλου, η οποία μπορεί να καλύπτεται με Ειδικό Σύμβουλο. Ο προαναφερόμενος θα υπάγεται στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του υπό την καθοδήγησή του, μέσα στον κύκλο των γνώσεων και της εμπειρίας του»

αναφέρεται μεταξύ άλλων στο επίσημο έγγραφο, ενώ, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπογραμμίζεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές «που θα καταβάλλονται στον προαναφερόμενο Ειδικό Σύμβουλο καθορίζονται ως ισόποσες με τις αποδοχές των Ειδικών Συμβούλων των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών και των Γενικών Γραμματέων, στην κατηγορία που αντιστοιχούν τα τυπικά του προσόντα, (κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ), όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά».

Η εξέλιξη αυτή, που μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων του πρώην πρωθυπουργού που δείχνουν να έχουν στόχο την αποκατάσταση του στενού του συνεργάτη, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία εκείνος βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής από κορυφαία και μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για τη δικής του εμπνεύσεως κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης Σαμαρά, που οδήγησε στην ήττα της κεντροδεξιάς παράταξης στις εκλογές του Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, με την ιδιότητα του συμβούλου, κάτι που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν ψηφίστηκε από κανέναν, αλλά απλώς ορίστηκε, χωρίς να ανήκει στα ex officio μέλη.

«Δεν είναι δυνατόν να ασκείται κριτική στο πρόσωπό του για λανθασμένες επιλογές και κινήσεις του και στο τέλος ο πρόεδρος του κόμματος να τον τοποθετεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, μόνο και μόνο επειδή αποτελεί σύμβουλό του εδώ και χρόνια», αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ. με μακρά πορεία στη «γαλάζια» ιστορία. Ετσι, ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν αποχώρησε από τον στενό προεδρικό πυρήνα, όπως ανέμεναν κάποιοι και όπως διέρρεε για αρκετές ημέρες -μετεκλογικά- από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα παραμένει ο ιθύνων νους της στρατηγικής και της ρητορικής της Συγγρού.

Εκτός των παραπάνω, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης συνοδεύει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στα ταξίδια του στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται κυρίως για τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ την ίδια ώρα, από το μικρό του γραφείο στον τρίτο όροφο της Συγγρού, πλησίον του αντίστοιχου του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει να επιμελείται με κομβικές παρεμβάσεις τις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού και να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ακυρώνοντας ουσιαστικά το έργο των αρμόδιων τομεαρχών του κόμματος, κάτι που, όπως λέγεται στα παρασκήνια, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη του νέου «γαλάζιου» οργανογράμματος.

Μαζί του και στο υπ. Πολιτισμού

Το alter ego του Αντώνη Σαμαρά, όπως αποκαλούν τον Χρύσανθο Λαζαρίδη στη Ν.Δ., δεν είναι η πρώτη φορά που «αποκαθίσταται» από τον πολιτικό του μέντορα. Ο κ. Λαζαρίδης υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού, όταν επί κυβέρνησης Καραμανλή επικεφαλής του υπουργείου ήταν ο κ. Σαμαράς, ενώ στις εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής έχοντας συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, όπου, ως γνωστόν, οι υποψήφιοι δεν χρειάζονται σταυρό για να εκλεγούν.

«Ο διορισμός του ως μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή είναι άλλη μια κίνηση του κ. Σαμαρά που δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος συνεχίζει και μετά τις εκλογές τη λογική του βολέματος των «ημετέρων», χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι πρακτικές δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία, κάτι που το είδαμε και στις πρόσφατες εκλογές», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

Σημειώνεται ότι του διορισμού Λαζαρίδη είχαν προηγηθεί στο γραφείο του προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, η πλειονότητα των οποίων έχει καταγωγή από τη Μεσσηνία, όπου πολιτεύεται ο κ. Σαμαράς.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτευτής Μεσσηνίας ο... Αντώνης Σαμαράς

Οριστική ρήξη στις σχέσεις Καραμανλή- Σαμαρά

Keywords
Τυχαία Θέματα