Κωσταράκος: "Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε το πλεονέκτημα"

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Ένας χρόνος έντονης δραστηριότητος και προσφοράς συμπληρώθηκε για τη νεοσυγκροτηθείσα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και η επέτειος αυτή τιμήθηκε σε «στενό κύκλο», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος, παρουσία μόνο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και ΓΕΝ Αντιναυάρχου

Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Η τελετή εορτασμού της γενεθλίου ημέρας της ΔΔΕΕ πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της στον Σκαραμαγκά.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ, ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και από τους τρεις Κλάδους και το ΓΕΕΘΑ, στελέχη από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στη ΔΔΕΕ και άλλοι. Η ΔΔΕΕ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συστάθηκε πριν από δυο χρόνια με σκοπό τη διεξαγωγή διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων στον εθνικό χώρο, στο χώρο της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και «όπου δει και όπου το απαιτούν τα ελληνικά συμφέροντα», κατά τη φράση που χρησιμοποίησε ανώτατος στρατιωτικός.

Η Διοίκησης ουσιαστικώς ενεργοποιήθηκε επισήμως πέρσι, οπότε και έλαβε την Πολεμική της Σημαία και έχει επικεφαλής Υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων, σήμερα τον Υποστράτηγο Φώτιο Μεσσάρη.

Στη ΔΔΕΕ συμμετέχουν μονάδες και προσωπικό από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «Ιερός Λόχος» του Στρατού Ξηράς, με την Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ) και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31η ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτήν συμμετέχουν επίσης η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ), η οποία ως γνωστόν σε περιόδους κρίσεως ή πολέμου, υπάγεται μέσω ΓΕΝ (ΔΥΚ) στον Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς και κατά περίπτωση – αν απαιτηθεί – και από την ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναγιγνώσκοντας την Ημερήσια Διαταγή ο Διοικητής της ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Φ.Μεσσάρης πραγματοποίησε απολογισμό των δύο ετών της επιχειρησιακής ζωής της Διοικήσεως, μίλησε για τους στόχους της και απεθυνόμενος προς τα στελέχη των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, τόνισε ότι «αυτοί είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη επιτυχία του έργου της Διοίκησης», συγχαίροντάς τους ταυτοχρόνως για το επιτελεσθέν ως τώρα από αυτούς έργο.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος απευθυνόμενος προς τα στελέχη, τόνισε τη σημασία της διακλαδικότητας, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση όταν και αν χρειαστεί πρέπει να έχουν το πλεονέκτημα σε εκπαίδευση, υλικά και μέσα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κάτι διαφορετικό. Τέλος τους διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά τους για ότι χρειαστούν για θέματα που θα επαυξήσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα